Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Чист въздух»Екология»Биоклиматичните проекти печелят терен в Испания
Четвъртък, 02 Декември 2010 15:42

Биоклиматичните проекти печелят терен в Испания

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
След рухването на пазара за недвижими имоти в Испания, строителният бизнес залага на все по-иновативни проекти за спасяване на този отрасъл. Когато архитектите проектират сгради, основната им цел е да намалят максимално разхода на енергия. Досегашното строителство бе далеч от виждането, обитателите на един дом да спестяват и пари. Заедно с пестенето на финанси, се спестяват и ресурси. Онези ресурси, които самите сгради по начина, по който са построени, изразходват. Какво означава биоклиматичен проект ли?
Построените в последни 10-15 години сгради, не са проектирани съобразно климата, нито неговите промени. Специално изследване на тема „Архитектура и нов климат", анализира 300 архитекти и инженери. Целта бе да се провери дали тези строителни специалисти, взимат под внимание климата в новите си проекти. Резултатът от това проучване е, че 75% внедряват биоклиматичния дизайн в bio-8идеята си за сграда.

Архитектът Луис де Гаридо, с дългогодишен кариера в създаването на идейни проекти за пестене на енергия в Испания, подчертава, че да мислиш за биоклимат, не е само да мислиш в сградата. За да бъде изцяло ЕКО и БИО се налага да се проектира и стратегия за автоматично регулиране. Идеалният вариянт за еко-домотика на една био-къща е липсата на климатик в нея. „Трябва да се избере местоположението, прозорците, формата на сградата, типът на постройката. Задължително условие за еко-строителството е да може да се регулират топлината, студът и влагата."

 

Мнението на Рафаел Рохас, генерален директор на "Fullflow Sistems" Испания, е следното – «Да построиш биоклиматична сграда е да създадеш пространство, където човешкият живот да бъде по-удобен и енергийните разходи да са минимални. Това се постига като се възползваме от природните дадености.»

 

Идеи за добър проект

В генерални линии един добър биоклиматичен проект трябва да използва материали с редуциран енергиен разход, както за прострояването, така и за поддържането на сградата. Такива материали са бамбук, стъкло, керамични плочи. Термичното изолиране, ориентацията на сградата, интеграцията на енерго-спестяващите системи, пресичаща вентилация или адаптиране към новата интензивност на дъждовете са аспекти, които задължително трябва да се имат предвид.

 

Мнението на Луис де Гаридо е, че «важното в биоклиматичния дизайн е да се консумира много по-малко енергия. Да се постигне хората да живеят удобно без необходимост от технически апарати. Също трябва да се вземе под внимание цената и екологичните предимства. Домовете не трябва да плащат еко-данък, както се случва в Майорка или Канарските острови, където сметките за вода за двойно и тройно по-големи от останалата част на Кралството». Луис де Гаридо е песимист. Съществуват големи различия между това, което е необходимо и това, което е направено. Архитектурата представя своите нови разрешения прекалено късно. «Трябва да се заложи на възстановяване на фасадите, но за целта е необходимо да се промени нормативата защото са необходими друг вид параметри.» -коментира био-архитектът.

bio-11

Задължителен въпрос – «Скъпо ли ще струва?»

Отговор – НЕ.


«С 1000 евро на жилище ще може да се сменят необходимите уреди и финансовите разходи да се рентабилизират за 4-5 години. Не можем да говорим генерално обаче защото това зависи от всяка отделна сграда.»bio

 

Спестяването, което може да постигне всеки биоклиматичен дом е около 50% от настоящите разходи. Планирани са проекти, в които се предвижда спестяването на био-ресурси да стигне до 90%.

 

Според Рафаел Рохас и Центърът за енергийни разследвания, околна среда и технологии, всеки недвижим имот, бил той жилищен или офис, може да спестява между 80-90% енергия в реални условия. На всичкото отгоре емисиите на въглероден двуокис в атмосферата ще се намалят значително.

 

Консумацията на вода може да се намали на 50% с помощта на новите техники за дренаж и специална обработка на водата, които вече са познати на специалистите в тази област. Както казахме – да се живее екологично с новите биоклиматични проекти не само опазва околната среда, но и пази добре нашия джоб!

 

Галерия

Add comment