Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Чист въздух»"Валдебебас" слага в задния си джоб Ню Йорк и Лондон
Вторник, 03 Август 2010 21:34

"Валдебебас" слага в задния си джоб Ню Йорк и Лондон

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Мадрид е зелен. Много зелен град. Биобогатството на испанската столица я подрежда на второ място в световната класация по озеленяване. Двата неуспешни опита да се сдобие с домакинство на Летни олимпийски игри привлякоха не само спортното, но и световното екологично внимание. Строителството на спортна инфрастуктура бе придружено от пропорционално засаждане на дървета. Белите дробове на този 6 милионен град са подсигурени.
Един от най-леко „дишащите" квартали на Мадрид е „Валдебебас". Този, в който футболният клуб Реал М построи своя спортен град, междудругото най-големият в Европа с над 1 милион квадратни метра площ. Новопостроеният жилищен комплекс се намира в близост до международното летище Барахас. valdebebas-3Заради своето местоположение и модерна инфраструктура, „Валдебебас" бе в основата на олимпийския проект Мадрид 2016. Автономното правителство на Мадрид обаче не се задоволяви само с кандидатурата и факта, че тя привлече фокуса на световните медии, както и внимането на световния спортен свят. Както казва поговорката – ако искаш да оставиш нещо след себе си, посади дърво". И испанците я разбират съвсем буквално...

Паркът „Валдебебас", който Кметството на община Мадрид достроява в кварталите „Барахас" и „Орталеса" е разположен върху 470 хектара. В него са засадени 206 340 дървета (девет пъти повече отколкото в централния парк на Мадрид „Ретиро"). Разполага с пет километрова алея за велосипеди, както и зони за почивка и забавления. Екологията и спорта в испанската столица вървят ръка за ръка. Всичко това ще бъде на разположение за мадричани и гости през 2011 година. Само след 4 месеца този проект ще финализира.

valdebebas-4Невероятна по размери, „зелената зона" заема пространство в квадратни метри по-голямо от митичните паркове „Хайд Парк" в Лондон и „Сентрал Парк" в Ню Йорк, взети заедно.Няма съмнение, че така ще се превърне в най-големия зелен дроб" на Мадрид.

С построяването на Валдебебас ще се неутрализират 1.250 тона въглероден двуокис на година и ще се излъчват в атмосферата 3.330 тона кислород, който ще се бори и то доста ефективно срещу климатичните промени. Любопитен факт е, паркът е конфигуриран така, че гледан от високо да наподобява едно дърво.

Общата инвестиция на Община Мадрид в този проект надхвърля 90 милиона евро, от които 50 милиона вече бяха усвоени.

За отбелязване е, че в настоящия момент Мадрид вече е в челото на световната класация за най-зелен град. Заема втора позиция за най-много засадени дървета, веднага след японската столица Токио.

Add comment