Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»5-те основни грешки, които не ти позволяват да отслабнеш
Понеделник, 06 Септември 2010 11:57

5-те основни грешки, които не ти позволяват да отслабнеш

От Витаминаспорт
Оценете статията
(5 оценки)
Колаж - Антони Миралда Колаж - Антони Миралда
Старата концепция за основните хранителни елементи, според автора на «Изодиета» Хайме Бругос, също е причина да не се разбира връзката между дегенеративните болести и прекаляването с хранителни елементи. Безброй изследвания демонстрират, че една лоша закуска дава като резултат един лош ученик или една лоша персона. Като следствие от огромната историческа грешка – да приемаме за храна, онова което е само „гориво" за организма, повече от 50 години безуспешно се опитваме да се отървем от мазнините. Къде грешим?
Хайме Бругос започва с изучаването на натурална медицина и хербодиетика. Бил е вегетарианец, макробиотик и хигиенист. На 40 годишна възраст се сблъсква с невъзможната мисия да свали няколко от 96-те килограма, които тежи тогава, по вина на натрупаната мазнина. Изпада в безнадежност защото супер-ефективните нискокалорични диети, които той препоръчва на своите пациенти не функционират. През 1979 година скъсва със всички теории, на които робува до момента и се заема да анализира серизно процеса на акумулиране на мазнина в организма, различните техники, които да я изгарят и истинските причини, които провокират затлъстяването.


В първата част на „Изодиета" разказваме неговата история. Тук ще се съсредоточим върху 5-те основни грешки, които не ни позволяват да отслабнем:

1. Плодовете и зеленчуците са комплексни хранителни елементи и не ни надебеляват

Както плодовете, така и зеленчуците са елементи крайно бедни на протеини и мазнини, поради което не могат да се считат заisodieta-2 комплексни, още по-малко за хранителни и регенериращи. Още повече, че процесите на съхранение и търговия - на плодовете, и тези на готвене – при зеленчуците, правят така, че се губи голям процент от витамините, едно от най-важните качества на тези продукти. Ако пък ги приемаме под формата на сокове, също липсва голяма част от фибрата, която съдържат, с което практически ги лишаваме от „полезност". Спортистите, които имат нужда от допълнително количество „гориво", трябва да считат полдовете и зеленчуците за елемент с малка енергийна стойност, поради факта че големия процент вода, която съдържат прави така, че фруктозата им се обработва много бавно от кръвта, особено ако се приемат заедно с хранителни елементи с високо съдържание на протеини и мазнини, забавящи храносмилането, а оттам редуцират и гликемичния индекс на плодовете и зеленчуците. Именно за това е нобходимо да променим мисленето си в посока, че плодовете и зеленчуците не са комплексни хранителни елементи и само с тях не можем да „се нахраним" добре.

2. Грешка в процентното отношение между протеини, мазнини и въглехидрати

В следствие на това, че приемаме за храна, онова което е само „гориво", през последните 50 години се продава добре следното: „Една балансирана диета съдържа 10-15% протеини, 50-60% въглехидрати и 30-35% мазнини." Да предположим за момент, че тези пропорции са коректните и препоръчителни, но за кого? Всеки индивид е различен и има различни необходимости. Мъже, жени, спортисти, заседнали, хиперактивни, свръхтежки, слаби....Абсолютно некоректно е да се препоръчват еднакви стойности за толкова различни потребности...нали?

3.За да отслабнем, трябва да ядем по-малко

Тази фраза толкова популярна и непрекъснато повтаряна от медиите е тотално фалшива, та дори опасна.Тя е и истинската причина за голям процент от случаите на анорексия. Да се яде малко води до слабост, спад на функциите на метаболизма и идва момент, в който каквото и да хапнем, ни се лепи. Единственият здравословен начин и настина ефективен за отслабване е да „се яде повече и по-добре" от всичко, което подхранва нашия организъм, подсилва мускулите и регенерира тъканните влакна (в това число - вътрешни органи, кости, коса, нокти, зъби, имунна система, кръвообращение...) и „да не се яде нищо или почти нищо" от храната-боклук, празни калории, които само „пълнят" нашите мазни депозити.

4.Да се считат за равни от хранителна гледна точка, всички калории, които произлизат от различен тип елементи – мазнини, въглехидрати, протеини и алкохоли

Голяма грешка, скоято се заблуждават голяма част от диетолозите, е и една от най-опасните. В практиката, когато се съставя менюто за закуска или обяд никога не се отделя внимание на значението, което има за здравето поддържането на постоянно и достатъчно количество протеини и мазнини. Всички калории са равни от гледна точка на енергията, която дават на организма. Но от точката на захранване и капацитет за регенериране на клетките, не си приличат по нищо калориите, произведени от протеини и тези от въглехидрати например.

5. Непрекъснатите препоръки да се намали приемането на мазнини

В днешния свят съществува една непрекъсната мания да се редуцира консумацията на мазнини, както сред професионалистите поisodieta-3 нутриционизъм, така и сред консуматорите. Стигна се до там, че се „сатанизират" мазнините и се считат за „лоши" защото имат по 9 калории на грам и въглехидратите се определят като „добри" защото съдържат само 4 калории, без да се задълбочава в ефектът и необходимостите, които има тялото от тези два елемента за кратък и дълъг период от време. Въглехидратите би трябвало да се считат само за „гориво" защото не съдържат нито един от химичните елементи, от които са съставени човешките клетки, нито са част от тях. Докато мазнините са жизненонеобходими за протичането на безброй процеси на метаболизма и регенерацията на клетките и намаляването им под определени лимити е много опасно и вредящо на здравето. В следствие на драстичния спад на приеманите мазнини (животоподдържащи елементи) в последните години в САЩ и други от развитите държави, се стигна до огромни проблеми със затлъстяването и дегенеративните болест.

 

Следва продължение

Add comment