1. Тенденции за хранене и здраве
Много е лесно да се сгреши, когато се пише за тенденции. Понякога избързваме, друг път написаното стига късно до читателя, но това е следствие на информационната глобализация, която в повечето случаи е доминирана от основния език в интернет - английският. Най-разпространеният мит в света на здравето и фитнеса е, че всичко, което носи етикет "произведено в САЩ" е синоним на качествено /и в някои случаи наистина е така/. Имайки предвид сериозните проблеми със затлъстяването и наднорменото тегло, от което страдат голям процент от американците е хубаво да погледнем и отвъд обединените нации.
Без да ходим много далеч в Канада например или пък в Австралия, Германия, Франция, Аржентина, откриваме, че здравословните тенденции се зараждат именно в тези държави. После във Фейсбук обаче поредната северноамериканска "fit-girl", прави така, че те стигат до масовата публика. Обикновено диетата или тренировъчният план от години дават добри резултати извън Щатите. Чудесен пример за това е Швеция, люлка на много научни изследвания върху жените и фитнеса.
Информацията в социалните мрежи и тенденциите, на които стават разпространители популярни "it-girl" и "it boy" не винаги е равносилна на добро здраве и здрав разум. Налага се всеки от нас да чете, да пита, да анализира, включително да си направи персонален план за хранене, който да изпробва преди да се остави да бъде воден от "must have" на теченията за годината.
2. Ретроспекция на минали години. - Също като добрите студенти, които препрочитат своите лекции, е добре да направим един списък с тенденциите от минали години и да разберем, че голяма част ще важат и през настоящия сезон.
2.1. Дебютът преди няколко години на кокосовото олио, направи така, че то се превърна в здравословна мазнина "3 в 1", която може да замести сметаната, маслото, маргарина във всяка фитнес диета защото е източник на енергия, която после лесно се изгаря с тренировки, помага за сваляне на килограми и на всичкото отгоре е натурален крем, който поддържа чиста и свежа кожата на тялото.
2.2. Киноата или "златото на инките", дойде точно навреме за всички онези, които страдат от целиакия (хранителна алергия, причинена от съдържащия се в житните храни глутен) и продължава да бъде актуална през 2016 година.Въпреки относително високата си цена на пазара, този вид зърнен продукт е богат на желязо, витамин В6 и магнезий, има приятен вкус на орех. Продължава тенденцията да се използват и други безглутеновите храни (амарант, елда, маниока, кокосово брашно, ленено семе, царевичен грис, картофено брашно, брашно от нахут, сусам, сладки картофи) и органични продукти, въпреки че тяхното производство е доста по-скъпо и съответно това се отразява на пазарната им цена. Като алтернатива си остава произведеното от роднини на село или градските зеленчукови градини, които стават все по-обичайна гледка в големите европейски столици като Мадрид и Берлин, например.
2.3. Съществува тенденция за глутено-чувствителни стомаси, която в Северната част на Европа намира много поддръжници. Ако от години страдате от чести възпаления на дебелото черво или лошо храносмилане, много насоки не само за размисъл, но и идеи за приговяне у дома на без-житни ястия, ще ви даде книгата "Пшеницата – маскираният убиец" на американския кардиолог Уилям Дейвис, който аргументира защо днешният няма нищо общо с хляба на предците ни. Пшеницата е, за съжаление, вещество с възпалителни и токсични за много хора ефекти и причинява сериозни заболявания – затлъстяване, автоимунни заболявания, диабет, ставни заболявания, на щитовидната жлеза и много други. След като подлага повече от 2000 от рисковите си пациенти на безглутенов хранителен режим, доктор Дейвис достига до разтърсващо откритие: Не мазнините, нито захарта, нито пък застоялият ни начин на живот причиняват превърналото се вече в епидемия затлъстване. Истинският враг е пшеницата!
2. 4. Палеодиетата, също като безглутеновото хранене, започна своето разпространение леко по лека, най-вече сред практикуващите кросфит (фитнес дисциплина, комбинираща елементи от гимнастика, вдигане на тежести, бягане и гребане). От "снимка на снимка" в Instagram и от "уста на уста" из фитнес центровете, виждайки преди и след на спазващите палео-диета, е много лесно човек да се убеди, че зърнените храни и млечните продукти не са нужни за перфектно пулирано тяло. Едно голямо ДА обаче за костните бульони, рибата, филето и онези супер вкусни десерти, приготвени на база на чисто како, кокос и ягоди.
2.5. Ферментиралите храни в България се консумират от векове. Бяха позабравени от феновете на индустриалната хранителна промишленост, но като източници на полезни бактерии, пробиотици и върли защитници на имунната система, не им беше нужно много време да се завърнат на трапезата, че дори и домашно приготвени в урбан условия. Освен киселото зеле, киселото мляко (Термомикс кухненският уред е идеален за приготвянето му в домашни условия) и царската туршия, вече не само в България, но и в Европа все по-голяма популярност придобива т.нар. "турски" айрян, ферментиралото иранско мляко, индийското "ласси", африканското "фуфу" или пикантните корейски зеленчуци. Разбира се не е нужно да прекосим света като Колумб, за да преоткрием полезността на киселите краставички, прясното сирене или сърмичките със зелеви листа.
2.6. Чай по всяко време и не само този от лайка или типичният английски, с който се опитваме да впечатлим съседката. Натурален Ройбос чай (Rooibos), Матча (Matcha) японски фино смлян зелен чай или запарка от джинджифил с лимон, хималайска сол и бикарбонат също са алтернатива за добро хидратиране не само в студените зимни дни. Най-доброто на тези напитки е, че не са калорични, натурални антиоксиданти са и служат като превенция и лечение на голям брой болести. Не забравяйте обаче, че ЗАХАРТА продължава да бъде големият враг на здравословното хранене. Заместители има много- вкусният локален мед, стевия, агаве, кленов сироп.