Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Хляб от фурна или пакетиран?
Четвъртък, 30 Септември 2010 15:06

Хляб от фурна или пакетиран?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Хлябът е една от основните храни в нашето ежедневие, фундаментален и в диетата на спортистите. Въпреки това, в забързания ни делник често не ни оставя време да стигнем до фурната и купуваме от супермаркета пакетиран хляб за цялата седмица. Понякога забравяме, че именно хлябът е източник на много полезни за нашия организъм хранителни вещества. Едно от най-важните, както всички знаем, са въглехидратите.
Хляб от фурна: Той е много апетитен, здравословен и хранителен продукт, който се приготвя изключително от брашно, вода и сол и изпъква със своята опростеност, нутриционална стойност и ниска цена. Избягвай подобренията в класическата рецепта, както такива с добавени яйца, масло, мазнини, чиято основна функция е подобряване на вкусовите качества и времето за консервиране. Krasi-hlqbТрадиционният хляб е богат на въглехидрати и беден на мазнини, поради което неговата ежедневна консумация не е директната кауза за повишаване на теглото, особено ако се яде в адекватни количества съобразени с енергийния разход на всеки индивид.
 

Пакетиран хляб: Много по-удобен е, защото се запазва в добро състояние дълго време и ни позволява да имаме винаги хляб под ръка. При него обаче към традиционната рецепта за хляб се прибавя подобрено брашно и съставки като глутен, трици, някои лактати, яйца, малцов екстракт, захар, мед, вегетални мазнини (в повечето случай...), подправки и кондензатори. Калорийното му съдържание не е много по-високо от това на нормалния хляб (250 килокалории на 100 грама), но е много по-богат на мазнини и захари, заради което е и по-нездравословен.


Присъда: Ежедневно хляб от фурна – Заради своите нутриционни свойства, традиционният хляб трябва да присъства ежедневно на трапезата ни, за разлика от пакетирания, който би било добре да се консумира само в определени, спешни случай. Хлябът е чудесна закуска, която ни дава бавноразграждаща се енергия.

Add comment