Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Рецепта в снимки»Домашен хляб с розмарин - рецепта в снимки на Катя Иванова, баба на 5 внучета
Четвъртък, 21 Юни 2012 12:57

Домашен хляб с розмарин - рецепта в снимки на Катя Иванова, баба на 5 внучета

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)

За много домакини месенето на хляб представлява дълга и сложна процедура. За Катя Иванова от София обаче месенето на вкусен домашен хляб се е превърнало не само в удоволствие, но и в здравословен навик, с който помага на 5-те си внука да растат добре нахранени и здрави. "Гладниците" в семейството на Катя, разказват, че къщата ухае така приятно от прясно изпечения хляб, че едва дочакват времето за сядане на масата! Няма нищо по-вкусно, качествено и здравословно от домашния хляб, допълва кулинарката и добавя, че приготвена по този начин, тази здравословна зърнена храна има много по-голяма трайност в сравнение с купения от магазина хляб, който след ден-два не става за консумиране. Домашният хляб може да се съхранява в хладилник дълго време, за препоръчване увит в найлонова торбичка и почти не променя вкусовите си качества. Ето как Катя Иванова приготвя нейния домашен хляб с розмарин?

Необходими продукти:
Hlqb_Katia_Ivanova-8500 г брашно
1 пакетче суха мая
200 мл хладка вода
80 г кафяви стафиди
3-4 клонки розмарин (сухият е по-ароматен, но пресният е по-полезен
5 гр. черен пипер)
30 милилитра зехтин
1 щипка сол
1 щипка захар
Зехтин за намазване
По желание вместо черен пипер, може да се сложи чубрица.

 

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтвяря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.

2. Брашното се пресява в купа и в него се сипва шупналата мая, розмаринът, нарязан наситно, стафидите, солта, зехтина и пипера.

3. Налива се водата и се замесва гладко, меко и плътно тесто (за около 15 минути). Оставя се да втаса, докато удвои обема си (около час и половина).

4. Върху набрашнена повърхност се оформя хляб, слага се в намазнена и набрашнена форма и се поръсва с листенца розмарин, намазва се със зехтин.

5. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато стане златист отгоре, и отдолу... и след половин час цялата къща ухае ароматно на домашен хляб. Да ви е сладко!

Hlqb_Katia_Ivanova-6

 

1 Коментар

  • Връзка към коментар desi_smile Петък, 22 Юни 2012 22:35 от desi_smile

    idealen e v kombinatzia sas salatka v letnite goreshtini :-)

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment