Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Рецепта в снимки»Мерлуза с доматен сос - нова 15 минутна рецепта на Руми Сарайска
Сряда, 30 Май 2012 22:37

Мерлуза с доматен сос - нова 15 минутна рецепта на Руми Сарайска

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Мерлуза с доматен сос - нова 15 минутна рецепта на Руми Сарайска Руми Сарайска
Колко често похапвате риба? Ако готвите тази полезна храна само за Никулден, значи не знаете достатъчно за огромната полза, която бихте имали от редовната консумация на риба. Доказано е, че в държавите, в които населението се храни поне 3 пъти в седмицата с риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по болести на сърдечно-съдовата система, изпреварвана единствено от Унгария. Именно заради това мерлузата с доматен сос на Руми Сарайска, която на всичкото отгоре се приготвя САМО за 15 минути е чудесен начин да се преборим едновременно с глада, забързаното ни ежедневие...и болестите.
Кулинарното изкуство е напреднало толкова много, че в днешно време човек не може да не открие своя любим вкус риба. Печена, варена , пържена, задушена, панирана, пълнена, морска, сладководна, филе, коремче, цяла, дребна, едра, тлъста, постна...Вариантите на видове риба и начини на приготвяне могат да бъдат безброй. Наслаждавайте се на вкуса й и вижте какви продукти трябват за рецептата, която ни предлага Руми Сарайска в рубриката "Рецепта в снимки" на Витаминаспорт:

Продукти:
1 мерлуза
Merluza-Rumi-1400 г консервирани домати или доматено пюре
1 глава кромид лук
1 голям морков
6 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1 непълна чаена лъжичка захар
50 милилитра зехтин
2-3 дафинови листа
Риган и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в зехтин. След 1-2 мин. добавяме нарязания чесън и настъргания морков.
2. Запържваме за кратко, слагаме и доматите. Поръсваме със сол и захар и задушаваме. Добавяме подправките.
3. Осоляваме рибата и подреждаме върху ястието. Оставяме се задуши на слаб огън.

И още информация за редовното консумиране на риба и неговите ползи:

1. Консумацията на риба в света е 14 килограма годишно на човек.


2. В Европейския съюз 25 килограма.


3. В България малко повече от 4 килограма и половина.

 

4. Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%.


5. Рибата съдържа така полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят незаменимо върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата.

 

6. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Add comment