Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Рецепта в снимки»Ориз с омари - рецепта на Руми Сарайска за желаещите да отслабнат през лятото
Събота, 16 Юни 2012 12:54

Ориз с омари - рецепта на Руми Сарайска за желаещите да отслабнат през лятото

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)

В България омарите са доста скъпи, но ако имате повод можете да си позволите да се поглезите. Божествено е, твърди Руми Сарайска, която отново бе така добра да сподели с читателите на Витаминаспорт поредната си здравословна рецепта в снимки - ориз с омари. Лятото е сезонът, през който много хора си позволяват да консумират повече морски дарове защото това е вкусна и полезна храна. Онези, които искат да отслабнат, могат да извлекат и още една полза – да намалят личното си тегло, ако знаят няколко важни неща за консумацията на храната от морето и океана. Първо - енергийната стойност на рибата, скаридите, мидите, омарите, калмарите и т.н. е много по-ниска от тази на месото, затова те се включват във всички диети за отслабване. Второ – те съдържат много полезни за организма вещества – от протеини до витамини, и ако се храните с морски дарове, няма да страдате от недостиг на никое нужно за организма ви вещество.


Необходимите продукти за приготвянето на ориз с омари са следните:
Oriz_s_bogavante-12 омара
1 пакет царски скариди
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1-2 настъргани домата
1 бульон от риба
Ориз - по една пълна шепа за човек
Магданоз на вкус, сол и черен пипер
Коняк

Начин на приготвяне:
Запържва се лука, чесъна и настърганите домати. Към сместта се прибавят и обелените и размразени царски скариди и двата омара, разрязани по дължина. След като всичко е запържено се сипва една малка чашка коняк и се запалва /фламбира се/.

Добавя се ориза, който се запържва леко в зехтин. Прибяват се подправките - сол, черен пипер и бульона. Магданозът се измива и както е на връзка се поставя в центъра. Когато оризът е полуготов, връзката магданоз се изважда цяла. По желание на кулинара и похапващите - може да се прибави червен пипер или шафран.


Тази рецепта е по-дълга от моите 15-минутни, но не много - само докато се свари ориза. Ще се радвам ако ви хареса, мили витаминчовци!

Поздрави, Руми Сарайска

 

Add comment