Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Свинско месо, храна за спортисти или не?
Сряда, 08 Декември 2010 16:59

Свинско месо, храна за спортисти или не?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Отхвърлено от трапезата ни в последно време защото се смяташе за богато на мазнини и оттам на холестерол, свинското месо печели все повече „червени точки" като храна за спортисти...Преди тренировка за сила!? След аеробни упражнения?! Като вечеря?! Или просто за мезе, свинското месо е част от балансираната диета на спортиста. Винаги когато е без мазнина. Добро ли е свинското месо за нашето здраве?
Свинско месо, НЕ: Някои от разновидностите и формите за приготвяне на свинско месо (наденици, салами, кървавица...) съдържат огромен процент мазнини, холестерол и триглицериди. Традиционните начини за съхранение и консумация на този тип месо са много калорични.
12.11-5

Свинско месо, ДА: Чистото свинско месо (каквото е филето или рибицата), съдържа едва 3,4% мазнина – същото количество като едно пилешко бутче и на практика едва половината от една прясна риба тон. Ако насочиш вниманието си към мускулестата част от анатомията на прасето, ще видиш че това е само чисто месо, богато на мазни ненаситени киселини (добри за здравето), основно маслена киселина, чиято пропорция в тоталната маса мазнина на този тип месо е 38% и притежава предимството да регулира метаболизма и телесното тегло. Свинското месо също така съдържа протеини, цинк и желязо, както и витамини от група В.

 

Присъда: Едно голямо ДА – Винаги и когато се консумира само чистото месо и в рамките на едно балансирано хранене (богато на зеленчуци, плодове и въглехидрати). И разбира се с много движение. Имайте предвид, че нашите прадеди са трябвали да преследват и уловят прасето преди да го сложат на масата.

 

Add comment