Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Джаджи»Луксозни хибриди – БМВ, Мерцедес и Лексус
Петък, 05 Ноември 2010 20:08

Луксозни хибриди – БМВ, Мерцедес и Лексус

От Витаминаспорт
Оценете статията
(4 оценки)
Хибридната технология печели все повече привърженици сред любителите на големи автомобили. Благодарение на луксозния хибрид, могат да се екипират двигатели с по-малко цилиндри, без да се налага съкращаване на големите удобства. Логичен е успехът на специалиста – Лексус, който е най-изпипан от техническа гледна точка. Хибридният автомобил на БМВ е най-потентен, а този на Мердецес – рационален.

За Лексус - луксозният автомобил на Тойота, беше ясно, че най-екологичната версия на големия му клас LS, трябва да се съюзи с хибрида. Дейност, в която японците са големи специалисти. Но БМВ и Мерцедес не се забавиха да пуснат своите вариянти с тази технология в респективните гами Serie 7 и Clase S.kola-5

Докато изнедващо Мерцедес предпочете да предложи един модернизиран автомобил, свързан с идеята да намали вредните емисии на СО2, БМВ опитва да се пребори с Лексус с подобно оръжие, но с различни виждания. Лексус оборудва модела си с 5 литров двигател от 394 конски сили, като добави към автомобила друг електрически двигател от 200 коня. Резултатът - комбинирани конски сили от 594 коня.

БМВ монтира по-малък, 4,4 литров двигател с 449 конски сили и прибави електрически двигател от само 20 конски коня. Съвместно разви 469 конски сили. Техниците на Лексус, въпреки по-големите кубични сантиметри, успяха да намалят разхода на гориво, в сравнение с БМВ. Тяхната съвместна технология е по-добра при смяната на скоростта, чести тръгвания и спирания т.е. в градски условия. Притежването на електрически двигател, 10 пъти по-силен, допринася за ниския разход на гориво. Освен това луксозният Лексус има възможност да се движи до 3 километра само на електрически двигател, винаги когато неговите акумулатори са добре заредени.

kola-1

Луксозният автомобил на БМВ влиза в действие само електрически. Автоматично обаче същият електрически двигател, включва и горивния такъв, въз основа на който автомобила се движи. Електрическият двигател на БМВ е изцяло помощен на горивния, когато автомобилът трябва да потегли или да набере по рязко скорост. Лексус постигна по-мащабно използване на електрическия двигател, за да се намали функционирането на горивния.По този начин и опазването на околната среда е по-ефикасно.

 

Виждането на Мердецес, въпреки че е заложил на по-малък 3,5 литров двигател, е подобно на това на БМВ. В действителност развиването на хибридната технология в немските марки автомобили беше извършено съвместно. Мерцедес притежава 279 конски сили и неговият електрически двигател разполага с 20 коня, както е при БМВ. Съвместните конски сили са от 299 коня, значително по-слаби от другите два хибридни автомобила, но напълно достатъчни. Особено от екологична гледна точка.kola-2

 

Видно е, че в следствие на по-малкия в кубични сантиметри двигател, разходът на гориво при Мерцедес е по-нисък от този на БМВ и Лексус, както и също вредните емисии на СО2. Изборът на Мерцедес е най-рационален. Луксозният хибриден автомобил задоволява всички очаквания, които може да има за модерен и комфортен автомобил от този тип – нисък разход на гориво, ниски вредни емисии и освен това струва 40 000 евро по-малко от своите конкуренти.

 

Въпреки всичко, Лексус, който е най-скъп, е и най-атрактивен за феновете на луксозна гама моторни превозни средства. Той е най-безшумен, най-удобен и освен това предлага система за постоянно включени четири задвижващи колела- 4Х4, което предполага увеличена сигурност, когато се шофира при затруднени пътни условия.

kola-4

Окачването на Serie 7 е по-неудобно от това на японския му „колега" и се възползва по-малко от хибридната система. Ахилесовата пета на луксозния Лексус е неговият багажник, който е 2/3 по-малък от този на БМВ и е наполовина от багажника на Мерцедес. Причината е в акумулаторите от метал-никел, които са по-големи от литиево-йонните, но по-модерни от немските си конкуренти. Що се отнася до екстрите на БМВ и Лексус те са на една крачка пред Мерцедес.

 

Ясно е едно. Луксозни хибридите – БМВ, Мерцедес и Лексус, са бъдещето на автомобилостроенето. Не само защото вредните емисии на газове в околната среда са значително по-малки от тези на обикновения автомобил. Но и защото алтернативните енергии са нашето утре...по-чисто, по-еко и по-бързо. С хибриди като тези, здравословният начин на живот е по-малко невъзможен...

 

kola-6

Add comment