Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»BODY PUMP - идеалното "хапче" за отслабване
Събота, 25 Септември 2010 20:32

BODY PUMP - идеалното "хапче" за отслабване

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Олимпийската кандидатура на Мадрид за Игрите през 2016 година наложи много промени в живота на испанската столица. В този мултикултурален и мултинационален град, спортът окупира едно от челните места. И с думата „спорт" не искам да кажа само футбол, баскетбол и мотори. А пилатес, йога, спининг, уреди, гребане, плуване в открити води...цяла една култура, добре копирана от американската „Light" за храна, напитки и дрехи.
В Мадрид вече има фитнес зали под път и над път. Но също така се срещат барове на всеки ъгъл, магазини за маркови «парцалки», а на всичкото отгоре времето почти винаги е хубаво и те задължава да показваш «голичко» през по голяма част от годината. Причините да поддържаш тялото във форма не се свършват със суетата.

За съжаление, както ние българите, така и испанците, заедно с културата на «фитнеса» наследихме от американците халтурата на body-5«храната боклук». От хамбургери, пържени картофи, близалки, чипсове и т.н. няма отърване. Преследват ни на всяка крачка. По всяко време на деня. Именно за това, въпреки че тук има доста хора в добра физическа форма, този който е дебел е дебел наистина.

32% от подрастващото поколение на възраст от 12 до 18 години има проблем със свръх теглото. Испанците са четвърти по наднормено тегло в Европа.
Заради тези и други проблеми, шматкайки се из Мадрид реших да проверя дали не мога да намеря така желаното от всички, които не обичате да правите упражнения, «вълшебно хапче». Онази капсулка, която веднъж преглътната ще има същия ефект като този, когато се правят 20 лицеви опори, 30 коремни преси и 30 минутно тичане в парка...това, което открих обаче носи странното име «Body Pumр».

Хубавата новина е, че е подходящо както за мъже, така и за жени. Това, че се практикува «групово» пък му дава предимството да се нареди в редицата на «идеално за социални контакти».

Създаден през 1995 година в Австралия от веригата Les Mills, Body Pumр-а се превърна в спорт, практикуван във фитнес залите по целия свят. Тайната на успеха се крие в това, че съчетава в себе си аеробна гимнастика с упражнения от залата за мускули.

Тази смесица позволява да се постигне висок калориен разход и едновременно с това цялостна тонификация на мускулите. Резултатите са бързи и се виждат след много кратко време: фигурата придобива елегантен силует, подсилват се отделните мускулни групи и се редуцира нивото на телесна мазнина. Предимството на този тип упражнения е, че са дотолкова опростени,че правят Body Pumр-а достъпен за всички онези, които не искат да усложняват живота си с неизпълними хореографии, нито да си „чупят кръстта" с невъзможни позиции и стойки.

Един час Body Pumр се провежда под ритъма на динамична музика, която освен да мотивира участниците, позволява лесно да се структурират отделните му етапи. Генерално една сесия се разделя на 10 теми или т.нар. "tracks" , определени за работа на различните части на тялото. Всички упражнения се реализират с помощта на добавена резистенция, в случая метална пръчка, гири или дискове с различно тегло, които позволяват на мускула да работи с повече интензивност. Теглото на уредите варира в зависимост от мускулната група върху която се работи или от капацитета на практикуващия.body-pump_planet-forme.fr

Ползата от Body Pumр:

- В аеробната си част Body Pumр-а е идеален за горене на калории и редуциране на мазнина. С практикуването му 2-3 пъти седмично се постига елегантна фигура и се намалява процента телесна мазнина.

- Мускулите се тонифицират, подсилват се ставите и се подобрява физическата издържливост.

- Подобрява се стойката на гърба и положението на тялото в ежедневието

- Препоръчителен спорт е за онези, които имат остеопорозни проблеми защото с практиката му се повишава устойчивостта на костите (костната плътност) и оттам – се избягват контузии.

- Това е един спорт, идеален за да се „изключиш" от околния свят, да се забавляваш и фактът, че се провежда на групи, стимулира социалните ти контакти.

Препоръки:


- Не забравяй бутилката с вода по време на часовете. Пиенето на вода ти помага да се поддържаш хидратиран по време на цялата сесия, а не само в началото.bodypump11


- Ако си от тези, които започват сега, опитай да не форсираш тялото, особено в първите часове.

 

- Започни с малки тежести или дори без тежести и ще видиш как лека по лека ще можеш да достигнеш едно нормално ниво без риск от контузии.


- Не е въпрос на мода или каприз, но подходящата маратонка и спортен екип, ще улеснят по-бързата ти интеграция в света на Body Pumр-а.

 

- Интегрираш ли се веднъж, всичко останало е «бошлаф» работа ( както обичаше да казва любимата ми баба Елисавета).

Галерия

Add comment