Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Персонални тренировки»Твоите крака - твоите обувки
Сряда, 14 Юли 2010 10:23

Твоите крака - твоите обувки

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)

Как да избереш адекватните обувки за спорт? Трябва да се съобразиш с дисциплината, формата на стъпване, телесното ти тегло, включително и броят на седмичните тренировки. Най-малко значение в случая имат марката и цената. Понякога обикновената гуменка върши далеч по-добра работа от най-новия модел на Адидас.

Тичането провокира системен контакт на стъпалото с повърхността, поради което е от особено значение с какви маратонки ще излезеш да бягаш в парка. За да ги избереш добре, имай предвид каква е извиквата на стъпалото и начина, по който стъпваш. Фактори като пол, години, килограми...също влияят върху избора на спортна обувка.


Внимание с токчетата

Много от проблемите на стъпалото, промени в структурата на краката, гърба, включително и в кръвообращението произтичат от прекалената употреба на обувки с токчета при дамите. Специалистите по подология /сектор в медицина, занимаващ се изключително със стъпалата/ съветват, че токчето на женските обувки не бива да надвишава 2,5 см.

obuvka-stabilizirasta
Въпреки това големият процент жени употребява обувки с ток 10 и повече сантиметра. На всичкото отгоре, много от тези обувки са свръх тесни на пръстите – една от основните причини за болки в краката, както и за появата на изкривени пръсти. Ако искаш да имаш красиви крака, НЕ носи тесни и високи обувки...освен в много специални и редки случаи. Биомеханично, токчето измества тежестта на тялото напред, разширява разстоянието между колената и дестабилизира зоната на кръстта. Този дисбаланс придизвиква мускулно напрежение и се превръща в контузия. Често хронична.


Упражнения за тонифициране на стъпалото в приложението - галерия от снимки.

Галерия

Add comment