Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Персонални тренировки»Възползвай се от зимата, за да влезеш във форма
Вторник, 26 Октомври 2010 22:21

Възползвай се от зимата, за да влезеш във форма

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
За да спортуваш и да влезеш във форма, ти е нужно нещо повече от желание, защото без подходящ метод и план, няма да постигнеш желаните резултати. Именно за това е хубаво да се спреш на тренировъчна програма, която да балансира между аеробни и мускулни упражнения, както и да набляга на правилното хранене. В мига, в който успееш да подредиш адекватно тези три елемента, ще си дадеш сметка ще вече притежаваш една доста ефективна тренировъчна програма.
Що се отнася за аеробните елементи, смятам че в тези няколко месеца откак сайтът ВИТАМИНАСПОРТ е на ваше разположение, сме „говорили" доста по темата, че тичане, плуване, каране на колело са задължителни ЕЛЕМЕНТИ в ежедневието на активно уважаващия се спортист, нали? Най-важното обаче си остава постоянството с каквото и да се захванете (спортуване минимум три пъти в седмицата) с интензивност според моментното физическо състояние.

За да поддържате мускулния тонус, би било добре да си организирате по една мини-тренировка със следните видове упражнениякоремни преси, клякания, рамена, лицеви опори...и да я правите поне два пъти в седмицата. Един път хванали ритъма на този Dan-222тип натоварване, няма да ви коства повече от 20 минути на сесия, не е много нали?

 

Храненето. Всички сме наясно, че тялото има нужда от гориво, за да функционира добре. Какво означава това? Че когато дойде време да избираме продуктите, с които да се храним, те трябва да имат висока хранителна стойност (витамини, протеини, минерали), но да не съдържат много калории. Също така е добре да приемаме малки количества, но често. Като миннимум 5 пъти на ден. Това са малки детайли, които обаче ще ви помогнат много по пътя към доброто настроение и оптималната физическа форма. И както казва Сенека, нужно е само - да ги вкараме в действие! „Този, който учи и учи, но не практикува наученото е като онзи, който оре и оре, но никога не сее." - Сенека

 

И какво по-добро и подходящо време от зимата. Дните са къси, времето студено, приятелите са в града...настъпва епохата на спорта на закрито. Организирайте се и се запишете в някой фитнес, изберете колективен спорт за приятели в зала или просто Eli-11проверете как стои въпроса с абонаментните карти за кварталния басейн. Има много видове спорт, които са подходящи, дори когато времето не ни позволява да сме на открито. Пък има и други предимства – така ще излезете от рутината на „спасителното" мачле с приятели в събота вечер или до болка познатия маршрут за тичане в „Борисовата градина". Може да откриете, че Пилатесът е гимнастиката, от която сте имали нужда цял живот или пък, че латинотанците или тези от Бразилия, не само танци, а форма за топене на килограми! Важното в случая е всеки от нас да намери нещо, с което наистина се забавлява.

 

Имам приятели, които не спират да щъкат през лятото – планини, морски курорти, водни ски..., но с настъпването на „свежото време" се затварят на топло и някъде около Коледа вече не могат да „понасят" сами себе си от заседналия начин на живот, в който са затънали. „Пречистването" настъпва заедно с настъпването на новата година. Както знаете, януари е най-силният от икономическа гледна точка, месец за фитнес залите. Тогава всички ужасно много бързат да свялат натрупаното по празниците и си мислят, че са Пау Гасол или пък Рафа Надал и завършват контузени и в Спешна помощ. Именно за това е много важно да се започне навреме и малко по малко. Така се наслаждаваш повече и се чустваш по-добре. Готови ли сте?

 

ТРЕНИРОВКА

Понеделник – Аеробна сесия , която не бива да е по малко от 30 минути - велосипед, плуване, тичане.


Вторник – Упражнения за тонификация – рамене, гърди, бицепс, трицепс, крака, седалищен мускул...


Сряда – Отново аеробно упражнение, но този път смени спорта – избери гребане например и нека бъдат най-малко 30 минути.


Четвъртък – Почивка, с уточнението, че тичането след автобуса не е само за закъсняващи – опитай да хванеш предходния.


bananПетък – Упражнения за тонификация – рамене, гърди, бицепс, трицепс, крака ,седалищен мускул...


Събота и Неделя
– Време за колективни спортове, виж дали „аверите" от махалата все още се събират да играят баскет!?

 

ХРАНЕНЕ

Спомняте ли си как футболистите на Севиля «тичаха като моторетки» и играеха по няколко поредени мача с продължение в двата сезона, когато станаха носители на Купата на УЕФА? Бе впечатляваща тяхната физическа активност дори и след 120 минути игра. Как ставаше това ли? С помощта на вещата работа на ендокринолога Антонио Ескрибано (който за съжаление вече не е част от екипа на Севиля и това се забелязва на терена). Днес ви предлагам рецептата на станалите известни като «кашички», но всъщност са енергийни напитки, които андалусци приемаха на полувремето и след края на срещата. Изглежда супер лесно, да го пробваме тогава!

 

Кашичка за пиене ( по време и след края на тренировките)
50% банан, портокал, ябълка, пъпеш и праскова в равни части
2% фруктоза
48% мляко или вода

Показаните по долу в Приложението ВИТАМИНАСПОРТ упражнения са подходящи за изпълнение и в домашни условия. Единственото правило, което би било добре да спазвате е да следите за правилната стойка на тялото - коремът прибран, гърбът изправен, рамената в една линия. Успех. И доспортуване!

Галерия

1 Коментар

  • Връзка към коментар Angelina Toleva Събота, 15 Януари 2011 16:53 от Angelina Toleva

    Браво Ели , страхотни упражнения , страхотни идеи за поддържане на формата през зимата, което добре и няма да се налага когато дойде пролетта да се натоварваш изведнъж за да постигнеш желаните резултати за лятото :)))))))

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment