Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

New-casinos-uk.com: in actual fact, it's a simple game to learn.

Вие сте тук:Начало»Бизнес в спорта»40 милиона евро за любителски спорт в Испания
Събота, 06 Ноември 2010 20:23

40 милиона евро за любителски спорт в Испания

От Публикувано в 7 дни спорт
Оценете статията
(1 Оценка)
foto: Antonio de Felipe foto: Antonio de Felipe
По инициатива на Хуан Антонио Самаранч се поставя началото на План АДО в Испания. С други думи - на старата и добре позната в България система за стипендии в професионалния спорт. Най-доброто класиране на Испания на Олимпийски игри е на „нейните" в Барселона – 6-то място и 22 спечелени медала. В Пекин - 18 медала. Най-големият успех за испанците е в любителски спорт, който се дотира с 40 милиона евро годишно. Спортът е въпрос на държавна политика, спонсорите ползват данъчни облекчения на стойност до 90% от внесените във фонда на програмата суми.
В Олимпийската кошница на Испания от последните Игри в Пекин през 2008 година, се намират златните медали на тенисиста Рафаел Надал, колоездачите Жоан Янерас и Самуел Санчес, Фернандо Ечевари и Антон Пас - ветроходство, Саул Кравиото и Карлос Перес Риал - кану-каяк, сребърните на мъжкия отбор по баскетбол, същият който е Световен /Япония 2006/ и Европейски шампион /Полша 2009/, среброто на отбора по хокей на трева-мъже, бронзовите на мъжкия хандбален тим, както и третото място на фехтовача Хосе Луис Абахо и още до запълване на бройката 18.

Испанските спортисти заемат 14 място-то място в крайното класиране. Въпреки, че е далеч от най-доброто – 6-то място в Барселона 92 – испанците прогресират, особено когато сравним постиженията им с тези от времето на франкистката диктатура – Мюнхен 72 – 1ado-3 медал, Монреал 76 – 2 медала. Заедно с бързите темпове, с които се строи инфраструктура за любителски и професионален спорт /благодарение и на двете неуспешни олимпийски кандидатури на Мадрид за Игрите през 2012 и тези през 2016/, парите за финансиране на спорта също нарастват прогресивно.

Близо 40 милиона за любителски спорт

Испанското правителство одобри 181 милиона евро бюджет за Комитета по спорт за 2010. Около 18-20% от тази цифра отива за дейности, които популяризират практикуването на спорт и здравословен начин на живот, докато 64% се инвестират директно в спорта. Като се има предвид, че професионалните спортисти получава голяма подкрепа от респективните си местни и международни федерации, испанското правителство и Общините дават приоритет на любителския спорт.

Антидопинговата агенция също е бенефициент по тази програма с над 5 600 000 евро. Осемнадесетте на брой автономни области в Кралство Испания, разполагат с 8 640 000 за собствени разходи. 11 милиона отиват за строителство на спортна инфраструктура. 77 милиона евро са предназначени директно за Федерациите и Параолимпийския комитет. 19 милиона се използват за училищен и университетски спорт т.е. любителският спорт отново има приоритет.

Спортът е държавна политика

Благодарение на план Е /програма, която реанимира испанската икономика, давайки приоритет на испански фирми и местна работна ръка при изпълнението на определени правителствени проекти/, са инвестирани 907, 4 милиона евро в спортна ado-6инфраструктура, обхващащи 3 710 нови проекта или реформи в съществуващи вече спортни инсталации.

 „Спортът е приоритет на Правителството и политика на държавата" – обяви гордо шефът на Спортния комитет Хайме Лисаветски. Въпреки, че част от финансирането се извършва от частния сектор, Правителството не забравя и стипендиите за план АДО /Асоциацията на олимпийските спортове/, който за 2009 година разполагаше с 11,5 милиона евро.

Тази година професионалните спортисти получиха 11 840 000. Още 550 000 евро намериха приложение в организирането на Форуми и Конференции на спортни теми. 300 000 пък са похарчени за международни такива, заради испанското председателство на Европейския съюз. Към общия бюджет /181 000 000/ влизат и приходите от собствена дейност, които ежегодно реализира Комитета по спорт /5.499.310/, от Лотарията и спортния тотализатор /4.808.090/ и излишък в рамките на 15 153 100 евро.

Нездравословни продукти не могат да финансират спортни дейности

Председателят на Комитета по спорт Хайме Лисаветски коментира бюджета за настоящата година така – „През 2009 вложихме най-много средства в развитието на спорта от Олимпиадата в Барселона през 92 до сега. Заедно с премиите за 18-те медала, ado-13спечелени на Игрите в Пекин, разходите надхвърлиха 194 милиона евро. Предвид на световната икономическа криза се наложи да редуцираме бюджета за 2010 година с 6,78%."

Съществува и финансиране от частния сектор, като например производителите на мляко „Лече Паскуал", които дариха миналата година 600 000 евро за програмата „Играй в училище". Министерският съвет публично благодари на частните спонсори, но никога не приема помощ от фирми, чиито проекти или продукти са в противоречие с целите на спорта.

Например производител на нездравословна храна, като наденици или чипс, не може да се превърне във финансов сътрудник на Спортния комитет. От 2004 година насам нарастването на бюджета за спорт е значително - цели 17,45%. В годината на Игрите в Атина общият бюджет на Комитета по спорт е бил 154 милиона.

Add comment