Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Технология»Спортна резиденция с 26 камери за хипоксия
Сряда, 09 Юни 2010 14:15

Спортна резиденция с 26 камери за хипоксия

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(1 Оценка)

Спа и хипоксични стаи са нововъведенията в спортната резиденция на Мадрид. Новост е и гаражът за колите на живущите. „Блуме" е една от най-модерните сгради в Испания, разположена на 11 000 кв.м., и бе открита на 11 юни 2007 година...само за спортисти. Всяка една от 211-те стаи е с размер 21 кв.м и разполага с индивидуална баня /немислима преди години/, зона за почивка и друга за учене, която включва и връзка wi-fi.

 


В това ново общежитие, предназначено само за елитни спортисти, никой освен регистрираните там не може да влиза без предварително разрешение. То може да бъде дадено само от директора на инсталацията Хосе Рамон Диас-Флор – който се грижи за здравето, сигурността и обучението на всички, получили стипендия и имащи късмета да живеят в Центъра за подготовка на елитни спортисти.

Шефът на „Блуме" също произлиза от голямото спортно семейство на Испания. Хосе Рамон е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Монреал Канада. Неговият спорт е гребането в открити води. Преди 31 години е бил част от четворката на 1000 метра. Оттогава насам единствената му грижа са младите спортисти. Общежитието е едно от големите му постижения.

Резиденцията разполага със собствена кухня, в която се следят изкъсо поеманите храни и добавки. Столът е отворен за хранене три пъти на ден, като има на разположение и следобедни закуски, за онези които желаят. В подземието се довършва гаражът, който ще разполага със 100 места. Ден и половина е срокът, за който се перат, съхнат и гладят дрехите на обитателите. Както се шегува олимпийската медалистка Патрисия Морено – „нашата резиденция не само е хотел със 6 звезди, а хотел, който приютява 40 000 звезди".
Robledillo_060

В модерната зона за хидротерапия освен сауна, на пролет ще бъдат на разположение и 13-те камери за хипоксия – всяка една от тях с капацитет за двама души, като разбира се, се използват само с медицинско наблюдение. Най-честите ползватели на хипоксичните камери са лекоатлетите, колоездачите и триатлонистите. В тях могат да дишат въздух с ниско съдържание на кислород или да симулират престой на височина до 7000 метра. До сега това се правеше в портативни палатки. „Раул постави модата на хипоксията" – коментира гимнастикът Мануел Карбая. Младите спортисти се шегуват, че журналистите сякаш са открили топлата вода със публикуването на факта, че футболистът на Реал Мадрид спи в хипоксична камера. „Това се прави от години".

Само специален ключ дава достъп до асансьора, които свързва шестия със седмия етаж на резиденция „Блуме". На последния етаж живее директорът на центъра, а на шестия – всички непълнолетни обитатели. Камери за сигурност са разположени във всеки ъгъл, а на предпоследния етаж има и сензори, засичащи движението по коридорите. „Ако сложат и видеокамери по стаите, ще заприличаме на Биг Брадър" – коментират гимнастичките от националния отбор, които отскоро обитават центъра. До скоро живееха в една къща в покрайнините на Мадрид, но вече усещат положителните страни на спортното общежитие.

 

Add comment