Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Бизнес в спорта»Стипендии за спорт, реални и в криза с План АДО в Испания
Събота, 06 Ноември 2010 19:41

Стипендии за спорт, реални и в криза с План АДО в Испания

От Публикувано в 7 дни спорт
Оценете статията
(0 оценки)
Спортът в Испания е в забвение близо 40 години. Диктатурата на Франко оставя черна точка и върху физическата култура на испанците. Днешните 50-60 годишни мъже и жени НИКОГА не са играли физическо в училище. Единствено чуждоезичните – немския колеж, френския лицей и военните школи са имали часовете по спорт. След влизането на Кралството в Европейския съюз /1986/ нормите в спорта и строителството на спортни съоръжения претърпяват драстични промени. Основна роля изиграва домакинството на Барселона за Олимпийските игри през 1992 година.
Няколко лета по-рано, по инициатива на вече починалия почетен президент на МОК Хуан Антонио Самаранч, с цел достойно представяне на испанските спортисти на техните игри, се поставя началото на План АДО. Или по друг начин казано – на старата и добре позната в България система за стипендии в професионалния спорт. И успехът не закъснява. Най-доброто класиране на ado-12Испания на Олимпийски игри е именно в Барселона – 6-то място и 22 спечелени медала / В Атина печелят 19,но остават а в Пекин – 18 медала/

Спортните стипендии поставят началото на „бум"-а

АДО /Асоциацията на олимпийските спортисти/ се администрира от Управителен съвет, съставен от представители на Испанския Олимпийски комитет, Комитетът по спорт към Правителството, Националните Радио и Телевизия на Испания, фирми спонсори. Функционира както всяка друга неправителствена организация, която в случая се грижи за финансовата стабилност на Спортните федерации. Администрира, осчетоводява, обслужва маркетинга и комуникациите, връзките с обществеността...с една единствена цел – да спонсорира все по-голям брой професионални спортисти. Държи постоянна връзка със спортните федерации и преценява конкретните финасови нужди, разпределя балансирано бюджета, който ежегодно се пълни с дарения от частни фирми.
АДО предоставя на спортистите годишна стипендия, чиято стойност се изчислява според постигнатите през сезона резултати. Независимо от кризата.
За всеки един сумата е различна, като зависи от мястото в световната ранглиста или крайното класиране на Олимпийски игри. Подкрепата на АДО обаче далеч надхвърля чисто финасовата страна. Треньорски семинари, курсове за преквалификации, управление на финанси, реклама и авторски права, медицински прегледи и биомеханични консултации са част от широката дейност за подпомагане на професионалния спорт в Испания.

Над петдесет милиона евро за Игрите в Лондон

План АДО за Олимпийските Игри в Лондон през 2012 година е с бюджет от 51 300 000 евро. Президентът на испанския Комитет за спорт, Хайме Лисаветски публично благодари за подкрепата на частните фирми и организации, които са спонсорирали фонда с ado-10повече от 10 000 000 евро. За Игрите в Пекин, където Испания участва с 287 спортисти и спечели 18 медала – 5 златни, 10 сребърни и 3 бронзови, спортните стипендии АДО разполагат с дотации от 63,1 милиона. Като се има предвид настоящата икономическа криза, както и фактът, че няма да се наложи скъпо пътуване до китайската столица, разходите за Лондон 2012 не надхвърлят, направените в Атина през 2004 година. Испанската Национална Телевизия вече обяви, че също ще съкрати своя бюджет с 50%, като от предишните 7 ще останат 3,5 милиона евро.

Примамливи данъчни облекчения за всеки спонсор

Спонсорите за Игрите в Пекин участваха с 25 милиона евро и се очаква за Лондон тази финасова подкрепа да достигне 35 300 000. Правителството одобри декларация, с която Програмата Лондон 2012 се превръща в „изключително важна за обществото". Това означава, че фирмите, които прояват желание да се присъединят към план АДО ще могат в следващите четири години да получат данъчни облекчения на стойност до 90% от внесените във фонда на програмата суми.

На олимпийските шампиони от Пекин бе гарантирана спортна стипендия от 60 000 евро през четирите години на подготовка. За Лондон фондът разполага със 173 стипендии и около 200 индивидуални планове на подготовка.

 Минималната помощ, отпускана на един спортист е 12 000 евро.

До момента основните спонсори са 15 , като шефът на Олимпийския комитет на Испания Алехандро Бланко вярва, че в оставащите 2 години, тази бройка значително ще се увеличи. Ако фондът успее да събере повече приходи, предвид повече от чудесните данъчни условия, които се предлагат за фирми, се предвижда стипендиите да бъдат завишени, според стандарта на живот.ado-2 Друга новост преди Игрите през 2012 година е, че за цялостната подготовка за Олимпийски игри, извън индивидуалната парична помощ, са отпуснати общо 9,6 милиона евро.

60 000 евро за Олимпийски шампион, 15 000 за участие

Спортните стипендии, отново както преди 4 години, са разделени на 6 категории.
М – за златни медалисти 60 000, М1 – за сребърни медалисти 50 500.
М2 – за бронзови медалисти 45 000.
Д – за онези спортисти, които получат диплома /от 4 до 8 място/ от 34 до 20 хиляди евро, взависимост от класирането.
Лекоатлетите и плувците, които фигурират сред пръвите 10 в световната ранглиста ползват помощ от 19 000 евро.
Стипендиите Ц, които са от по 15 000 евро, са предназначени за онези спортисти, които се класират за участие в Олмипийски игри, какъвто беше случая с фигуриста Хавиер Фернандес, заел 12 позиция на Игрите във Ванкувър.
12 000 евро пък получават онези федерации, които подготвят своите олимпийски участници по специален план.

Програмата АДО е отворена, изключително спортна, честна, новаторска, амбициозна, с перспективи за бъдещето и много гъвкава.

Световната шампионка по лека атлетика Марта Домингеш, първенците по гребане Саул Кравиото, Карлос Перес, Диего Косгая и Емилио Марчан, шампионите по таекуондо Росана Симон, Брихида Яге и Жоел Гонзалес например получават максималната стипендия от 60 000 евро. Същото важи и за олимпийските златни медалисти тенисистът Рафаел Надал, колоездачите Жоан Янерас и Самуел Санчес. От всичките 357 дотирани спортисти, 210 притежават олимпийски медал или олимпийска диплома, което ще рече че това са резултати, изпълняващи изискванията на федерациите. За сметка на това се редуцираха се разходи за администрация и помощен персонал във федерациите. Казват,че по време на криза, спестената стотинка също има значение.

Add comment