Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Бизнес в спорта»Първият стадион в Испания, който продава името си
Сряда, 10 Ноември 2010 16:00

Първият стадион в Испания, който продава името си

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
На 22 декември 2005 година Парламентът на автономна област Навара подписва споразумение за спонсорство с местния футболен отбор Осасуна. С новия договор се постановява смяна на името на стадиона. От „Ел Садар" се преименува на „Рейно де Навара" /в превод от испански „Царство Навара"/. Клубът получава за тази сделка 4,5 милиона евро за 3 години. По този начин, памплонският клуб се превръща в първия в Испания, който продава името на своя стадион. Комерсиализирането му преобръща историята на наварци.
Много клубове от Примера ще опитат да реализират подобна икономическа реорганизация през годините. Осасуна обаче е пионерът. Много скоро реализира първите приходи от продажбата на името на стадиона . Вторият клуб, който ще вземе подобно далновидно Navara-1решение, но малко по-късно във времето, е Майорка. Продава името си . Сменя го от „Сон Мокс" на „Оно Естади" и печели солидна сума пари. След това, раелизира още една асделка. Променя го на „Иберостар Естади".

Историята на стадион „Рейно де Навара" започва да се пише 40 години по-рано. Както при много други футболни клубове в Испания, нуждите на отбора от нов и по-голям терен за игра, растат заедно с икономическите задължения на юридическото лице - клуба. За това ръководството на Осасуна не се чуди дълго. Сключва добра сделка. Продава старото си игрище. Бизнесът в спорта започва да набира все по-голяма скорост. На всичкото отгоре е рентабилен.

 

„Сан Хуан" е стадионът, на който памплонци играят между 1922 и 1966 година. 40 милиона евро са достатъчен финансов аргумент, за неговата продажба. С приходите, първо се плащат натрупаните задължения на клуба. Далновидност в решенията на ръководството, позволява на местния футболен клуб да се сдобие с евтини терени за нов строеж. Разположени са в университетската част на Памплона. С много зеленина, пространство и място за паркинг.

 

Строежът предизвиква истинска ревюлюция в спортна Испания по онова време. Първоначално са предвидени 25 000 места за Navara-5зрители, като само 7 000 от тях седящи. Проектирано е изкуствено осветление, за да могат да се играят мачове и вечер.

 

Новият стадион се открива на 2 септември 1967 година. Играе се тристранен турнир. Но не на Осасуна се пада честта да изпробва първа тревата. Сарагоса – Витория Сетубал е премиерният двубой. Първият местен голмайстор е Фернандо Осаба, който отбелязва попадение на следващия ден в срещата на памплонци срещу португалците от Сетубал.

 

За съжаление онзи първи сезон на Осасуна на новия стадион „Ел Садар" завършва катастрофално. Изпада във Втора дивизия. Факт, който прави популярен следния рефрен – „Стадион от Първа, отбор от Трета".

 

Модерното спортно съоръжение чака цели 13 сезона, за да домакинства отново на елитен двубой. Веднъж завърнали се в Примера дивисион, и ръководство и футболисти, правят така че стадионът „Ел Садар", днес „Рейно де Навара", да се превърне в непревземаема за гостуващите отбори, крепост. Не малка роля за спортните успехи на клуба, играе икономическото решение да продаде името на стадиона. Осасуна има славата на добре управляван клуб сред испанския елит. Икономически стабилен и независим.navara-3

 

Осасуна е здравословна икономически организация. Няколко пъти отборът влиза и излиза от Примера дивисион. Играе 4 пъти в турнира за Купата на УЕФА. Преживява разочарованието да не преодолее класиране за груповата фаза на Шамрионска лига. Умелото бизнес ръководство, което има Осасуна, не позволява преригистрирането на клуба като дружество с ограничена отговорност, каквито са повечето клубове в Испания. Памплонци са сред елита в Примера, заедно с Реал Мадрид и Барселона, които се издържат от вноските на съдружници.


ЕГН на „Рейно де Навара"


Капацитет – 19 800 зрители


Размери на терена – 105х67,5


Разходи за строеж – 306,516 евро


Дата на откриване – 02.09.1967


Първи мач и голмайстор – Сарагоса 1 – Витория Сетубал 1 /Педрас/


Средна посещаемост сезон 2009/10 - 16 756 /84,5%/

Navara-4Add comment