Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Бизнес в спорта»Търся сподвижници за формиране на шампиони...шампиони по четене на книги!?
Четвъртък, 23 Юни 2011 13:24

Търся сподвижници за формиране на шампиони...шампиони по четене на книги!?

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(4 оценки)
fofo: PETRA fofo: PETRA
От няколко дни ме измъчва и то МНОГО, една тема. Чак на сън се виждам как "търча" по коридорите на българските издателства в търсене на "сподвижници" за превод и печат на последната книга, която си купих. Струва 19,50 евро, с корица, изобразяваща футболен терен и носи заглавие в оригинал "Senda de Campeones. De La Masia al Camp Nou". Свободният превод на заглавието е "Прекият път за постигане на шампиони. От Ла Масия до Камп Ноу". На база на натрупания опит от преди години, когато съвсем не в илюзията на съня, а в реалния живот опитвах да намеря съмишленици за превод и издаване на учебник по баскетбол (знаете,че на последното издавано баскетболно помагало в България, фигурира годината 1978!?) ЗНАМ , че моето е загубена кауза. Пусто обаче, мира не намирам...за това ще ви разкажа "аджеба" за какво иде реч в тази книга, та да не съм единствената с НЕСПОКОЙСТВА в първата лятна седмица на 2011 година!
Всяка сграда има таван и мазе. Между тях - няколко етажа, обикновено със стълби, които ги свързват. В мазето посяли семенца. Поливали ги. Грижили се за тях. Докато не започнали да растат. Лека по лека. Всяка година все повече доближавали тавана...По този метафоричен начин Марти Перарнау описва футболен клуб Барселона. Марти не е градинар. Нито върл IMG_3668почитател на каталунския клуб. Автор е на книгата " Прекият път за постигане на шампиони. От Ла Масия до Камп Ноу" (б.а. свободен превод на заглавието).

Настоящият отбор на Барса е резултат от почти 40-годишна усилена работа. Началото е поставено от родения в Кантабрия Лауреано Руис, който акостира в Барселона, за да "затапи" слабостите на мъжкия отбор, но прави революция в детско-юношеската школа на клуба.

 

Разказва Лауреано, че когато влиза за първи път в офисите на школата, намира табела с надпис - "Ако идваш да ми предложиш млад футболист, който не е по-висок от 1,80 м., по-добре си върви". Сеньор Руис маха "позивната" още в първия си работен ден и започва да събира момчета с талант, а не със сантиметри в повече. Налага играта в квадрат, зачерква тотално дългите и безсмислени кросове и слага топката в центъра, в окото на футболистите, в средата на техния малък футболен свят.

 

Промените, които прави Лауреано са много по-трансцедентни от победите, които постига по онова време с отборите от школата на Барса. Засява семената на един модел на игра, един нов футболен език, нова форма на мислене във футбола. 15 години по-късно пристига Йохан Кройф и с него "водата" на Ринус Мичелс. Двамата специалисти, които "поливат градинката" на Руис с неизчерпаеми ентусиазъм и енергия. Кройф "зачерква" старите футболни концепции и дава една единствена заповед - "Топката ТРЯБВА да се притежава, да се доминира играта с нея".

 

Тази е идеята, която вдъхновява и изгражда футбола на Барселона. Топката - център на вселената. Идея, която моделира система на игра 3-4-3 и оттам се ражда един общ метод на работа: всички отбори от детско-юношеската школа се движат еднакво, играят същата игра и говорят същия футболен език, като първия тим на Барселона. Ла Масия се превръща в училище за формиране на футболисти. Там се обучават кандидатите за професионални футболисти. Интегрално образование, което включва три основни опорни точки: футболни умения, интелектуално развитие и морал.

 

Езикът на Барса се изучава от най-ранна детска възраст, започвайки от дъската на която се рисуват основните тактически правила и IMG_3672завършвайки в най-минималните детейли на професионалния футбол. Всички преподаватели и треньори следват правилата на един единствен метод на работа: освен глобална методология на футболната игра, в Ла Масия се преподава и науката за значението на детайлите.


Тайната, казват в Барселона, се крие в малките неща. И именно там се влага голяма част от времето на бъдещите футболисти. В малките детайли, като например как да поставиш тялото преди да получиш пас, защо играта без топка е толкова важна, къде трябва да се намира погледът при отиграване...

 

Излезлият от детско-юношеската школа на Барселона футболист, преди да дебютира в Пеп-тийм, е получил 2500 тренировъчни дни, от влизането му в Ла Масия до плавното му преминаване в първия отбор, разпределени по следния начин: 1000 часа за техническо обучение, други 1000 часа за владеене на топката и игра в квадрат, 1750 часа обучение за позиционна игра и тактически движения по терена и още 1250 часа във футболни игри. Сумирани часовете, отделени за обучение, са точно 5000.

 

Игра по памет. Само така може да се разбере защо от Чави до Тиаго и от Иниеста до Серджи Роберто, всички футболисти на Барселона играят сякаш като по памет, като по предварително зададена схема и могат да извършват операциите дори със затворени очи. Когато Гуардиола повика юноша в първия отбор, трябва да му каже само 3 думи: "ИграешIMG_3676 като 4-ка". И футболистът от детско-юношеската школа знае какво означава това, без да има нужда от повече обяснения, защото е заучил тези футболни правила още от дете.

 

Ла Масия е много повече от една футболна резиденция. Ла Масия е училището, където се формираг шампиони. Днес тази школа има капацитет, който да захранва първия отбор на Барселона в следващите 10-15 години. Ла Масия е истинската перла в короната на каталунския клуб. Ла Масия е рецептата на Кока-Кола в синьо-червен цвят.

 

Това е накратко резюмето на "Senda de Campeones. De La Masia al Camp Nou". ("Прекият път за постигане на шампиони. От Ла Масия до Камп Ноу"), част от което бе публикувано в испанския спортен ежедневник "Марка" с цел промоция на четивото. Сама се убедих, че голяма нужда от реклама няма. Едва си намерих екземпляр, обикаляйки 3 книжарници в Мадрид.

 

От реклама нямат нужда и четива, като това на моя скъп приятел Драго Панков в сайта за детско-юношески спорт Виаспорт - "Мачът на младежите в Серес - нашата криза на гости на тяхната". Ще цитирам нещо, което ми направи силно впечатление - "Българите играят разпокъсано, индивидуално и с много грешки. Минаването на 30 км. от границата се оказа сериозен психологически проблем за голяма част от нашите, които бяха стъписани и доста бледи, особено преди почивката...". Както вече обявих в началотоIMG_3674 - търся сподвижници за формиране на шампиони...шампиони по четене на книги, като начало...!? Има ли желаещи?

 

По стечение на обстоятелствата преди няколко дни се наложи да преведа дипломата си за Висше образование. Оказа се, че цените не само за превод, но и за издаване на нужните сертификати са доста "соленички". 30 лева за академична справка, 12 лева за превод на страница (която на всичкото отгоре трябваше да ревизирам сама, че не веднъж са ми пращали и съм плащала преводи с правописни грешки дори в името ми), 40 лева за печат...и като се замисля, че преди година и половина поисках 8 лева за превод на страница на по-горе споменатия баскетболен учебник, чак смешно ми става...

 

И не, не си мислете, че съм получила работата. Не съм "заклета" преводачка, но пък съм "върла" почитателка на баскетболната игра и знам, че "pasos" от испански се превежда като "крачки" на български език. "Заклетите", обаче бяха решили, че означава "стъпки"...Ей за това не ща да се "кълна", но обещавам, че рано или късно ще намеря СПОДВИЖНИЦИ и всички ние ще четем на родния си български език КНИГИ, които ни отворят пряк път към изграждането на достойни българи.

 

Милиони са българите, интересуващи се и практикуващи спорт. Много повече от онези, които се интересуват от кулинария, например! Колко книги за готвене и рецепти има на българския книжен пазар!? И колко на тема спорт? Като изключим автобиографиите на някои от най-големите спортисти на нашето съвремие - Бекъм, Агаси, Федерер - като ЦЯЛО книжният пазар е ЛИШЕН от четива на спортна тематика, които не само да информират, но и да служат като дидактически материал на подрастващите и любителите спортисти!? И тази липса не е следствие САМО на загубените четивни навици на средно-статистически гражданин, а и на неизползвана до момента пазарна ниша от страна на ИЗДАТЕЛСТВАТА! Време е за бизнес чрез спорта!

 

 

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610