Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Технология»Колената на Надал излекувани с "магия"
Петък, 24 Септември 2010 19:14

Колената на Надал излекувани с "магия"

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Рафа Надал вече няма болки в колената. Мачка съперници наред. На път е да „натрие" носа и на статистиката в световния тенис. Как обаче бе постигнато „чудото" се питат много от съперниците на испанеца? Тендовагинитът сякаш изчезна с магическа пръчка. Не е легенда. Въпрос на терапия е. На Рафа му инфилтрират плазма, обогатена с фактори на растежа - PRGF.
В клиниката във Витория работи престижния травмотолог д-р Микел Санчес, който започва да лекува Надал преди около година. Преди световния номер едно в тениса, и други спортисти са пробвали този вид лечение. Твърди се, че дори самият Крал на Испания – Хуан Карлос Първи – също е доверил своето контузено рамо на д-р Санчес и неговия екип.
Рафа видимо е доволен от новата терапия. Започна първо с лечението на лявото коляно, после премина и към дясното. НеизвестнитеRafael-Nadal-Campeon-Wimbledon-2010-1723 спрямо ефективността на терапията, обаче продължават. Няма достатъчно доказателства, че лечението с плазма функционира за дълъг период от време. Задължително условие за родения в Майорка тенисист, е да намали стреса, на който подлага ежедневно краката си. Както и да насочи своята физическа подготовка с изключително внимание за опазване на сухожилията.
Контузии, като на Надал, са много чести при спортисти с голяма мускулна потенция. Достатъчен е примерът с бразилския футболист Роналдо, който има подобна физика. Приличат си по потентните мускули, агресивността при тръгване и страстта в играта. Бившият футболист на Интер, Барселона и Реал М скъса кръстни връзки цели два пъти.
Първите публикации за ефективността на метода с обогатена плазма започват да излизат в САЩ. Там успешно се третира с PRGF болестта, наречена „лакът на тенисист".
В Испания този метод се прилага от началото на 90-те години на 20 век от д-р Едуардо Анитуа. При хирургията на лицето демонстрира чудесни резултати, особено при интеграцията на изкуствени зъби и челюсти към устна кост с лошо качество.

Факторите на растежа
са специални субстанции, най-вече протеини, капацитирани да стимулират растежа и клетъчното производство. По този начин регулират заздравителния процес и възстановяването на тъкани при контузии на тялото, каквито могат да бъдат тези на костите, сухожилията, кожата, косата, кръвоносните съдове и различни части на вътрешните органи.

Техниката, която се прилага на Надал се състои в изтегляне на малка мостра от неговата кръв, която се поставя в стерилен съд и се добавя малка доза антикоагулант. Въпросната проба се „центруфугира" с помощта на дигитален екип, точно 8 минути. По време на rodilla-1този процес се разделят клетките – хематокрит, левкоцит и плакети. От плакетата се изтегля желатинообразна плазма, която съдържа висок процент от факторите на растежа. Въпросната плазма после се връща в тялото на пациента.

Необходим е половин час за извършване на процедурата. Няма нужда от анестезия. Нужни са три сесии, по една в седмица.

Тази нова техника все още предизвиква много въпроси. Някои очакват твърде много от нея. Други, напрява я отричат. Трети я използват периодично при третиране на скъсани кръстни връзки. Особено при спортисти, чиято кариера не позволява да чакат 6 месеца за класическо възстановяване. Пилотът на мотори Иван Сервантес е един от пионерите-пациенти, който се връща на пистата само след 4 месечно лечение. Този вид терапия дава добри резултати и при третиране на артрози.

Add comment