Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Балет ФИОРЕ - тренировка за влизане във форма, мажоретен състав или много повече от танци?
Петък, 10 Февруари 2012 19:59

Балет ФИОРЕ - тренировка за влизане във форма, мажоретен състав или много повече от танци?

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(4 оценки)
Балет ФИОРЕ - тренировка за влизане във форма, мажоретен състав или много повече от танци? balet FIORE
Професия мажоретка в България все още няма, това го има само в Америка - категорична е шефката на единствения професионален мажоретен състав в България ФИОРЕ - Цвети Митева. Тогава с какво се издържат момичетата от балетната формация, настоявам аз. "Всички момичета имат отговорни професии и се развиват в тези области, те съчетават двете неща толкова добре, че всеки от страни си мисли, че работят само едното". Ако трябва да опиша само с една дума какво означава ФИОРЕ, след чутото, не ми идва друга освен ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ и знам, мили витаминчета, че вие също сте съгласни с мен. Особено онези, които сте виждали на живо как танцуват Цвети и "фиорчетата"! " Нямам думи да опиша какво е да си на терена в новата зала "Амеец", с толкова много публика, с хубаво озвучение, със собствена съблекалня, с огледала и с всичките неща, които са ни липсвали през годините..." продължава да разказва г-ца Митева за трудностите и радостите в професионалния път на модерните балерини. Не е лесно да влезеш във Фиоре, но влезнеш ли веднъж, сърце не ти дава да си тръгнеш...искате ли да разберете защо?
1. Цвети, първо моля те припомни на феновете на балет ФИОРЕ от колко години вече радвате спортната публика в България?

Започнахме през сезон 2003-2004г в баскетболен клуб ЦСКА. През следващата година преминахме в Лукойл :) Иначе балетът е сформиран през 1998г., отдавна беше :)))

 

2. Много или малко са тези години за танцова формация, като тази която ти ръководиш?

Fiore-19Не мисля, че са малко, напротив достатъчно са за един балет и най-вече за нашия да се наложи като водещ, но мисля че винаги може още какво да покажем и да дадем на българската публика.

 

3. Всички знаем, че е трудно да се работи в тази сфера, но нямаме представа кои са мотивите да не се отказваш вече толкова години?

Много пъти през годините съм искала да се откажа, но мисълта че няма повече да танцувам и да се занимавам с това ме е съсипвала. Танците са моят живот. Те са пред всичко, колкото и да ми е трудно не се отказвам, защото знам колко положителни емоции и какъв заряд ми дават те, няма такова изживяване когато си на терена или сцената, те са смисълът на живота ми.

 

4. Разкажи нещо и за малките "фиорчета"? Как подбираш момичетата? Има ли опрделени изисквания към децата? Колко струва обучението?

Школата на балет ФИОРЕ съществува от 15 години, може и повече да са даже. Няма подбор на децата, те са от 1-ви до 11-ти клас. Приемам всички момиченца, никое до сега не съм върнала. За таксата е по-добре да не я коментирам, защото е наистина символична. Много е трудно в момента, работя с 20 деца, като постоянно идват нови и това е много труден процес за правене на танци, когато не всички са на едно и също ниво.

 

5. Как могат да се свържат родителите, чиито деца искат да стават мажоретки, с теб?

Има интерес от родители, но за съжаление аз работя само в 105-то училище в София и децата са от там. Това не е удобно за повечето и на този етап няма как да се запишат в школата.

 

Fiore-6

6. А порасналите момичета как могат да се кандидатират за място в балет ФИОРЕ?

Пуснали сме обява на нашата Фейсбук страница Ballet Fiore, че набираме нови момичета, ще трябва разбира се да дойдат и да видим дали отговарят на изискванията, които са описани, но подборът ще е за новия сезон, защото се изискват много репетиции и подготовка :)

 

7. За тези години на работа с баскетболния Лукойл Академик, националния отбор на България и други селекции, кои са 3-те ти най-скъпи моменти?

Всеки един мач за нас е изпълнен с много емоции. Трудно ще е да изброя три, но тези с националния отбор винаги са били скъпи за нас. Някак си е различно, когато играем на техни мачове, публиката е невероятна, залата е пълна и има много настроение. За първи път влезнахме в новата зала "Армеец" на мач с Лукойл, това ни беше мечта и все си говорихме през годините дали ще ни се случи. Е случи ни се, даже няколко пъти, нямам думи да опиша какво е да си на терена в такава зала, с толкова много публика, с хубаво озвучение, със собствена съблекалня, с огледала и с всичките неща, които са ни липсвали през годините. Винаги мачовете на клубния ни отбор Лукойл Академик са весели и настроението е приповдигнато!

 

8. А най-трудните? Онези 3 ситуации, след които си си казвала "защо ли въобще го правя това"?

Най трудно ми беше когато бях с тежка контузия и имах категорична забрана да не танцувам 40 дена. Това не се случи, защото аз танцувах с болки в продължение на 20-25 дена и после осъзнах, че трябва да помисля за бъдещето си и почивах две седмици.

 

9. А защо всъщност го правиш...какво те мотивира да поддържаш балет ФИОРЕ?

Fiore-8ФИОРЕ това съм АЗ! Мотивира ме това, че имам много идеи, които все още не съм изпълнила, мотивира ме това, че искам да излезнем извън България, мотивират ме хората, които ни харесват и чакат новите и интересни неща от нас. Не е лесно да си във Фиоре, но влезнеш ли, сърце не ти дава да си тръгнеш :)

 

10. А за работата на ФИОРЕ, извън спортните терени, какво ще ни разкажеш?

Работим от 5години с музикална компания "Диапазон Рекърдс". Имаме постоянни ангажименти с поп фолк певицата Теодора, както всички ни знаят в тези среди ние сме "нейният балет Фиоре". Миналата година бяхме на турнето на ФЕН ТВ. Взехме участие в концертите на 11 певци от поп и поп фолк жанра. Две години подред участваме на Балкански музикални награди. Също така вече 3 година поред участваме в Наградите на Фен Тв. Няколко пъти сме били в Македония на участия с Теди. В края на миналата година участвахме и на "фри стайл" мотокрос финален кръг за световната купа.

 

11. Кой се грижи за костюмите ви? Всички те са много оригинални...има ли тайна?

Няма тайна, сами си подбираме костюмите и напоследък си ги купуваме готови, защото по рядко ни се получават, когато ни ги шият. Много е забавно, когато Фиоре е по магазините и ни е супер весело да мерим и да избираме сценични дрехи.

 

12. Хореографията я правиш ти обикновено, но от къде черпиш вдъхновение?

Fiore-16Да правя я само аз, вдъхновение напоследък от никъде, преди много гледах филми с танци и клипове, сега по рядко, някак си ми идват нещата отвътре. Има дни, в които нямам никакви идеи , но в други просто не мога да се спра.


13. А физическата тренировка, на какви упражнения залагате най-вече? Имаш ли тренировъчен план, който следваш с момичетата?

Планът е различен в зависимост от предстоящото участие. Преди години правехме ОФП /обща физическа подготовка/ задължително накрая на репетицията, като най-много залагах на гъвкавост и издръжливост. Но сега ангажиментите ни притискат и не остава време.

 

14. И друг път сме говорили за храненето, но припомни на читателите на Витаминаспорт - какво би било добре да похапва една мажоретка и какво да избягва?

Мисля, че ние не сме от този тип мажоретки които спазват режим, от нищо не се лишаваме и нямаме проблеми с килограмите :)

 

15. Темата за почивката и възстановяването също е важна...сън, козметика, масажи?

Fiore-12Би било чудесно, но няма време за тези неща. Хубав и дълъг сън - това е нашето спасение :)

 

16. Напоследък все повече професионални спортисти ползват услугите на спортен психолог, професионалните мажоретки с какво "лекуват" душата си?

Обичаме да се събираме заедно вкъщи, гледаме стари записи, хапваме и се забавляваме от сърце като виждаме как сме изглеждали преди и какво правим сега. Правим нормалните неща, които правят едни добри приятелки заедно. Напоследък все по-малко ни остава време, но един телефонен разговор оправя донякъде тази липса да сме заедно.

 

17. А на каква кариера се отдават "бившите" Фиорчета? Има ли шанс за развитие след като една мажоретка приключи с активната си дейност, както правят спортистите например - отдават се на треньорската работа, стават агенти, собственици на фитнес зали...?

Професия мажоретка в България все още няма, това го има само в Америка. Всички момичета имат отговорни професии и се развиват в тези области, те съчетават двете неща толкова добре, че всеки от страни си мисли, че работят само едното. Защото всички знаем, че танците са до време.

 

18. А замисляла ли си се да направиш от ФИОРЕ групов вид тренировка за любители на този тип балет? Нещо като аеробно занимание ФИОРЕ, по примера на Зумба, Салса...танци за влизане във форма?

Fiore-17Да мислила съм, даже ме питат постоянно, но това може да стане след време, когато спра да танцувам :)

 

19. Скъпа ли е издръжката на балет ФИОРЕ? Ако някой иска да ви стане спонсор, какво трябва да направи?

Тук нещата са малко по сложни, ако някой иска да ни стане спонсор. Това трябва да се съгласува с клуба ни, защото си има права за реклама, но не мисля че е чак толкова скъпо. Като всеки тим и ние имаме необходимост от екипировка, костюми, възстановителни процедури, витамини и заплата. Някой от нещата ни ги подсигуряват Лукойл Академик, другите сами си ги поемаме.

 

20. Кои са предстоящите ви участия? Къде могат да ви видят феновете на балет ФИОРЕ скоро? Твоите пожелания към "витаминчетата", които обичат балет ФИОРЕ?

На 11.02.2012г. в гр. Правец и от 15.02. до 18.02. в гр. Самоков за баскетболната Купа на България при мъжете.
Пожелавам ви "скъпи витаминчета" пътека, която всеки ден да ви води до прекрасно утро! Спортувайте, за да сте здрави и красиви :)


Още снимки на балет ФИОРЕ в галерията след статията.

Галерия

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610