Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания
Понеделник, 29 Август 2011 20:39

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
Десислава Иванова е типичната мама-нова технология. Няма ден, в който да не се засечем в някоя социална мрежа. И няма ден, в който Деси да не "постне" нещо хипер положително за нейното малко слънце - петмесечната Адриана. Като например - "Наслаждавам се на всеки миг с дъщеря ми. Толкова е забавна, толкова нежна и пухкава, толкова усмихваща се! Ще я изпапкам!". Нашата нова мама-витаминаспорт живее от 10 години в Испания. Сгодена е за чаровния испанец Серхио Хил и твърди, че "денят, в който се роди дъщеря ми, наистина беше най-хубавият в моя живот". Очарована е от отношението към пациентите в испанските болници, където раждането е абсолютно безплатно. Упражнява водна гимнастика по време на бременността, а днес заедно с малката Адриана не излизат от басейна, с една единствена цел - и мама и щерка трябва да поддържат винаги добра физическа форма! След Канада, Великобритания, България, Австралия, Франция, дойде ред и на Мадрид, дали испанската столица е най-доброто място за отглеждане на български деца!?
Визитка на майката: Казвам се Десислава Георгиева Иванова, родена на 2-ри ноември 1983 година в София. Завърших 157 Гимназия "Cesar Vallejo" с италиански език (сега май се води изцяло испанска гимназия, няма други езици). От 2001 година живея в Мадрид. Работила съм на различна места в испанската столица, но най-често като барманка в популярни мадридски дискотеки, в комбинация с промотор на изложения, панаири и конгреси. 4 години работих като консултант-продавач в телефонна компания Movistar, в отдела за маркетинг и реклама. Desi-2Последната година и половина преди да забременея, работих като рецепционистка и координатор в "Dietvitae" - център за здраве, естетика и красота. След раждането на дъщеричката ми Адриана (която в момента е на почти 5 месеца), се водя на борсата за безработни, където ще получавам парична помощ в рамките на година и половина. В моето семейство сме три деца, с двама по-големи братя съм, като аз съм най-малката. Таткото на дъщеря ми Адриана се казва Серхио Хил и сме сгодени.

1. Колко дни трае майчинството и колко се заплаща?
В Испания отпуската по майчинство е 16 седмици и се заплаща според това, което си работил преди това, каква заплата си получавал и какви са били осигуровките, които е плащала за теб фирмата работодател. Изисква се да си работил минимум 180 дни, през които работодателят да те е осигурявал, за да можеш да си подадеш документите за финасова помощ по време на майчинството.

 

2. Бащата има ли право на бащинство, платено ли е и колко време трае?
Бащата има право на 15 дни бащинство и то платено. За да може да го използва, се изисква документ от фирмата, където работи, представя се в някой Център за социално осигуряване и по банков път още на следващия месец се превеждат парите, които се полагат на таткото.


3. Как е устроено здравното осигуряване? Колко плащаш ти?
Мисля, че в Испания са доста толерантни на тема здравно осигуряване, защото дори и да се водиш безработен или чужденец, пак имаш право на лекар. Ако не се лъжа, здравната система е същата, която от няколко години функционира в България, с тази разлика, че тук всички спазват правилата и не трябва да плащаш допълнително за нищо на никого, като например за раждането. Раждането на Адриана и Desi-4предварителните прегледи, които задължително трябваше да направя по време на бременността, не са ми стрували нито цент. За нито едно изследване, проба, екограф и в самия ден на раждането, не съм платила нищо допълнително. В самия ден на раждането, отидох със собствените си дрехи и паста и четка за зъби, всичко останало - нощница, чаршафи, тоалетна хартия, дрехи и памперси за бебето, топла храна и прибори (с включена следобедна закуска) ми беше осигурено в болницата.


Очарована съм от отношението към пациентите в испанските болници, както в родителното отделение, така и в други отделения. Никога нищо не липсва на пациента. Храната е винаги разнообразна. Винаги има някой да се отзове и да ти помогне или да те посъветва. Ако няма усложнения, престоят в родителното отделение е около 3 дни. Детето е 24 часа до майката в люлка и имаш право на един придружител, който да е непрекъснато с теб в болницата. Същото важи и за самото раждане, таткото или придружител могат да присъстват. Тук още в родилното отделение ти слагат рожбата на гърдата да се нахрани, за да се научи бебето още от първия миг. Медицинският екип е насреща за всичко. Много са мили и отзивчиви и ти помагат.

 

4. Получаваш ли детски и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Ако си работеща майка, до навършването на 3 години на детото, се дават по 100 евро на месец. Но ако не работиш, тази помощ не можеш да я получаваш. И за съжаление няма никаква друга финансова подкрепа за майки с деца. До 31 декември 2010 година съществуваше т.нар "чек-бебе", който даваше на бебе по 2500 евро при раждането. Но от 2011 година, дори за децата родени само 5 мин. след 31 декември 2010 година, тази финасова еднократна помощ отпадна.

 

5. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
Все още не съм запозната с този въпрос, но знам, че записването в държавна ясла или детска градина тук, също като в България, е доста трудно защото е по-евтино, сравнено с частните детски заведения. Държавната детска градина струва около 230 евро, с включена храна. Веднъж записано в държавно заведение, няма никакъв проблем при местене после, но се налага веднъж детето ти да попадне в списъка. Desi-7Частните детски градини са двойно по-скъпи. Има ги на всеки ъгъл и записването става без проблем, проблемите идват после с фактурата. За съжаление все още не съм добре информирана, но скоро ще ми се наложи да го направя!

 

6. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина и училището?
Все още не съм, но предполагам, че ще е съчетаването на работното ми време с това на детските градини.


Много ми се иска да отбележа, че инфрастурктурата в Испания, също както четох, че разказва мама Нели от Австралия, е много добро пригодена т.е. има тротоари, алеи, автобуси, които са приспособени за спокойна разходка и придвижване с количка, а в търговските центрове също има детски кътчета за игра и такива за преобличане и кърмене на бебетата, а в някои дори се предлагат помпи за изстискване на млякото.


7. Кой плаща яслата, детската градина или училището, учебниците, храненето?
Доколкото знам, всички разходи се поемат от родителите, но относно храната и някои учебници има помощи, когато майката е самотна или в друга сложна семейна ситуация.


Много майки в България са щастливки, защото могат да ползват готова и разнообрана бебешка храна от детската кухня. Такова нещо не съществува в Испания. Тук храната се продава в бурканчета в аптеките и супермаркетите, но консервираната храна, съвсем не е като току що приготвената, пълна с полезни хранителни елементи, необходими за бебето в този му период от живота.

 

8. Извънучебните занимания?
Не знам да има извънучебни занимания от типа на занималнята в България, но тук извънучебните занимания зависят изцяло от родителите - спорт, езикова академия, танци, се плаща от джоба на мама и татко.

 

9. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането - безплатни ли са, ти пробвала ли си, имаш ли приятелки, които са пробвали?Desi-1
Аз ходих на курс подготовка за раждането и съвети за гледане на бебето и лично възстановяване на физическата форма, веднъж седмично по 2 часа, абсолютно безплатно. Тази програма бе спонсорирана от Център за социално осигуряване и продължи общо 6 седмици пред термина на раждането. Всичко допълнително като Пилатес, водна гимнастика или йога разбира се, че съществува, но към фитнес-центровете т.е. е платено. Аз ходих на водна гимнастика и горещо препоръчвам този тип упражнения на бъдещите майки.

 

10. И за бейби партита какво щени разкажеш, правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Правят се. Казват се Shower party, но е доста индивидуално. В моя случай събрах най-близките ми приятели, около 10-на души. Предварително те поеха инициативата и ми подариха количка за бебето с аксесоарите към нея и аз в знак на благодарност и за да видят новата ни къща и детската стая, ги поканих и се получи нещо като бейби парти. Но на такова мероприятие в испански стил не съм присъствала, но знам че се правят и е с цел, като навсякъде по света - да се помогне на бъдещите родители. Купуват се подаръци на бебето, без да се повтарят. Така хем гостите са доволни, че са допринесли и са подарили нещо практично, което самите родители са си поръчали и хем родителите са доволни и успяват да смогнат с всичките разходи и подготовка, за да започнат с гледането на едно новородено бебе.


Денят, в който се роди дъщеря ми Адриана, наистина беше най-хубавият в живота ми. Аз родих в болница LA PAZ, в превод на български "мир" и наистина ми вдъхнаха душевен мир и спокойствие. Идеалното място за отглеждане на български деца според мен не същестува, важното е да се чустваш щастлив, там където отглеждаш своето (в моя случай българо-испанско) дете!

Desi-5

4 коментари

 • Връзка към коментар ALBENA Вторник, 18 Октомври 2011 19:24 от ALBENA

  IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA???....SPORED MEN E DOMAT,KADETO IMA LUBOV I RAZBIRATELSTVO M/U RODITELITE.KADETO IMAT TARPENIE KAM SAMOTO NEGO,OBGRAZDANO OT GRIZI I VNIMANIE....BEZ NASILIE I ZAPLAHI ,SEMEINATA SREDA.....TOVA E KOETO PRAVI DETETO 6TASTLIVO I MU DAVA OSNOVA DA SE GRADI KATO LI4NOST,,,,TA ZA MEN IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA E EDNO ZADRUZNO SEMEISTVO,KOETO DORI I V TRUDNI MOMENTI ZNAE,4E AKO SE OBI4AME I UVAZAVAME 6TE USPEEM DA SE SPRAVIM S VSI4KO....ZIVEIA V MADRID I IMAM DA6TERIQ NA 3 GODINKII.... V O4ITE I VIZDAS LUBOVTA KAM MAMA I TATI,,,TOVA E KOETO TQ ISKA,,,,ZA6TOTO KOGATO AZ BIAH NA NEINATA VAZRAST ZIVEEH V BG,,I TAM DETSTVOTO,KOETO IMAH GO POZELAVAM NA VSI4KI...PASTRO I 4UDESNO,, I BIAH 6TASTLIVA ZA6TOTO MAMA I TATKO SE OBI4AHA I BIAHA VINAGI DO MEN I SESTRA MI...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Radio Fresh Четвъртък, 01 Септември 2011 10:56 от Radio Fresh

  Наистина е добре там, но все пак си мисля че идеалното място за българите винаги ще е България. Особено децата докато са малки е най-добре да са на село!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Yovka Вторник, 30 Август 2011 07:56 от Yovka

  Сладка мама и сладка Адриана:)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Vania Вторник, 30 Август 2011 06:21 от Vania

  strahotna statiq! i mnogo vduhnovqva6ta mama Desi:) dobra iniciativa. produljavaite da publikuvate takiva materiali

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment