Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...София, България
Вторник, 19 Април 2011 13:54

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...София, България

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
След Калгари и Лондон, дойде ред на българската столица - място за отглеждане на НАШИТЕ деца!? Поредната мама на Витаминаспорт се казва Камелия Бонева. Шуменка. Полиглот. Балканист. Най-добре обаче познава българския характер. С неговите кривички и правички. Твърди, че "няма нищо по-хубаво от това да си майка. Това е професия за цял живот, която не се учи в училище, университет или курс. Най-хубавото нещо, което може да се случи на всяка жена. А къде - всеки сам преценява!?" Като истински представител на зодия РИБИ, Камелия приема философски факта, че в България "колкото по-редовно си плащаш данъците и осигуровките, толкова по-прецакан се оказваш". Нарича проблемите "бели кахъри" и смята, че най-важното в майчинството НЕ са условията, а желанието да имаш дете и подкрепата на любимия човек в отглеждането му.
Визитка Камелия Бонева: "Аз съм майка на две деца, родена в Шумен, но децата ми се водят Софиянци (Господи, колко грозна дума). Родена съм на 6 март (2 дни преди деня на Майката) през вече далечната 1976 г. Израснала съм в Шумен и съм тръгнала на детска градина на 1 годинка. Пиша го, за да е ясно защо държа и децата ми да ходят на градина (с всичките условности и неприятности, свързани с това).

Завършила съм едновременно руско училище (тогава беше на мода и изобщо не съжалявам) и езикова гимназия с френски и англиийски. И през 2000 година кракът ми за първи път стъпи в голямата Столица и тук си и останах. Приеха ме студентка в СУ специалност "Балканистика", в която влизаха всички, на които не им достигаше малко за Право, но и затова не съжалявам. Най-хубавото беше, че в Университета срещнах Мъжа на живота си и така до ден днешен ...

През 2005 г. се решиме на голяма стъпка и се оженихме, а след Голямото чакане на 26.11.2007 се появи на бял свят и нашата прекрасна малка дъщеричка Милица – едно дълго-о-о чакано дете. Борис се появи "неочаквано" и не много планирано. Бяхме решили, че ще имаме 2 деца, но не бяхме планирали колко да е идеалната разлика помежду им – но 2 г.и 3 месеца е да Kamelia-2кажем почти идеално! Сега той е на 1 годинка и 1 месец и каката вече го учи на номера. Така, че сме 4-членно средно статистическо семейство, което редовно си плаща данъците, осигуровките и всички разходи и накрая пак се оказва, че в България колкото си по-редовен толкова си по-прецакан."


1. Колко дни трае майчинството и колко се заплаща?
"В България осигурената за майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането."
Да така е по закон – 1 година взимаш 90 % от заплатата, но нетната (след като ти удържат данъци, осигуровки и каквото там) и всеки месец се пресмята по различен начин в зависимост от броя на работните дни (20 или 22), като ти се радели заплатата на броя работни дни и се получи на ден колко вземаш, та от тази сумичка накрая ти дават 90% /на 1000 лв например не е 900 лв, ами някъде около 650-700 приблизително. Но това го разбираш като почнеш да получаваш обещетение за майчинството си. Като мине 1 година, ако искаш да гледаш детето си вкъщи още започват да ти плащат минималната работна заплата, която в момента е 240 лв.

Ако се върнеш на работа след първата годинка на детето, НОИ ти плаща 120 лв. обещетение (1/2 от 240 лв.). За това, че си се върнала на работа и произвеждаш благини за държавата. Това са пари отделно от заплатата ти.

При раждане на първо дете държавата ти изплаща еднократна помощ – през 2007 беше 240 лв за Миличка, сега май е малко повече. За второ дете еднократната помощ е 600 лв.


2. Бащата има ли право на бащинство, платено ли е и колко време трае?
Таткото има право на 15 дена отпуска за раждане на дете, което е платено и се пресмята върху заплатата му по горния начин. Не знам точната сума понеже нашият татко не се е възползвал от тази възможност, защото няма как да я ползва с неговата работа.

 

3. Как е устроено здравното осигуряване? Колко плащаш ти?
За здравно осигуряване се взема процент върху заплатата ти (около 50 лв. на месец) - около 30% плаща работника, 70% работодателя – засега! Догодина ще е 40% на 60% и така променливо докато ти плащаш все повече, а работодателят все по-малко.
Когато си бременна всички изследвания са безплатни, ако си здравно осигурена и си ги правиш в държавни болници и здравни заведения. Раждането може да е безплатно, но ако искаш спец екип се плаща в държавната болница от 550 до 900 лв. Върви в зависимост от болницата всяка си има тарифа за избор на екип и лекар. Това е регламентирано вече и може да се види в сайтовете на съответните болници. В частните клиники не важи особено дали си здравно осигурен. Там раждането върви около 2000-3000 лв в зависимост от начина на Kamelia-3раждане, грижите за бебето след раждането и така. Храната на майката не влиза в тези пари. Ако след раждането искаш стоволови клетки от бебето за съхранение се плаща 3000 лв за манипулацията и отделно месечна такса за банката за стоволови клетки за 18 или 20 години. Това е по желание и не се покрива от Здравната каса.

 

4. Получаваш ли детски и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Аз лично не получавам детски – те са 35 лв на месец и за да получаваш големите пари (които стигат за около 100-130 памперса), трябва доходът на член от семейството да е под 350 лв/мес. Тях ги получаваш, докато детето стане на 18 г.

 

5. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
А любимата ми тема са яслите и детските градини. Изискванията за детските ясли и градини са пълна лудница. Точки, точки и така докато успееш да събереш достатъчно за победа и да влезе детето ти в това страхотно заведение - детска ясла или градина (почти като в баскетбола, който има най-много точки той побеждава). Местата са повече от недостатъчни, особено за яслите. Но според мен е по-добре да не знаеш подробности около голямата борба за точки в детските ясли. Таксата на месец е 60 лв. Ако детето не ходи на градина 1 месец таксата е 30 лв, независимо че не е ходило. Това е нещо като абонаментна такса – да ти пазят мястото!!! Яслите и градините работят от септември до юли. През август почти всички почиват – така че е добре да имаш отпуска или баба под ръка за около месец.
Ако 2-те ти деца ходят в една и съща градина, второто ползва 50% отстъпка от таксата – 30 лв.


6. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина и училището?
Яслите градините са за мен здравен проблем като цяло. Защо ли? Ами защото всеки ден трепериш дали детето ти ще се прибере здраво или с поредните сополи, лека дрезгава кашлица или нещо друго. И всички ти казват, че така се изграждал имунитета. (Аз имам друга теория, но да ви занимавам с нея сега). Като изключим трудното приемане в яслата и Kamelia-1градината, честите и даже постоянни болести и вируси, децата наистина имат нужда да общуват помежду си, да имат своя среда и да се учат на различни неща от квалифициран персонал (хм-хм)

 

7. Кой плаща училището, учебниците, храненето?
За училището ще мога да разкажа след 2 години, когато по новата учебна система Миличка трябва на 5 години да е в предучилищна или даже 1 клас. Ако може от раждането да са с висше образование най-добре, а ако се раждат и научени, цена няма да имат според МОМН. На 3 години вече учат азбуката, цифрите, геометричните фигури...

 

8. Извънучебните занимания?
В градината Милица ходи на народни танци, а иначе имат още и латино танци, английски, приложни изкуства, естетическа гимнастика. Цената за 8 посещения на месец е 16 лв.за народните танци. Иначе за различните дейности е до 20лв. Зависи от заниманието е колко често е в месеца.

 

9. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането...?
Това съм го пропуснала поради липса на време. С Миличка като бях бременна ходех на работа до последно (15 дни преди да родя, да се правя на майка-героиня и да ми връчат тиквен медал от работата). А с Борис имах толкова проблемна бременност, че от 5-я месец почти не излизах от къщи. Но иначе курс за бъдещи мами е около 350-550 лв. зависи какво включва, колко пъти в седмицата, таткото дали идва с теб – за 2 души правят отстъпки. Имам познати, които са ходили на курс за бъдещи родители и са доволни преди да се роди бебето, а след раждането нещата се учат в движение малко...


10. И за бейби партита...правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Това е нова мода – по американски модел. Само жени ходят и носят на майката нещо сладко и за бъдещотото бебе подарък – дрехи обикновено. Всички майки правят състезание от типа най-бързо изпиване на вода от шише с биберон, най-бързо слагане на памперс – ей такива щуротии. Аз не съм правила такова нещо, но напоследък е на мода тук. От суеверие или и аз не знам. Направихме питка на 40-я ден след раждането по стар български обичай - пак само жени и пак си изкарахме весело.

 

Каквото и друго да ти напиша ще е недостатъчно. Ако си решила да имаш дете, не е важно дали ще избереш най-доброто или идеалното място за раждане и отглеждането му. Важното е да го искаш много, да си готова за него, да имаш Човекът до себе си, който винаги да те подкрепя дори и когато разбира, че не си права, но е готов да понесе последствията само и само ти да си добре. Важното е да не се страхуваш от това, което ти предстои, да не те гледат все едно си от друга планета или неизлечимо болна. Важното е да обичаш и да бъдеш обичана!!!
А другото то минава и отминава и след време си казваш: Боже колко незначително е било и колко значимо внимание сме отделили за тази глупост или излишни нерви за излишни неща. Бели кахъри. Очаквайте следваща спирка в търсене на почти идеалното място за отглеждане на български деца - Сидни, АВСТРАЛИЯ!?

Kamelia-4

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610