Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Тулон, Франция
Четвъртък, 19 Май 2011 13:47

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Тулон, Франция

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
Елена Арсова. Хубава българка. Професионална волейболистка. Кандидат-мама за поне още едно дете. Отглежда своята малка принцеса Елина в спортно семейство, заедно с Радослав Арсов. Благодарение на волейбола живее в различни еропейски държави – Италия, Турция, Германия, Гърция и Франция. За Елена обаче, "перфектното място за отглеждане на деца би било в България, но с френската инфраструктура, здравно осигуряване и грижа и внимание към семейството". С двуразови тренировки, пътувания за по два дни и мачове, приключващи късно вечер, няма начин Елена и Радо да се справят сами с грижите за първородната си дъщеря. Намират компромисен вариант - познато момиче от България, което чете приказки на български на тяхното момиче. Семейство с три деца е нещо съвсем обичайно във Франция. Обичаят във фамилия Арсови пък, повелява Елина също да тренира волей...само, че в неговата "бейби" версия. След Канада, Великобритания, България, Австралия, сме на витаминозно-спортно гости във Франция с мама Елена Арсова!
Визитка на майката: Казвам се Елена Арсова и съм на 35 г. Родена съм и съм израстнала в София. Завършила съм НБУ специалност Икономика, но целият ми живот е свързан с професионалния волейбол. Все още съм състезателка по волейбол, но няма да е за дълго още . Омъжена съм и имам дъщеричка на 5г. и 4 месеца. В последните 6-7 години по-голяма част от времето прекарвам във Франция, където се състезавам, а съпругът ми Радослав Арсов е треньор по волейбол. 8 месеца в годината живеем в Ла Сейн сюр Мер (Тулон), останалите 4 в София.

1. Елена, привет и добре дошла на спортно-витаминозна земя, къде те откриваме в момента? Как си? Как е съпругът ти Радослав Арсов?
Elena_Arsova-3Вече съм си в къщи, в България!
Щастлива съм да съм си у дома, макар че все още се адаптирам и съм малко дезорганизирана, но ще "влезна в час" скоро. Радо е с доста по-натоварена програма от мен в момента, защото е на лагер с младежкия национален отбор по волейбол и почти не се виждаме от както сме се прибрали. Предстои им квалификация за световно първенство, на която сме домакини в София.

2. Ти си космополитен спортист, кои са държавите, в които си живяла? Какво прави Франция различна от останалите?
Покрай спорта имах шанса да живея в различни еропейски държави – Италия, Турция, Германия, Гърция и Франция. В почти всяка една от тях съм се чувствала добре, но обстоятелствата така се стекоха, че се установихме във Франция.

Франция има своите положителни и отицателни страни, но безспорно здравното осигуряване е една от най-добрите ѝ такива. Дори да си чужденец ако си легален и всички документи са ти изрядни, ти просто си спокоен! Освен това, по мое мнение семейството е на почит. Семейство с три деца е нещо съвсем обичайно тук. Прави се всичко, за да се раждат и отглеждат деца.

Не става дума само за здравни осигуровки или помощи от държавата (които май са ги понамалили между другото), ами за елементарните неща по улиците дори – слегнали тротоари, които услесняват майките с количките и инвалидите (това е навсякъде, не се чудиш от къде да минеш за по-безполезнено); специални настилки на детските площадки за игра; цветни, големи ограждения около училища и детски градини, предпазващи децата от улицата; патрули (доброволни и полицейски), които спират преминаването на колите в часовете, когато децата отиват или си тръгват от училище. И много други подобни..

Разбира се проблемът, който придоби широка популярност във и извън Франция в момента е, че много от емигрантите злоупотребяват с тези облаги, особено със здравно осигурителните и правителството търси дискретен и не дотам дискретен начин да се справи със ситуацията. Отделно самите французи не спират да се оплакват дори и от здравната политика, но това е така защото не са се сблъсквали с другата действителност и не осъзнават колко по- зле може да е.

3. Къде се роди дъщеричката ти Елина? Има ли различни правила за отглеждането на дете в спортно семейство?
Елина се роди във Франция в края на януари 2006 г. Радо по това време беше състезател в Асюл Лион и за нищо на света не Elena_Arsova-4искаше да пропусне раждането на първото си дете, затова родих във Франция. Колкото до отглеждането на деца в спортно семейство – да, според мен има различни правила. Особено ако и двамата родители са действащи спортисти, каквито бяхме ние.

 

С двуразови тренировки, пътувания за по два дни и мачове, приключващи късно вечер няма начин да се справим сами. Ние намерихме компромисен вариант - взимахме с нас познато момиче от България. Това беше задължително за мен, защото Елина трябваше да може да говори български. При условие ,че живеем във Франция, тя иска не иска френски ще научи, но за българския бяхме изцяло отговорни в къщи. Освен това ние сме ангажирани до късно вечер. Трудно ми беше да си представя чужд човек да гушка детето ми и да му чете приказки.


4. Колко дни продължи майчинството при теб и колко ти се заплати?
С мен беше по-различно, защото аз се регистрирах като бременна във Франция към 4-5-я месец и не се водех на работа по това време. Договорът с предишния ми отбор беше изтекъл, а нов не подписах поради бременността. А и тогава въобще не бях наясно с нещата, подавах документите, които ми искаха и ми превеждаха някакви пари на сметкат. Но ако не бъркам майчинството е около 6 седмици (възможно е да увеличено към момента), като при второ, трето и т.н. дете може да излезеш в три години майчинство.

Същото важи и за татковците при положение, че майката има хубава работа и печели повече, обикновено бащата излиза в три годишен отпуск. Има много майки тук на половин работен ден или на 80%, за което печелят по-малко, но за сметка на това имат време за децата си. По време на майчинството майките или бащите са платени от здравната каса, като сумата не превишава 600-700 евро, ако не се лъжа.

 

5. Радо ползва ли отпуск по бащинство, платено ли беше и колко време продължи?Elena_Arsova-1
Не, не е ползвал, но бащите имат право на 11 дни отпуск по бащинство за раждането на детето.

 

6. Как е устроено здравното осигуряване във Франция, държавата в която живеете в момента? Колко плащаш ти за здравни вноски?
Не съм много веща по въпроса, но знам, че работодателят плаща здравна осигуровка, а ти по желание можеш да си направиш допълнителна такава в някоя застрахователна компания (така наречения мютюел). Този "мютюел" покрива часта от направените разходи, която не се покрива от здравната каса. Ако нямаш "мютюел" си плащаш сам. Иначе отиваш на личен лекар, ако имаш нужда от направление за специалист, рентген, резонанс, рецепта и т.н., плащаш 22 евро, от които касата ти връща процент, а останалото ти го превежда "мютюел"-а по сметка. Същото е и в аптеката. Нося рецепта, "мютюел" и здравна карта и много често не плащам нищо. Раждането с епидурална упойка ми струваше по-малко от 100 евро, защото 5-те дни в клиниката исках да съм в самостоятелана стая. За условията няма да навлизам в подробности – перфектни.


7. Получаваш ли детски и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Получавахме детски около 170 евро, докато Елина навърши 3 години. После не сме се интересували дали ни се полага нещо, но със сигурност има помощи, иначе емигрантите нямаше да раждат по 5-6 деца и да живеят без да работят. Имам приятелка, чиято колежка за пет деца получавала около 2500 евро, но щом едното навършило 18 години сумата намаляла на 1500 евро.

 

8. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
Не струват нищо поне доколкото аз знам. Има-няма места те се длъжни да ти вземат детето ако живееш в района. Имахме подобно затруднение, когато се преместихме в Ла Сейн сюр Мер, защото в детската градина до нас имаше много деца и не искаха да ни взема - пращаха ни в по-далечна, като казаха, че могат да ни вземат само ако от кметството разрешат. Ние писахме писмо и ни взеха след 2 дни.


Плаща се само ако детето се храни в училищния стол. Цените са между 1.50 и 4.50 евро на хранене, като се изчисляват на базата на доходите на родителите. Елина не се храни на стол последната година, взимаме си я в 11.30 ч. и я връщаме в 13.30 ч. – използваме това време да сме заедно, защото после сме на тренировка. Един път в месеца всички родители носят по нещо за следобедна закуска- изкарва се едно табло с нужните неща по дати и ти си избираш кога и какво да донесеш. Заплащат се някои допълнителни мероприятия - изложби, спектакли и т.н.

 

9. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина?Elena_Arsova-2
За сега не съм срещала трудности! В много хубава градина е, учителките ѝ са много търпеливи и внимателни.

 

10. Във Франция кой плаща училището, учебниците, храненето?
Училището е безплатно, учебниците се осигуряват от училището (поне в началните класове, после не съм сигурна), родителите набавят тетрадки, химикалки и др. Мисля също, че държавата дава помощи за закупуването на тези неща отново в зависимост от доходите на родителите. Храненето е на същия принцип, който обясних по-горе.

 

11. А извънучебните занимания...? Елина на какво ходи?
Елина ходи на нещо като бейби-волей. Мисля, че таксата е около 110 евро за лиценз. Другите извънучебни занимания също се заплащат, като разбира се има деца с преференции, за които не се плаща. Отделно всяка община си организира различни мероприятия за децата, които са безплатни, но често има определен лимит за записване на децата.


12. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането - безплатни ли са, ти пробвала ли си, имаш ли приятелки, които са пробвали...?
Аз преди да родя ходих на няколко срещи с акушерка. Тогава ми се полагаха няколко такива часа, които здравната каса покриваше. Сега не знам дали още е валидно. Показваше ми Elena_Arsova-8различните техники за дишане, разни упражнения за бременни и дори ме накара да си представя личицето на бебето! Беше уникално! Аз се отнесох доста скептично, но тя настоя и каза, че ще остана поразена от резултата. Затвори ме в една приятна, затъмнена и топла стая и ми каза да си легна, да затворя очи и да се отпусна. Може би след около 10-тина минути изведнъж просто изникна в съзнанието ми - едно малко, сбръчкано личице със затворени очички и много, много коса, опитващо се да издаде звук. Почувствах се много особено, но точно така изглеждаше Елина, когато я сложиха върху мен първия път.

 

13. И бейби партита...правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Не, поне до колкото ми е известно. Ходят на гости след като се роди бебето и се носят подаръци.


14. След всичко, което ни разказа, бихте ли се решили да имате още деца?
Ние отдавна сме го решили, остава само да го изпълним. Аз лично бих го направила независимо къде живея.


15. Къде се намира почти идеалното място за отглеждане на български деца според Елена Арсова?
Там където сме в момента във Франция е чудесно, но...не е у дома! За мен перфектно място би било в България, но с френска инфраструктура, здравно осигуряване и грижа и внимание към семейството!

Elena_Arsova-6

 

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610