Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Здравословни хранителни навици при децата. Примерът на възрастните пробужда интереса на детето към храната
Вторник, 28 Февруари 2012 11:19

Здравословни хранителни навици при децата. Примерът на възрастните пробужда интереса на детето към храната

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
Стефан Стоянов-младши Стефан Стоянов-младши Foto: PETRA
Отново е ред, пък и се пада, да ви разкажа една истинска витаминозно-спортна история. Става дума за племенника ми Стефан, роден на 4 юли преди малко повече от 4 години, който всяка сутрин пие портокалов сок с бирена мая, за да натрупа мускули също като Том Круз...или Дани Сордо, това зависи дали гледната точка е на мама или на татко! Преди няколко дни Стефко (на снимката), запитан от майка си, която старателно му реже плодове за салата почти всеки ден, как се казва зеленият, екзотичен плод, който външно прилича на картоф, но не е защото всъщност е киви...малкият палавник, без да се мае, отговаря "ВИТАМИНАСПОРТ" пред слисания поглед на сестричката си Симона (10г.) и разбира се превиващата се от смях моя братовчедка Моника. Без да си слагам тиквени медали, съм убедена че малкият Стефан "попива" всичко онова, с което неговите родители му дават личен пример - хранителните навици, използването на подправките като лекарство, спортуването, дори в четенето на любимия сайт на леля Ели - Витаминаспорт, Стефко "копира" примера на възрастните.
С този "семеен витаминозно-спортен" пример отново навлизаме в темата за правилното хранене при децата и здравословните навици, които веднъж изградени, подрастващите ще използват цял живот. Какви са малките хитринки, които майките и татковците по света използват, за да накарат своите малчугани да приемат храната, не само като животоподдържащо средство, но и да открият магията на кулинарното изкуство!?

 

Децата често отказват да ядат зеленчуци, отчасти защото много често им ги сервираме задушени и не е изненадващо, че не желаят да се хранят с тях. Диетолозите казват, че зеленчуците Ilian4o-1трябва да се "обличат". Украсете ги с малко кафява захар, масло, сирене, сметана или пюре и зеленчуците ще придобият съвсем друг "рекламен" образ за пред малките палавници. Малкото калории, които се добавят по този начин, също прибавят хранителна стойност особено към диетата на деца, които се хранят недостатъчно. На всичкото отгоре по този начин даваме възможност на подрастващите да се докоснат до различните растителни аромати за първи път.

 

Като съвестни витаминозно-спортни родители, се налага се да изберем онези кулинарни комбинации, които се харесват на децата ни. Да "скрием" онази храна, която предизвиква отказ за консумиране. По този начин създаваме позитивно и дългосрочно партньорство между детето и храната и то се наслаждава на ястия, които по-рано е отхвърлило.

 

Малки хитринки за това как да представим храната по-забавна:

- Използвайте формички, шишчета, чадърчета, сламки ... всичко, което може да превърне храната в творческа форма за нутриране.
- Опитайте да придадете на храната форма, цветове и забавно аранжиране.
- Играйте си креативно и здравословно с нея.

 

Никога не наказвайте децата с храна
Пример: Ако не се държиш добре, ще има риба за вечеря - Ако не я изядеш, ще те накажа!

Familia-1

Направете децата "съучастници" в избора на храната. Как?
Нека детето участва в избора на храна в момента на покупката. Да придружава в избор на предварително зададени менюта лицето, отговорно да прави това редовно или с цялото семейство. Това също е отлично упражнение за укрепване на семейния живот и социалните връзки между неговите членове и пробужда интерес на детето към храната. Канете винаги, когато можете децата да участват в приготвянето на ястия и рецепти (в рамките на капацитета, който имат за възрастта си). Предложете им да измислят или проектират свои лични рецепти... така сами ще открият магията на кухнята.

 

Каква трябва да е диетата на децата?
Макро и микроелементите, които се съдържат в храната помагат на различни функции на тялото. Макро хранителните елементи увеличат приноса на енергия в тялото и са разделени на въглехидрати, протеини и мазнини. Микро хранителните елементи не осигуряват енергия и са разделени на витамини и минерали. Витамините помагат на физическото и психическото здраве (пример за такива витамини са витамините от група В, витамин С, Е или D). Някои минерали като калций, помага за поддържане на костите и зъбите.

Макронутриенти /Макро хранителни елементи/:

 • Протеини
 • Липиди /Мазнини/
 • Въглехидрати

Микронутриентите /Микро хранителни елементи/:

 • Витамини
 • Минерали
 • Олигоелементи, минерални вещества (химични елементи), съдържащи се в малки количества в организма, но участващи в биохимичните процеси.

Как трябва да се разпределя енергийното съдържание в детското хранене?

Много е важно детето ще свикне с навика да се храни по 5 пъти на ден - закуска у дома, закуска на училище, обяд, следобедна закуска и вечеря. Закуската е много важна, тъй като тя е първото хранене за деня, след повече от 8 часа без храна.

Stefko-1

Много от родителите не искат децата да им се пречкат в кухнята, докато приготвят вечерята. Въпреки това, проучванията показват, че участието на децата в приготвянето на храната е първата стъпка, която ги стимулира да опитват нови храни. Опитите да накарате детето да пробва определена храна ПРОТИВ тяхното желание, изглеждат разумно, но много често могат да се окажат контрапродуктивни защото "насила хубост не става", както добре знаем ние още от детска възраст.

 

Проучванията показват, че децата реагират негативно, когато родителите им окажат натиск да ядат, въпреки че някои мами и татковци дори предлагат награди за пробването на определена храна. Анализ в списание "Здравна психология" установява, че майките, които са вманиачени на тема собственото си тегло, ограничават умишлено храната на децата си и ги насърчават да отслабват. Излагането на малки деца на нередовни хранителни навици или диета води след себе си висок риск за развитие на хранителни разстройства или живот, обречен на хронична диета.


Как детето може да промени хранителните си навици и да остане седнало на масата?
1. Бъдете много систематични и не забравяйте, че промените са бавни.
2. Не позволявайте на детето да се храни между отделните 5 задължителни хранения на ден.
3. Процесът на приемане на храна /яденето/ трябва да става на фиксирано място, по възможност заедно с всички членове от семейството.
4. Семейното хранене трябва да става, когато всички членове на фамилията са седнали на масата, за да дадем пример на подрастващия .
5. Не позволявайте игри по време на хранене. Самото приемане на храна е акт сам по себе си.
6. Предвидете евентуално поведение, което може да накара детото да се разконцентрира от процеса на хранене: измиване на ръцете, ходене до тоалетната и т.н.и ги контролирайте. Тези неща, трябва да бъдат направени преди да започнете с яденето.
7. Основните правила, които ние очакваме да бъдат запомнени от подрастващия са:
- Да се храни седнал.
- Да приключи с храната на време.
- Да не си играе с нищо по време на хранене.
8. Подкрепете положителното поводение на детето, когато се храни седнало. Покажете му, че изпълнява добре своите задължения.
Familia-29. Не казвайте нищо, игнорирайте всяко негативно поведение по време на храна.
10. Приберете чинията на детето, когато всички останали на масата са приключили с храненето. Ако то не е, нека си носи последствията.
11. Между първо, второ и трето, ако детето се чувства нервно, може да помогне на майка си, за да донесе следващата чиния или вода на масата, но... винаги придружено от възрастен, за да се предотврати разсейването от други дейности.

 

Как детето може да промени навиците си, за да се храни по-бързо?
1. Бъдете много систематични и не забравяйте, че промените са бавни.
2. Не го хранете между отделните хранения.
3. Слагайте малко храна в чинията на детето, по-добре е да повторите, отколкото да остане неизядено.
4. Важно е детето да изконсумира това, което е в чинията му.
5. Избягвайте разсейващи елементи.
6. Използвайте таймер, за да бъдете наясно с времето, необходимо за хранене.
7. Маркирайте точно време, в което детето да приключва с храненето.
8. Детето да приключва с процеса на хранене заедно с останалата част от семейството, дори когато не е изяло цялото ястие.
9. Похвалете го, когато изпълнява добре указанията.
10. Имайте предвид, че детето не винаги има един и същ апетит.

...статия, посветена на най-добрия "витаминчо" Стефан Стоянов-младши

1 Коментар

 • Връзка към коментар Стефан Стоянов Сряда, 29 Февруари 2012 16:12 от Стефан Стоянов

  Много се радваме че нашия малчуган е за пример на другите деца .Хранителните навици са трудно и дългосрочно нещо , но все пак става дума за нашите деца .Просто бъдете повече с децата си !

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610