Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Бременни, майки и бебета »Дневникът на една бременна спортистка (32 - 38 седмици) - много движение и 50% по-малко храна
Неделя, 05 Август 2012 18:27

Дневникът на една бременна спортистка (32 - 38 седмици) - много движение и 50% по-малко храна

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
Дневникът на една бременна спортистка (32 - 38 седмици) - много движение и 50% по-малко храна Foto: PETRA
Много движение и до 50% по-малко количество храна е магическата формула,за да изглеждате и да се чувствате страхотно по време на бременността, момичета. Няма кой знае каква философия в това! И както казват по-мъдрите от нас хора "всяко зло, за добро". Обикновено не вярвам в поговорката, но тъй като страдам от гестационен диабет, съм убедена, че заболяването ми направи голяма услуга. Не само, че се чувствам в много по-добра форма, но и поддържам моето тегло от 27 седмица на бременността, а вече съм в 38-та и бебето тежи повече от 3 килограма. Като цяло се оказва, че съм качила общо 6 килограма за 9 месеца. Но трябва да отбележа, че се движа повече отколкото една нормална НЕбременна персона. И на всичкото отгоре, мерките ми са намалели (на талията, бедрата, гърдите). Единственото, което расте е коремът, както може и да се очаква. Благодарение на гестационния диабет, преоткрих огромното удоволствие, което носят разходките на открито и спортът, в който може да се превърне обикновеното изкачване на стълби. Откак маркетингът превърна спорта в постоянно задължение, не бях се чувствала толкова комфортно с най-обикновени физически активности (ходене, клякане, вдигане на тежести...), които могат да се редуцират до една много важна - цялостното раздвижване.
Уважаеми бъдещи майки, няма по-добър начин да се създаде един нов живот от здравословния начин. Оставете настрани станалите твърде популярни твърдения, че бременните жени трябва да ядат за двама. Не бива също да се възползвате от момента, когато никой не ви критикува за храната-боклук, натрупаните в повече килограми или уголеменият размер дрехи, за Pre-mama_Beni-44да похапвате повечко от преди. Обикновено тези търсени нарочно аргументи, са чисто и просто извинения, за да ядем повече от преди или да се оправдаем пред съвестта ни. Забраненият плод е най-сладък, но често се питам защо никога спортът не влиза в тази категория, след като повечето от нас сами си забраняват да спортуват, оправдавайки се непрекъснато с някакви липси - на време, на пари, на компания...!

Би било чудесно, ако можехме да прогледнем и да осъзнаем отговорността, която носим за раждането на собственото ни дете. Практикуването на спорт, здравословното хранене и положителните мисли са ключът, за да се чувстваш добре по време на бременността - повярвайте ми!

 

Време е отново да подчертая огромното значение, която има диетата от 2400 калории за моята добра физическа форма. Бе ми наложена от ендокринолог заради гестационния диабет и я следвам стриктно. Боцкам се по 6 пъти на ден, за да си меря кръвната захар и не ми минава през ума да се оплаквам. Всеки ден се чувствам все по-добре, благодарение на движението и намалените количества храна. Вярно е, че моят интерес към спорта е професионален (все пак съм учителка по физически активности), но здравословното хранене също винаги е било част от ежедневието ми. През първите дни на бременността не съм променяла навиците си. Но повръщането, високата кръвна захар и страховете, че мога НЕумишлено да навредя на бебето... ме накараха да намаля приема на храна, да премахна мазнините от млякото и млечните продукти и да спра да ям толкова много плодове, за мое голямо съжаление това последното.

 

Ще излъжа ако кажа, че следването на стриктна диета по време на бременността е лесна работа! Напротив! Заедно с физическите упражнения, товае един от най-активните периоди в моя живот, въпреки че и преди това съм спортувала и съм се хранила здравословно. Голямата промяна е в количеството на калориите, които приемам сега. И най-трудното от всичко е да намаля драстично плодовете и ядките в ежедневната ми диета (в моя случай до 70% по-малко плодове и до 85% ядки в сравнение с това, което приемах преди). Наложи се също да консумирам обезмаслено прясно и кисело мляко, сирене и да преоразмеря чиниите и съдържанието им. Сега се храня в купички 50% по-малки от нормалните ми чинии, така се "самозалъгвам психологически" ,че чинията ми е винаги пълна...хахаха! Както и преди, се храня между 5 и 7 пъти на ден. Също както преди, и сега приемам много течности и вода - естествено без ГАЗИРАНИ и без захарни напитки.

 

Мили ми майчета, най-важно от всичко в живота на една бременна жена обаче си остава движението. Съветвам всички, и то от сърце - опитайте да се движите възможно най-много или толкова колкото ви позволява физическото състояние по време на 9-те месеца. Способността да се движи е най-мощният фактор, който поддържа здравето на хората. Бременна или не, трябва да се движим, за да се чувстваме добре. За да сме здрави физически. За да сме здрави психологически. За добро настроение. За социализиране. За култура. Заради многото ползи, свързани с най-обикновеното физическо действие каквото е раздвижването. Не очаквайте да ви открият болест или да имате проблеми, за да започнете. Погрижете се за здравето на вашето бебе още по време на бременността, после може да бъде твърде късно!

 

Човешкото тяло не е направено, за да стои в покой дълго време. Дори по време на сън, променяме позицията. От друга страна, нашето тяло е проектирано да се свива, извива, кълчи, движи като цяло непрекъснато. Тези движения активират мускулите и ставите, като по този начин поддържат техния здравословен тонус.

PreMama_Giri-4

Не забравяйте, че движейки се стимулирате дихателната и кръвоносна дейност, което от своя страна носи ползи за функционирането на всички органи, като по този начин се избягва тенденцията да се разболяват.

 

Липсата на физическа активност е фактор, който предизвиква един дълъг списък от болести - сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза, наред с други още по-неприятни неща. Какви са предимствата на движението?

Pre-mama_Beni_-19

* Подобрява стойката на тялото, намалява болки в гърба и главоболие.

* Помага да отслабнете, намалява мазнини и тонизира мускулите.

* Поддържа здравето на кръвоносните съдове.

* Разтягането забавя загубата на гъвкавост.

* Подобрява циркулацията на кръвта.

* Понижава лошия холестерол в кръвта и повишава добрия.

* Намалява тревогите, нервите, стреса.

* Подобрява качеството на съня, ума, сръчността.

* Укрепва имунната система.

* Помага за предотвратяване и контролира хипертонията.

 

За да се чувстват добре физически и емоционално, освен движение или дълбоко дишане, ни е нужна и вътрешна сила ... Налага се да осъзнаваме това, което правим и това, което чувстваме, без да го съдим като положително или отрицателно. Би било добре да осъзнаем, че всяка емоция е реакция на нещо, предизвикано от нас самите и винаги има едно защо, което обяснява нейната поява.

 

Когато сме наясно какво искаме, чувстваме и сме способни да направим, тогава приемаме и разбираме много лесно околния свят, облекчаваме стреса и имаме възможност да се приближим много до смисъла на свободата. Особено по време на период, като 9-те месеца на бременност, емоционалната и физическа свобода са от решаващо значение както за здравето на майката, така и на нейното бебе.

 

Накрая ще повторя още веднъж - много движение и до 50% по-малко храна, това е вълшебната формула, за да изглеждаме и да се чувстваме страхотно по време на бременност, момичета. Няма други тайни! И понеже ми остава съвсем малко, за да се запозная с моето бебе ... обещавам да пиша как е минало всичко след раждането! И не забравяйте, възстановяването за след това, започва още по време на бременността!

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610