Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Баскетбол»Предпазването от контузии и доброто здраве на професионалния спортист зависят от неговата физическа подготовка
Понеделник, 17 Октомври 2011 20:57

Предпазването от контузии и доброто здраве на професионалния спортист зависят от неговата физическа подготовка

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
За нейните 191 сантиметра, Веселка Тодорова е едно твърде земно момиче. Обратно на сценария, този път тя ни потърси първа, за да търси съвет от нас относно допълнителни упражнения по Пилатес и обща физическа подготовка. Не, че в клуба й в Испания - Университарио Ферол, липсват такива. Напротив. Кондиционният треньор е специалист по Пилатес и залага много на "упражнения за гъвкавост и работа за малките мускулни групи със собствена тежест". Помощник-треньорът е бивш активен състезател от елитната лига АСВ, а старшият - Хасинто Карбахал - е само на 30 години. Веси се храни здравословно и никога не става от масата с пълен до горе стомах. Малко преди първото "българско дерби" във Втора женска лига (Ферол приема Авилес на Елена Янкова), националката "сеньорита" Тодорова прие да отговори на нашите спортно-витаминозни въпроси, в които честно си признава, че шоколадът е нейната слабост.
1.Веси привет, да признаем на читателите на Витаминаспорт, че с теб се запознахме защото ти търсеше съвет от нас относно тренировки по Пилатес?! Защо и кога реши да се занимаваш допълнително с обща физическа подготовка?

 - Здравейте и от мен отново. Искам първо да дам своите комплименти за вашия сайт и всичко, което публикувате. Браво! Много полезна и интересна информация има както за любители на Vesi_T-5спорта, така и за професионалисти.
За себе си мога да кажа, че съм човек, който винаги търси максимума във всяка област. За хората, които ме познават не е тайна, че никога не спирам и винаги имам желание да се развивам и да правя много повече от ежедневните си баскетболни тренировки. От там дойде интереса ми и към Пилатес и още много други дейности!

2.Нуждае ли се професионалния спортист като цяло и в частност професионалната баскетболистка, от специализирана помощ що се отнася до кондиционни тренировки, хранене, хигиена на опорно-двигателната система...?

 - Аз мисля и вярвам, че когато един спортист се занимава професионално с даден спорт, той трябва да дава и прави всичко по силите му, за да е винаги в кондиция и възможно най-добра форма. Всяка специализирана помощ е винаги в голям плюс за неговите успехи, за предпазването му от контузии и подържането му в перфектно здраве.
Внимание! Моля спазвайте НОРМАТИВАТА за безплатно използване на материалите от Витаминаспорт, за повече подробности - кликнете тук.

3.Разкажи ни за тренировките в новия ти испански отбор Университарио де Ферол? Имате ли треньор по физическа подготовка и какво ти прави впечатление в неговия начин на работа?

 - Тази година имаме малко време за подготовка- само месец, за да влезем както във физическа, така и в отборно-тактическа кондиция. За това и нашите тренировки започнаха много разностранно с треньор по физическа подготовка, нашият треньор и помощник треньор по баскетбол.
Аеробни и анаеробни тренировки на свеж въздух сутрин на стадиона , плюс специална фитнес програма за всяка една от нас и вечер много техника, тактика, индивидуална и отборна работа на баскетболното игрище.
За щастие треньорът ни по физическа подготовка е също и треньор по Пилатес и ми харесва, че правим много упражнения за гъвкавост и Vesi_T-1работа за малките мускулни групи със собствена тежест. Помощник треньорът ни е бивш активен състезател от елитната лига АСВ и това също е много голям плюс за нас.

4. С какво се храниш и има ли специална диета, която ви е препоръчана от треньорското ръководство?

 - До момента не са ни дали никакъв план от ръководството, но пък за това правилното и пълноценно хранене е другата моя страст, извън тренировките и желанието ми да бъда във форма винаги. В менюто ми присъстват много плодове, зеленчуци, месо и пия много, много вода. Гледам да не смесвам много хранителните продукти и никога да не ставам от масата с пълен до горе стомах.
Разбира се, в никакъв случай не съм перфектна, имам си и своите слабости към шоколада, но всичко в умерени количества и мисля, че е полезно и дори препоръчително.

5. А що се отнася до спортната психология, имате ли специални сесии на тази тема или треньорът е толкова добър, че дори не си даваш сметка, че прилага психо-похвати?

 - Обожавам спортната –психология и прекарвам доста време в четене на различна литература в тази област. Мисля, че е от изключително значение всеки спортист да е в много добра физическа форма, но много повече психически подготвен. За жалост все още не е толкова разпространена тази практика, както и не се отдава особено внимание на тази тема.
Ние не сме имали сесии, но треньорът ни е много разбрана и приятна личност и винаги, когато имаме проблем или искаме да споделим наше притеснение, гледна точка можем свободно Vesi_T-3да го направим и знаем, че винаги ще ни разбере и ще се опита да ни помогне.
Внимание! Моля спазвайте НОРМАТИВАТА за безплатно използване на материалите от Витаминаспорт, за повече подробности - кликнете тук.

6. Нека припомним на читателите на Витаминаспорт къде игра за последно в България? А последният ти отбор преди да дойдеш в Испания? 

 - Предишният сезон се върнах отново в България след три последователни години в Испания. Играх в БК"Монтана" и няма да крия, че очаквах да играя много повече там, но въпреки, че не се получи както исках, не съжалявам за това мое решение. Аз мисля, че човек винаги може да се поучи и извлече максимума от всяка ситуация, стига да го погледне под различен ъгъл. Аз имах удоволствието да играя и тренирам с много опитни състезателки, от които да се уча.
Преди да замина за първи път в Испания, изкарах една година в тогава нашумелия БК ЦСКА с треньор Георги Божков. Това беше много важна стъпка в моята баскетболна кариера. Незабравими мигове и страхотно отношение от страна на клуба и всички, които участваха в този нов проект. Щастлива съм, че бях част от него и че успях да се докосна също до професионализма на всички в този клуб.

7. Как се осъществи трансфера ти в Университарио де Ферол? Необходимо ли е да си студент, за да те вземат там...съдейки по името човек може да направи подобна асоциация!?

 - От първата ми година работя с една мениджърска компания и те осъществиха трансфера ми тук. Споделих с тях, че бих желала отново да изляза навън и те ми помогнаха това да стане реалност. Не е нужно да си студент, за да играеш в нашия отбор, такова е просто името му. Въпреки, че ако беше условие, това нямаше да бъде проблем за мен.

8. Мислиш ли, че е нужна допълнителна помощ на професионалния спортист в търсенето, намирането, подписването на договор с нов отбор?

- Да! От самото начало, когато бях на 19 години и за първи път излязох в Испания, знаех, че сама няма да успея да намеря отбор и още по-малко отбор, който да познавам и да зная, че Vesi_T-7отивам на добро място. Според мен не само е задължително и препоръчително да имаш мениджър, но и да е такъв, който да има връзките и да е познат в различни страни и отбори. В последно време се създадоха страшно много мениджърски компании, но повечето отбори работят само с познатите за тях, на които им имат доверие.
Внимание! Моля спазвайте НОРМАТИВАТА за безплатно използване на материалите от Витаминаспорт, за повече подробности - кликнете тук.

9. До кога е договорът ти с настоящия ти клуб от Ферол?

 - Почти винаги подписвам само за един сезон и тази година не е изключение - за периода 2011/2012.
Само в БК ЦСКА-София бях подписала дългогодишен договор, но там нещата бяха много по-грандиозни и обнадеждаващи, за да поискам да бъда част от него за повече време. За жалост, всичко хубаво приключи много бързо.

10. Със сигурност за всеки човек му е трудно да живее и работи далеч от семейството, а в твоя случай и извън България, имаш ли някой „личен трик" за адаптация?

 - Личен трик едва ли, никога не съм имала проблем да се аклиматизирам и адаптирам към нови места, държави, отбори и хора. Винаги съм обичала и искала да съм независима и това е, което ме кара да се чувствам пълноценна и щастлива. Естествено е да ми липсва семейството и всички приятели, но гледам да съм положително настроена и да извлека максимума от сегашната ми ситуация и даден ми шанс.

11. Ще ни разкажеш ли нещо за отбора? Какви са съотборничките ти? Как те приеха? На какъв език си говорите?

 - Отборът ми е наистина страхотен, много млад с още три момичета чужденки. Две американки (с италиански и швейцарски паспорт), които за първи път играят в Европа и едно момиче от Vesi_T-8Финландия. Останалите ми съотборнички ни помагат на нас чужденките, за да се адаптираме по-лесно и наистиана са прекрастни. Разбираме се и се допълваме на терена и извън него много добре. Говорим главно на испански и английски от време на време, за да обясним на момичетата, които не се справят с местния език.

12. А треньорът как се казва и що за човек е? Кой е най-ценният съвет, който си получила от него?

 - Хасинто Карбахал се казва треньорът ми, само на 30 години е, което беше доста изненадващо за мен. До момента не се е стигнало да ми дава определени съвети за нещо, по скоро изисквания или говорим нормално за всичко, което трябва да направя и как. Радвам се, че мога свободно да говоря с него на всякаква тема.

13. Каква е обстановката на женски мач? Залата? Публиката? Цените на билетите? Какво е нивото на Втора женска лига? Можеш ли да го сравниш с това в България?

 - В нашия град има както женски, така и мъжки отбор, но играем в различни зали и все още не сме започнали официалните си мачове.Не зная как ще бъде нито отностно публика, нито цената на билетите.
За нивото на Втора женска лига мога да кажа,че не никак за подценяване или още по-малко слабо. Всеки отбор има американка и поне още две чужденики, които съответно вдигат нивото и на баскетбола. Играе се доста твърд баскетбол, с много защита, по-ниски и бързи играчки на всеки пост.
Сравнено с българското първенство, мога да кажа, че отношението и организацията е много на по-високо ниво, баскетболно има и много по-добри отбори, но има и на същото ниво като в къщи. Зависи от селекцията и амбициите на отбора.

 

14. Разкажи ни моля и за града, в който живееш и играеш? Какви са предимствата и недостатъците му? Какво ти липсва най-много от България?


 - Градът, в който живея е малък, много спокоен. Намира се на океана и има страхотни и много големи плажове, има планина също така и страхотна морска кухня, една от любимите ми.
Vesi_T-4Липсва ми най-много семейството и домашния уют и топлина. Въпреки , че в много аспекти тук ми е по-добре и съм свикнала с този си начин на живот, винаги когато се върна в България ми е много спокойно. Също така ми липсва българското сирене и кисело мляко.

Внимание! Моля спазвайте НОРМАТИВАТА за безплатно използване на материалите от Витаминаспорт, за повече подробности - кликнете тук.


15. Готова ли си за нова повиквателна от Чема Бусета? С какви усещания си за националния отбор и неговия селекционер?


 - С господин Бусета общуваме често, особено когато съм тук в Испания. Винаги разговорите и връзката ми с него са били страшно приятни, интересни и полезни за мен. Той първо е уникална личност и човек и след това много добър треньор, за мен.
Аз бих искала да гледам по-близкото бъдеще, а то е да се справям и участвам добре в клуба си, да израствам и напредвам. След това, ако съм заслужила и доказала себе си, не се съмнявам, че той ще го оцени.
Отборът ни е много подмладен, както на всички им е известно, и в най-общи линии почти едни и същи момичета присъстват в него. Това ни помага да израстваме и развиваме много като отбор. Мисля, че всяко лято започваме да опознаваме по-добре работата на Чема Бусета и съответно ние да се справяме и играем по-добре.


Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610