Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Спортна психология»Етичният кодекс във футбола. Книгата на добрия мадридист.
Петък, 03 Декември 2010 19:39

Етичният кодекс във футбола. Книгата на добрия мадридист.

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
www.realmadrid.es www.realmadrid.es
Да бъдеш точен, възпитан, да се храниш здравословно, да се обличаш добре...Това са правилата, които Реал Мадрид залага в обучението на своите юноши. „Книгата на добрия мадридист" е наръчник за физическа култура, морал, солидарност, здраве, медиен образ. 25-те страници за морално поведение служат, както на детско-юношеската школа, така и на отбора, воден от Жозе Моуриньо. И функционират. Ако не вярвате погледнете ушите на Серхио Рамос!?
Не. Не са му дърпали ушите на защитника на Реал Мадрид. Въпреки, че понякога заслужава. Но знае как да поиска прошка. И го направи веднага след мача с Барселона. Публично. Насред своите. Връчиха му наградата на Андалусия за постижения в спорта. Най-голямото постижение на Серхио Рамос обаче е, че е добър мадридист. И на всичкото отгоре без обеци. Футболистът на белите и световен шампион с Испания, украсяваше до скоро ушите си с диаманти. Защо спря да следва тази популярна във футбола мода?!

Серхио е шампион на света и капитан на кралския клуб. Вече не е тийнейджърът, който дойде на 19 години в Мадрид. На 24 е цял Real_Et-1един ветеран. В съблекалнята на мадричани обаче, има банда любители на обеците – Ди Мария, Гарай, Гаго, Озил. От Марадона и Просинечки, до Вия, Дани Алвеш, Гуиса, Роналдиньо, включително и Дренте /който загуби обеца на стойност 10 000 евро миналата година/, ВСИЧКИ те носят украшения на ушите. Какво означава това за спортната психология?!Етика, морал или обикновено възпитание в къщи!? Може ли футболът да възпитава също като училището!? Кое се приема за етично и кое за невъзпитано в поведението на младите футболисти!?

 

Въпроси, които години наред си задават спортните психолози на кралския клуб! Какво е разрешението?

 

На юношите в Реал Мадрид  не им се разрешават своеволия. Директорите на шолата във „Валдебебас" смятат, че младежите не бива да носят обеци, татуировки или други НЕ свързани с основната им работа, аксесоари. Младите футболисти все още са във възраст, подлежаща на формиране. Подобни своеволия не се отразяват добре върху тяхното бъдеще като професионалисти. Етиката и моралът са двете НЕфутболни качества, които задължително се тренират с помощта на психолози и треньори. Кристияно Роналдо също остави своите брилянти на нощното шкафче. Португалският нападател носеше два диаманта на ушите си. От началото на сезона смени тотално облика на „разглезен, богат и футболист".

 

Етичнита правила, които всеки футболист на Реал М трябва да спазва са написани на 25 страници. Заедно с богатата история на клуба, помогат за изчистването на публичния образ на „футболиста меренге":

„Футболен клуб Реал Мадрид е основан на 6 март 1902 година. Има повече от 85 000 съдружници и над 1800 фен-клуба." Така започва „Бялата книга на добрия мадридист". Този сборник с правила се раздава на футболистите от първия отбор и детско-юношеската школа във „Валдебебас", лично от президента Флорентино Перес и почетния президент Алфредо Ди Стефано. Целта на този наръчник е играчите да засилят чуството си за принадлежност към клуба. За това е необходимо да познават историята на Реал Мадрид в детайли. Цяла глава от четивото е посветена на поведението на белите на и извън терена. Моралната стойност на спорта, който практикуват. Психолозите в клуба работят с удоволствие откак имат на разположение това ценно четиво, коментират от медицинския екип на белите.

 

Когато книгата се публикува за първи път през 2007 година, от ръководството на кралския клуб се коментира следното - „Това е книга, с която целим да се чуствате удобно. Да сте доволни от написаното. Да се усещате като у дома си."alfredo_do_stefano

 

Наръчникът за добро поведение е съставен от 25 страници. Преведен е на няколко езика, между които английски, холандски и португалски, за да могат всички да го прочетат възможно най-бързо. Тези правила не са само въпрос на дисциплина вътре в клуба. Те са пример за подражание най-вече извън стените на „Бернабеу". Носят зярадът на моралната мощ, която прави Реал Мадрид модел за подражание по целия свят. Футболистите са най-голямото богатство на институцията Реал Мадрид. Техният професионализъм, публичният им образ и моралната стойност на играта са ценности, които служат за пример на цялото общество. Не само за онези, които обичат футбола.

 

Почетния президент Алфредо Ди Стефано обикновено е натоварен с честта да прочете част от историята на Реал Мадрид пред юношите на клуба преди началото на всеки сезон. Тази част от плана е една от най-успешните стратегии, коментират запознати със случая в клуба меренге. Посланието, предадено от един истински мадридист, че „да си част от Реал Мадрид е чест и отговорност", прониква с друга сила в умовете и сърцата на младите футболисти.

 

Правилата

Солидарност – Означава да поддържаш добри отношения с клуба, съотборници, фенове. Да бъдеш солидарен с обществото на и извън терена. Да помагаш на твоите съотборници да бъдат най-добрите.

 

Уважение – Означава да поддържаш постоянна връзка с управниците на клуба. Да ги уважаваш. Да възприемаш и изпълняваш решенията, които взима Управителния съвет.

 

Real_Et-2

Възпитание – Коректно лично поведение на и изъвн терена за игра. Да даваш перфектен образ на футболист на Реал Мадрид пред обществото. Да уважаваш съдружниците на клуба и публиката като цяло. Клубът иска да се спре с образа на футболисти, които дремят по седалките на летищата. Тези, които носят гигантски слушалки за музика и приличат повече на рапъри, отколкото на футболисти. Да се обличат винаги с официалния костюм или с екипа на Реал Мадрид. Да се избягват ситуации като пословичната с италианеца Касано, който по време на пътуване към Севиля с влак, изял лакомо 3 пакета пържени картофи.

 

Толерантност - Публични декларации и тяхното съдържание са от особено значение. Налага се да се избягват изказвания, които могат да навредят на клуба, хармонията, добрите взаимоотношения в съблекалнята. Това не означава, че могат да се пропускат пресконференции. Периодичните изявите пред медиите са задължителни. Същото важи за Микс-зоната, където журналистите също задават своите въпроси.

 

Сила - Етично поведение на игрището. Коректност. Да бъдеш пример за професионализъм за противника на собствен терен. И на всички стадиони, на които гостува Реал Мадрид.

 

Здраве - Да се хранят здравословно. Да се избягват рискови спортове. Да не се поставя в риск здравето. Да не се кара мотор или джет във водата. Да не яздят.

 

Точност - Точност на тренировка и мач. Винаги навреме на тренировъчното игрище във „Валдебебас", на стадиона „Бернабеу" и на всеки лагер преди среща.

 

Ред - Грижа за здравето и задължителна почивка. Да се живее живот на професионален футболист означава грижа за правилното хранене, навиците, почивката, осигуряване на достатъчно време за възстановяване. Най-общо казано – да се поддържат здрави тялото и духа.

 

Публичен образ - Участие в комерсиални прояви.Не само участват, но и улесняват провеждането на подобни събития, които организират клуба и спонсорите.

 

Съдействие - Внимание и етичност към средствата за масова информация. Винаги да се обръща внимание на журналистите – след тренировка, след мач, по време на публичните и рекламните изяви на клуба и спонсорите.

 

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610