Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Никотинът - средство за борба срещу затлъстяването
Понеделник, 13 Юни 2011 14:49

Никотинът - средство за борба срещу затлъстяването

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
www.google.es www.google.es
От години сме наясно, че никотинът намалява усещането за глад. В много от случаите хората, които се отказват от цигарите, имат едно-единствено притеснение - че ще качат килограми когато спрат да пушат. До скоро не се знаеше с точност какъв е физиологичния механизъм, който обяснава този феномен. Списание "Science" твърди, че е проведено научно изследване, което доказва зависимостта между глада и никотина. Съществуват неопровержими научни доказателства, които ще бъдат използвани в борбата срещу затлъстяването не сами при бившите пушачи, но при всички онези, които имат проблеми с теглото.
"За съжаление пушенето помага да се свалят килограми и това е една от причините да има толкова много пушачи по света" - коментира Марина Пикото, професор по психиатрия в университета Йейл и директор на научното изследване, проведен в САЩ. "Мотивът поради, който нашето научно проучване може да бъде интересно за много хора по света е, че пушачите най-сетне ще могат да оставят окончателно цигарите без страх, че спирането на приема на никотин, ще увеличи телесната им маса" - уточнява научната работничка.
 pu6a4i-3

Въпросното медицинско изследване доказва, че тютюнът провокира усещане за ситост защото активира верига от неврони, които имат директна връзка с усещането за глад.

 

"Хипоталамът е зона в мозъка, която поддържа директна връзка с отделителната система на човешкия организъм. Основното задължение на тази зона е да "диктува" дали организмът има нужда от още хранителни елементи или вече е напълнил резервоара с калории и се налага приема на храна да бъде спрян" - разказват учените. Никотинът от своя страна стимулира верига от повърхностни рецептори, които пък активират друга верига от неврони, намиращи се в тази зона на мозъка. Про-опиомеланокортинас са невроните, които отговарят директно за усещането за глад и ситост.

 

Тези факти помагат за по-доброто разбиране на механизмите, свързани с потребностите от приемане на повече храна при някои хора и пристрастяването към никотина на други. На база на откритото ще бъде много по-лесно да се вземат терапевтични мерки, в чиято основа стои никотинът. Или по друг начин казано - химични продукти, които имат същия ефект върху тялото и мозъка на хората, както този на никотина, но които служат за сваляне на килограми, а не за качването им. На всичкото отгоре без това да уврежда белите дробове и дихателните пътища.

 

Учените напомнят обаче, че поддържането на нормални килограми е чудесно оправдание за онези, които отказват категорично да спрат цигарите въпреки. Даказателството, че не pu6a4i-1всички оставили пушенето, надебеляват също не служи като аргмент пред заклетите пушачи. Нормално е веднага след като се остави вредния навик, да се качат между 3 и 7 килограма, но в рамките на 6 месеца до една година, тялото самовъзстановява нормалното функциониране на своя метаболизъм и възвръща форма.

 

Ефектът, подобен на този на никотина, който се цели да се постигне с новите хапчета ще помогне на много хора не само да свалят килограми, но и на тези, които искат да оставят цигарите, но не се осмеляват от страх да не напълнеят, убедени са учените от САЩ. Но и припомнят, че поддържането на добра форма изисква не само спиране на цигарите, но и физически упражнения и здравословно хранене, без които няма килограми които да се свалят от само себе си.

Add comment