Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Продуктите „Light” - за или против!?
Сряда, 15 Септември 2010 19:29

Продуктите „Light” - за или против!?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
автор: Родриго Санчес автор: Родриго Санчес
Консумирането на продукти „Light" достигна върховата си точка през последните години, дължащо се на завишения интерес на обществото към здравословния начин на живот и външния вид. На теория, наречените „Light" продукти би трябвало да съдържат 30% по-малко калории от останалите т.е. същите продукти, но в традиционната им форма и съдържание. Това намаление на енергийната стойност се постига с редуциране на количеството или замяна на захарите и мазнините с други по-малко калорични елементи. Но...адекватни ли са те за спортистите?


Продукти „Light", ДА:
Адекватни са за онези, които трябва да ограничат енергийния внос в своете хранене или количеството мазнини и захари, дължащо се на някоя болест или временно неразположение (диабет, свръхтегло, хиперхолестерол...).

Продукти „Light", НЕ: Не са продукти за отслабване. Тяхната енергийна стойност е по-малка от тази на продуктите, които имитират,Light-3 но някои съдържат мазнини и захари в големи количества, така че е от особено значение да се приемат в умерени порции. Някои хора се придържат към правилото, че са „леки" и увеличават храненето с тях, което предизвиква точно обратния ефект. На всичкото отгоре, няма законова норма, която да задължава да се редуцират до 30% калориите в тях, което автоматично означава, че там където най вече се забелязва тяхното „предимство" е... цената. Ако прекалиш с подобни продукти увеличаваш риска да се появи нутриционален дисбаланс в организма , дължащ се на това, че някои мазнини и захари, които липсват в „леките" продукти са от особено значение за нормалното функциониране на хората. Храненето винаги е по-добре балансирано ако се приемат калоричните продукти „цели" (със всичките им съставки), но в по-малки количества и се повиши рязко количеството на плодовете и зеленчуците (които на всичкото отгоре са с много ниско съдържание на калории), за да компенсират.


Присъда „Виновни": По-скъпи са, могат да причинят нутриционален дисбаланс и не могат да заменят в никакъв случай диета, богата на плодове и зеленчуци. Приемането им от хора в добро здраве не е оправдано. Ако все пак ги купуваш, не забравяй да прочетеш внимателно етикета и да сравниш написаното със същия традиционен продукт. Може би ще останеш доста изненадан! Ако намалиш количеството на определени „нездравословни" храни и готвиш други в адекватната им форма, можеш да редуцираш с много мазнините и захарите и то доста по-балансирано, отколкото го прави един „Light" продукт.

Add comment