Млечни храни: По чаша мляко на ден, или в течна форма, или прибавено към пюрета, супи, крем карамел, пудинги, бешамел е идеалният вариянт за приемане на млечни пдродукти от подрастващите. Чудесна форма за консумация на млечни продукти са сиренето, киселото мляко, изварата, Petit Suisse и т.н.
Месото и рибата: За деца на възраст от 1 до 3 години, 20-30 грама (1 / 5 от нормалното пържола) месо или риба ден на ден е перфектната формула, която внася в организма нужното количество протеини. Това количество би трябвало да се увеличава с растежа на детото, докато се стигне до 40 грама на ден при навършване на 3 години. Препоръчително е месото да няма мазнини, чисто месо: телешко, говеждо, пилешко месо без кожа, зайци ...От рибите най-подходящи са мерлуза, треска, меджид, пъстърва и щука.
Яйца: Те са богати на белтъчини, желязо и витамин В12. Децата трябва да ядат 1-3 яйца седмично (яйцата заменят месото или рибата в дневното детско меню).
Зърнени култури: В бебешката възраст децата приемат пюрета, приготвени на базата на грис и тапиока. В менюто за деца на възраст от 1 до 3 години може да добавите супа от сварен ориз, два или три пъти в седмицата. Варените зърнени култури, като овес, пшеница, мултисереали ...могат да се приемат за закуска сутрин, или да се добавят към гъсти зеленчукови супи в обедното хранене вместо тестени изделия. Вместо бисквитки за следообедна закуска е препоръчително да давате на детото хляб, който помага при растежа на зъбите.
Зеленчуци: Трябва да ги въведете задължително в менюто на детето, поне два пъти на ден. Може да започе да ги приема на малки кубчета - домати, краставици, ситно настъргани моркови и ситно нарязана маруля. Можете да подправите детската салата с няколко капки зехтин и сок от лимон. Сред варените зеленчуци, можете да включите моркови, праз, тиквички, боб, карфиол, ябълки или цикория.
Плодове: Варени или печени са добър източник на фибри (растителни влакна) и минерали, а сурови са чудесен източник на витамини В1, В2, С и каротини. Варени плодовете НЕ ускоряват толкова работата на чревния тракт, както в суров вид, и се препоръчват когато детето има диария. Ягодите може да ги въведете в диетата на детото лека по лека, като се уверите, че не предизвикват алергии. Бананите трябва да бъдат много узрели и трябва да изчистете добре кафявите нишки. Ябълки са добри регулатори на чревния тракт, защото съдържат много пектин. В суров вид ябълките се понася по-добре настъргани, особено ако бъдат оставени да се окислят малко (стават кафяви). Сливи, праскови, нектарини, кайсии, можете да влючите в дневното меню на децата - първо настъргани, а в по-голяма възраст - нарязани на малки кубчета, винаги когато преди това са измити добре и обилно с вода.
Витамин С - Препоръчителна доза витамин С за деца на възраст 1-3 години: 15 мг/ ден
Пъпеш
Цитрусовите плодове и сокове
Киви
Манго
Папая
Ананас
Ягоди, малини, къпини и боровинки
Диня
Броколи, брюкселско зеле, карфиол
Червени и зелени чушки
Спанак, зеле, ряпа и други листни зеленчуци
Картофи
Домати и техния сок
Витамин А - Препоръчителна доза до 3 години – 350-400 мкг/ден
Моркови
Сладки картофи
Спанак
Манго
Цикория
Домати
Сливи
Витамин В - В1, В2, В3, В6, В12 - Препоръчителна доза от 1 до 3 години – 0.5 мг/ден
Месо
Яйца
Прясно и кисело мляко
Риба и морски продукти
Бирена мая
Водорасли
Гъбички храни
Пшеничен зародиш
Соя
Витамин Д - Препоръчителна доза от 7 месеца до 3 години – 7 мкг/ден.
Съдържа се в яйцата, рибата, зърнените храни. Образуването му в организма става най-вече от прякото излагане на слънчева светлина.
Витамин Е - Препоръчителна доза 6 мг/ ден.
Витамин Е се съдържа в много храни, главно от растителен произход: зелените листни зеленчуци, семена, включително броколи, соя, спанак, пшеничен зародиш и бирена мая. Някои храни от животински произход съдържат витамин Е, като яйчен жълтък.
Витамин К - Съдържа се в много храни и, ако детето не страда от някое заболяване, не е необходимо да се следи дозата на прием.
Кивито е храната най-богата на витамин К. Други растителни храни, богати на витамин К са тъмно зелени листни зеленчуци (марули, спанак, зеле, броколи, брюкселско зеле), пшеничен зародиш, авокадо, зърнени храни, органични храни, някои плодове като банан или соеви продукти, растителни масла (соя, памук и зехтин). Богати на витамин К са месото, кравето мляко и яйцата. Две супени лъжици магданоз съдържат 153% от препоръчаното количество витамин К.
Фолиева киселина - Препоръчителна доза 150 мг.
Фолиевата киселина е особено полезна за бъдещи майки. В менюта на децата на възраст от 1-3 години фолиевата киселина също не бива да липсва. Фолиевата киселина се съдържа в зелени листни зеленчуци - спанак, зеле, цикория, салата, аспержи или броколи. Бобовите растения: боб, нахут, леща и боб. Зърнени култури: пшеница, ориз и царевица. Плодове: портокали, пъпеши, лимони и банани. Месо: пилешко и говеждо черния дроб. Ядки: фъстъци.