Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Персонални тренировки»Крав Мага - съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци
Сряда, 04 Май 2011 19:44

Крав Мага - съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
www.google.es www.google.es
Коя е първата асоциация, която правите със словосъчетанието "крав мага", приятели? Признавам, че моята беше - " Най-сетне доживях да изпробвам МАГичното хапче за отслабване". Не, че този стил за самоотбрана няма общо със здравословния начин на живот и свалянето на килограми (все пак става въпрос за физическа активност), но основно "оръжие " на Крав Мага са ударите с ръце и крака. В тренировките се изучават методи за самоотбрана от пръчки, бутилки, ножове и всичко от обкръжението, както и огнестрелни оръжия. Програмата за самоотбраната за жени ми се стори особено полезна. В нея са включени методи за самозащита при опити за изнасилване и нападения над жени. Тази информация и още много интересни факти за бойното изкуство на израелската армия, открих с помощта на приятел и в сайта на Крав Мага България  www.kravmagabg.com. Разчовърках ли любопитството ви? Последвайте ме!
Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство. Системата е базирана на естествени реакции, прости движения и агресивни защитни принципи. Тренировките по Крав Мага се водят възможно най-реалистично. Важна част от подготовката на трениращия е симулацията на реални нападения.

Поради това, че Крав Мага е система за обучение на армейски подразделения, методиката на обучение е разчетена така, че да може да бъде изучена в максимално кратки срокове. Много се разчита на простотата на техниката, така че дори да се наложи още след първия урок да се използва на улицата, тя да е максимално ефективна. Залага се повече на ефективността, Krav-Maga-3отколкото на ефектните изпълнения. Например при много други бойни изкуства съществуват раздели за самозащита, но ако другите учат как се действа при проведен захват, то в Крав Мага ще се научите как да действате, докато противникът посяга да направи захвата.

Изключително високата ефективност на Крав Мага е доказана във времето. Не трябва да забравяме, че на израелските сили за сигурност (армия, полиция, охранителни служби и др.) им се налага всекидневно, в продължение на десетилетия, да влизат в стълкновения, в които най-добре се е проверила системата им за ръкопашен бой. Крав Мага е обявена за най-простата, ефективна и естествена система за самозащита. В тренировките се изучават методи за самоотбрана от пръчки, бутилки, ножове и всичко от обкръжението, както и огнестрелни оръжия.

Днес Крав Мага е разпространена по целия свят, като с тази бойна система се обучават не само израелските сили за сигурност. Големи центрове съществуват в САЩ, Италия, Франция, Полша, Германия, Великобритания, Русия, Канада, Швеция, Норвегия, Сърбия, както и в много други страни. Специалните агенти на ФБР, служители от Бюрото за охрана на дипломати преминават през обучения по Крав Мага. Във Франция, Великобритания и Сърбия Крав Мага изучават отрядите за борба с тероризма. Във Финландия полицията и граничните части също преминават курсове на обучение. Програми по Крав Мага са въведени и за елитните армейски части на Швеция и Норвегия. Освен в правителствения сектор и правоохранителните структори, системата е широко разпространена и сред цивилното население.

Названието на системата е на иврит и често се превежда като контактен бой, но някои специалисти смятат, че този превод не е съвсем точен. Според тях думата "мага" означава "контакт, съприкосновение", но в съчетание с "крав" вече се има предвид сблъсък между бойци или "ръкопашен бой".

Основател на Крав Мага е Имрих Лихтенфелд (Imrich "Imi" Sde-Or) (1910 - 1998) - евреин, роден в Словакия. Баща му Самуел Лихтенфелд на младини бил цирков акробат и борец, а впоследствие служил в полицията като оперативен работник. Същевременно бил инструктор по самоотбрана и ръкопашен бой. Под влиянието на баща си Имрих от малък започва да се занимава с борба и бокс и даже спечелва първи места по тези спортове на републиканско ниво в края на 20-те години на миналия век. Няколко години по-късно в Словакия се надига вълна на антисемитизъм и Имрих се включва в отряд за самозащита. В този отряд членували младежи с еврейски произход, които охранявали еврейския квартал на Братислава. Между Krav-Maga-51936 и 1940 г. на Имрих му се наложило да участва в няколко десетки ръкопашни сблъсъка с членове на младежки фашистки формирования. В резултат на тези сблъсъци имал проблеми с полицията, която не гледала с добро око на съществуването на проеврейски отряди. През 1940 г. Лихтенфелд напуска страната и емигрира в Палестина. Там постъпва в еврейски сили за самоотбрана, наречени "Агани". Основната им задача е защитата на еврейските заселници. По примера на всички и той си променил името по израелски маниер на Ими Сде Ор. През 1944 г. го назначили за инструктор по физическа подготовка и самоотбрана. Имрих преподавал прийоми за защита от нож, както и работа с нож. Също така започнал да разработва система за ръкопашен бой на основата на борбата. Негови ученици били бойци както от отрядите "Агани" и "Палмах", така и служители на полицията. В "Палмах" имали собствена система за контактен бой, но при последвалите проверки по-добра се оказала тази на Имрих.

 

През 1948 г. след създаването на държавата Израел той постъпил на служба в армията, където бил назначен за главен инструктор по ръкопашен бой. В продължение на 20 г. Ими се занимавал с разработката и преподаването на тази система. След като се демобилизирал от армията, се заел с адаптиране на ситемата си за самозащита за деца и жени. Разработил редица техники с използване на битови предмети за самоотбрана. През 1972 г. започнали да се откриват школи по Крав Мага и били въведени цветни пояси за нивото на майсторство.

 

Първоначално техниката на Крав Мага се основавала на методи от бокса и борбата. Удари с крака не съществували, както и защита от тях. В края на 50-те години, след като се запознал с Карате, Ими бил впечатлен от ударите с крака и ги включил в своята бойна система. Учениците му говорят, че за него не съществувал проблем мигновено да измисли защита от каквото и да било нападение, даже и за първи път да се сблъсквал с дадена атака.

 

Основно "оръжие" на Крав Мага са ударите с ръце и крака. Предпочита се воденето на бой на средна дистанция. Използва се стойка, подобна на боксьорската, със защитена брадичка и леко наведена глава. Ударите с ръце се различавали от използваните по онова време от изучаващите Карате, които имали навика да изнасят юмрука от нивото на кръста, откривайки се целите за противника. При близък бой се използват не само унищожителни удари с лакти и колена, но са включени и подсечки, удушавания, удари с глава, дори и захапвания. При Крав KravMaga-1Мага се набляга на реалните ситуации. Съществува богат арсенал от противодействие при захвати и обхвати. Използват се удари, насочени към уязвимите точки на човешкото тяло - слабини, очи, уши, гърло, диафрагма и т.н. Има и раздел за водене на бой на земя, но за разлика от джудо и самбо, там освен техниките за борба се ползват и удари. Добре е разработена и техниката за боравене с нож, палка, пушки с щик, като и за защита от тях. Интересно е, че израелците са се постарали да измислят техники за обезвреждане на терорист, който държи граната с издърпан щифт. Заедно с изучаването на прийоми за боравене с оръжия се тренира и с подръчни предмети за самозащита - ключове, отвертки, писалки, вилици, бутилки с отчупено дъно и т.н. Упражнява се дори и хвърляне на камъни, билярдни топки, монети, въобще всичко, което може да ви попадне под ръка, за да отвлечете вниманието на противника.

 

Тренировките по Крав Мага се водят възможно най-реалистично по отношение на терена и облеклото. Важна част от подготовката на боеца е симулацията на реални нападения. Поради това, че Крав Мага е система за обучение на армейски подразделения, методиката на обучение е разчетена така, че да може да бъде изучена в максимално кратки срокове. Много се разчита на простотата на техниката, така че дори да се наложи още след първия урок да се използва на улицата, тя да е максимално ефективна. Залага се повече на ефективността, отколкото на ефектните изпълнения. Примерно при много други бойни изкуства съществуват раздели за самозащита, но ако другите учат как се действа при проведен захват, то в Крав Мага ще ви научат и как да действате, докато противникът посяга да направи захвата.


Изключително високата ефективност на Крав Мага е доказана във времето. Не трябва да забравяме, че на израелските сили за сигурност (армия, полиция, охранителни служби и др.) им се налага всекидневно в продължение на десетилетия да влизат в стълкновения, в които най-добре се е проверила системата им за ръкопашен бой.

 

Техническата база на Крав Мага, наречена "ядро", включва базова техника, приниципи, обединяващи тези техники и позволяващи да се разработват нови прийоми, методики на тренировката, психологическа подготовка и т.н. Обучението се води по шест програми:krav-maga-4

1. Самоотбрана и ръкопашен бой - общ раздел, включващ освобождаване от захвати и обхвати, освобождаване от душения, защити при нападения с хладно и огнестрелно оръжие. Тактика на водене на ръкопашен бой с един и с няколко противници.

2. Самоотбрана за деца - набляга се на техники за бързо освобождаване и бързо оттегляне от мястото на конфликта.

3. Самоотбрана за жени - в тази програма са включени методи за самозащита при опити за изнасилване и нападения над жени. Те са пригодени към обичайното облекло на дамите, най-често употребяваните предмети от тях, които могат да се използват за самозащита (дезодоранти, ключове, пили за нокти и др).

4. Армейски ръкопашен бой - включва се водене на бой без оръжие, използване на нож, защита от щик, методи за обезвреждане на часови, противодействие при опит за обезоръжаване и др.

5. Специализирани техники за полицейски и правоохранителни органи - тук са включени методи за задържане на въоръжени престъпници и терористи, техника на личен обиск и претърсване, прийоми за слагане на белезници, способи за конвоиране на задържани лица, обучение за справяне в конфликтни ситуации при масови безредици.

6. Програма за обучение за сили със специално предназначение - в тази програма се обучават професионалисти от различни категории, като методиките се профилират към съответната категория бойци. Например телохранителите се обучават да водят ръкопашен бой, като защитават първо "клиента" си, а после и себе си. Командосите от отрядите за борба с тероризма се обучават да обзвреждат терористи, които се прикриват зад гърба на заложник или държащи граната с издърпан щифт. Разработват се и методи за стрелба от всякаква позиция.

 

По всяка от програмите се провеждат курсове с различна степен на сложност, от няколкодневни базови до курсове с постоянно обучение и самоусъвършенстване. Най-кратко казано, Крав Мага се характеризира с простота на техниката, максимална реалистичност, естественост и твърдост. Повече подробности и записване за курсовете, може да намерите на интернет адрес: www.kravmagabg.com

Fabrika_klin-1


ПРОДУКТ на седмицата - неопренов клин за ОТСЛАБВАНЕ. Само 23 лева. Поръчай сега - тук!

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610