Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Спортна психология»Наръчник за родители на бъдещи професионални спортисти
Четвъртък, 29 Септември 2011 21:22

Наръчник за родители на бъдещи професионални спортисти

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(5 оценки)
Наръчник за родители на бъдещи професионални спортисти foto: PETRA
Много често захласнати по професионализма на спортистите, по онова, което виждаме на терена, корта, пистата, басейна, съвсем забравяме да надникнем в "работилницата". Само поглед върху работата, която извършват всекидневно треньори, физиотерапевти, администратори, учители, градинари, съдии, и най-вече родители, е достатъчен, за да си дадем сметка за тежкия, често физически, труд, който съпътства фабрикуването на САМО един професионален спортист. За треньорите и другите т.нар. формиращи професии, има издадени милиони наръчници. За РОДИТЕЛИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОРТИСТИ - ни един. Примери за роднините и тяхното влияние върху изграждането и прогреса на бъдещия професионалист, много - майката и таткото на Лео Меси, чичото на Рафа Надал, братът на Серхио Рамос, сестрите на сестрите Уилямс, братовчедите Паркър...но съществува ли перфектният родител на професионален спортист? Могат ли неговите функции да бъдат описани в справочник, който да бъде използван от други майки и татковци? Какво, къде, кога, как и защо на перфектния родител на професионален спортист, четете тук - във Витаминаспорт!

ПЕРФЕКТНИЯТ родител следва специфична индивидуална програма за възпитание на своето отроче. Неговата мания е да няма отсъствие от тренировки. И от училище, разбира се! Умората не е извинение, трябва да работи по 7-8 часа всеки ден, както над книгите, така и за бицепса. Тази фамилия е първата, която идва на тренировка и последната, която си тръгва. Много Roditel-2често чистачът на съблекалните, се обажда на половинката му/й в къщи и я/го моли да не сервира обяда, защото ПЕРФЕКТНИЯТ родител и неговото дете, бъдещ професионален спортист, все още имат малко работа.

 

ПЕРФЕКТНИЯТ никога не забравя, че детето спортува за свое удоволствие, а не за негово. Окуражава го да участва заради самото участие, а не по задължение. Тренировките започват рано сутрин. ПЕРФЕКТНИЯТ родител обикновено придружава кандидата за професионален спортист. Двамата влизат в базата дори по-рано от треньора. Казват „Добро утро" на охраната и молят да им бъдат отключени съблекалните. Детето слага късите панталони и влиза във фитнеса. Родителят отделя 50 минути за пиене на кафе, преглеждане на местната преса (естествено без новини за неговия подрастващ бъдещ професионалист) и на световната преса в оригинал (с много новини за професионални спортисти на възрастта на неговото отроче).

 

Лекарите и физиотерапевтите препоръчват на всички спортисти да правят коремни преси преди всяка тренировка, за да се предпазват от контузии. Не всички обаче изпълняват. Ролята на ПЕРФЕКТНИЯ родител е фундаментална в общо-физическата подготовка. "Няма болка, няма болка, няма болка" - кънти в ушите на таткото култовата фраза от "Роки". Именно заради гениалния Силвестър Сталоун, неговото дете има шоколадова таблетка вместо корем под Roditel-4фанелката. Достига до 300 преси на ден. Същото важи и за уроците в училище. В тази фамилия съществува първенство по четене на книги. Победителят печели още толкова, колкото е "изял с кориците".

 

ПЕРФЕКТНИЯТ родител на бъдещ професионален спортист насочва вниманието на детето към старанието, а не към това дали се печели или губи (играта, гейма или финасовото възнагражнение). Той/тя винаги насърчава детото да спазва правилата. Никога не му крещи, че е сбъркало или загубило.

 

ПЕРФЕКТНИЯТ знае и помни, че децата се учат най-добре от примери. Аплодира добрата игра. И сам дава пример в тренировките. На следобедната, заменя четенето на вестник (безполезно междувпрочем защото медиите така или иначе не обръщат внимание на спорта при подрастващите) с плуване, кръгова тренировка във фитнеса или каране на колело, придружавайки младия бъдещ професионалист, който прави загряващия си крос. Целта и на родител, и на отроче, е да бъдат маскимално подвижни и потентни. Треньорът казва за ПЕРФЕКТНИЯ, че тренира с илюзията на тийнейджър. Наставникът на втория отбор на клуба на детето, е поставил снимки с тренировките на ТАЗИ ФАМИЛИЯ в съблекалнята. За да вземат пример и другите родители (въпреки, че те не са родители на бъдещ професионален спортист).

 

ПЕРФЕКТНИЯТ подкрепя всяко усилие да се избегнат обидите и физическите разправии в спорта. Винаги уважава решенията на съдиите и учи детето си да прави същото. Когато най-сетне приключи тренировката на бъдещия професионалист, нашият родител остава с него още, за да е сигурен, че спортистът ще се разтегне добре. Другите деца отиват направо под душа. Roditel-3Наследникът на ПЕРФЕКТНИЯ обаче е един от обичайните в сектора за възстановяване. Успокоява мускулатурата си близо час и половина и след това се оставя в ръцете на масажистите. Именно заради сторенето в този сектор, ПЕРФЕКТНИЯТ родител оценява толкова добре незаменимата работа на доброволците, треньорите, съдиите и администраторите. Без тях, детето му не би имало качествена тренировка или спортно състезание.

 

Всички знаем, че ПЕРФЕКТНИЯТ е изключителен родител.Това което почти никой не подозира обаче е, че е една земна и спокойна личност. Не му харесва да пие, да пуши, да се събира по кръчми с приятели. Цялата фамилия води спокоен начин на живот. Играят тенис на корт – тяхната страст. Изключителни специалисти са в приготвянето на здравословна храна. Никога не спорят със съдията. Отнасят се с всички, така както искат другите да се отнасят с тях. Не пречат, не нападат, не лъжат, нито дават рушвети на треньора, за да пусне тяхното отроче в игра.

 

ПЕРФЕКТНИЯТ не се опитва да замести треньора по физическата подготовка, нито този по рисуване в училище. Оше по-малко досажда на учителката по литература с декларирането на "Върви народе възродени", защото това все пак е задължение на неговото "възраждащо" се за спорта отроче...Знае, че предимството на чуждия език (ако може неговото Roditel-5дете ще говори дори 2-3 наведнъж), отворя много врати и че мениджърът взима хонорар, за да търси отбор на бъдещия професионалист...защо тогава да върши и тази работа, при това безплатно.

 

ПЕРФЕКТНИЯТ родител наема за своя бъдещ професионалист спортен психолог, който му помага да бъде максимално продуктивен. Родителят е превъплъщение на абсолютния спортсмен. Аплодира всички добри изяви независимо дали са на неговото дете, или на дете от противниковия отбор. Той/тя работи екипно с треньора, съотборниците и управниците на клуба, в който се подготвя бъдещия професионален спортист. Без тях няма да има бъдеще.

 

ПЕРФЕКТНИЯТ винаги напомня на своето дете, че играе за забавление, а не единствено за БЪДЕЩИ печалби от наградни фондове и трансфери в чужбина, нито пък, за да достави удоволствие на родителите и треньорите си. И никога не забравя да отбележи, че НЕГОВОТО дете НЕ може да живее живота на нормално дете, ако твърди, че иска да стане професионален спортист. Култура на усилието е лемата, с която ПЕРФЕКТНИЯТ води своето дете към професионализма в спорта. Да ни е честит НОВИЯТ наръчник за родители...на бъдещи професионални спортисти!

1 Коментар

  • Връзка към коментар Георги Христов Понеделник, 10 Октомври 2011 10:51 от Георги Христов

    Фамилията на бъдещият професионален спортист не следва "своя" програма, а се приобщава към вече създадена такава, като оптимизира списъка със задачи.
    Лекари и физиотерапевти преноръчват, но само образовани родители, познаващи специфичните особености на мускулатура,психика и ... вземат решение за реда на изпълнение на "коремните преси"
    Родител, който вижда че нито треньора по физическа подготовка нито професионалният психолог помагат на възстановяващ се от продължително боледуване спортист е длъжен да го замести, за да даде втори шанс на СВОЕТО ОТРОЧЕ.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610