Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Норматива»Затвор за купуването на мачове, предвижда новият Закон антикорупция
Сряда, 24 Ноември 2010 13:51

Затвор за купуването на мачове, предвижда новият Закон антикорупция

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
foto: Antonio de Felipe foto: Antonio de Felipe
Националната полиция заедно със Специалните части за борба срещу насилието, разкриват през 2007 година, че „отбори от Примера дивисион плащат на други отбори за резултати, които им помогат да останат в елита и през следващия сезон". „Нерегламентираното споразумение води до изпадане на трети отбор, който в конкретния случай е Селта де Виго", обяви Серафин Кастро, комисар-шеф на специалната част към испанската полиция. „И не го обявявам публично само защото съм роден в Галисия", каза, за да разведри обстановката служителят на реда.
Въпросните два „дирижирана мача" са добре известни сред спортната общественост в Испания. Те са Атлетик Билбао – Леванте и Расинг – Бетис, въпреки че само за първата среща има официално оформен доклад, с който разполага Професионалната футболна лига. По времето, в което е извършено нарушението на правилата за чиста игра /2007 година/ , все още няма закон, който да даде оснавания за официлано разследване на случая. Съответво наказание за него няма. Профилигата обаче прилага вътрешния правилник, но до санкция така и не се стига. „Обикновено фактите се предават от футболист на футболист и почти никога официално написани и подадени като жалба", споделя полицеският шеф.

Този тип нарушения на правилата на играта импулсират промяна в Наказателния кодекс на Кралство Испания. Реформата предвижда нов член - 286-бис, който да третира „купуването на мачове" като престъпление. Споразумението за този нов член в Наказателното право, бе постигнато между председателя на Комитета по спорт, Хайме Лисаветски и главния прокурор на Испания, Кандидо Конде Пумпидо.

Както вече Витаминаспорт информира, реформата в Наказателния кодекс ще влезе в сила след 22 декември 2010 и ще позволи на bnr-1съдебните органи да наказват престъпленията в спорта. Предвиждат се санкции, глоби, дори и затвор за онези президенти, администратори, служители или сътрудници на спортни клубове и сдружения, нарушили правилата за чиста игра. Наказания се предвиждат и за спортисти, съдии и треньори, които извършват действия с крайна цел манипулиране на резултат от спортно състезание, мач, събитие.

Новата наредба има „пропуски", твърди прокурорът-антикорупция Алехандро Лусон, защото в наказанията не се предвижда санкцията за собственика на спортния клуб. В много от регистрираните спортни клубове в Испания, собственикът или мажоритарният акционист не фигурира като администратор, нито взема участие в Управителния съвет. „Не е необходимо престъплението да бъде извършено, достатъчно е да има доказателства, че се обмисля да бъде извършено", допълва прокурорът и споделя още,че „именно тук може да бъде най-много полезен този закон. Да се накаже намерението преди осъществяването на самото престъпление."

 

Именно липсата на тази норматива не позволи наказание в случаите на Херкулес и Райо Вайекано. Съмненията за корупция не бяха доказани и не се предприеха административни мерки срещу нарушителите.

 

Следващата стъпка към прогрес в нормативата, която урежда спортните теми е Законът за регулиране на играта, който ще се влезе в сила през 2012 година. Добрата новина за всички, които се грижат за чистата игра в Испания е, че най-сетне Органите на реда проумяха, че „нелегалните залагания се правят не върху крайния резултат от даден двубой, а върху конкретни данни от мача – кой ще вкара гол, кой ще спечели конкретен сет, кой ще се оттегли с два жъли картона..."

 

Европейският съюз препоръчва създаването на Световна Агенция за борба срещу корупцията, предвид на зачестилите случаи на измами в спорта. Най-тежко е положението в Азия – Китай, Сингапур, Малайзия и Тайланд, където бяха задържани над 5000 души в една единствена антикорпуционна операция.

Add comment