Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»При чичо доктор» Шефът на стелките
Неделя, 18 Юли 2010 13:08

Шефът на стелките

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Ортоистът е една относително нова за футбола професия. Всъщност става въпрос за медицинско лице, специализирано в грижа и третиране на ходилата. Често в елитния спорт ортоистът е „виновник" за добрите резултати. Чудесен пример е Франсиско Ескобар, който вече 7-ма година работи с Хетафе, отбор включен в световно медицинско изследване за подобравяне качеството на футболните обувки.
Специалистът-ортоист признава - „правим рентгенови снимки на стъпалата на играчите и снимки на футболните им обувки, за да изследваме опорните точки. Анализираме резултатите три пъти годишно, като част от световно проучване, в което Хетафе е единственият испански тим. С това изследване се опитваме да подобрим качеството на бутонките."
podolog-2Стартът на въпросното проучване е даден в края на 2006 година, когато процентът на контузиите в колената скача неимоверно. За основен виновник тогава са посочени именно футболните обувки. За Ескобар „има какво още да се желае от бутонките, защото в голямата си част те са маркетинг, а не „оръдие на труда". Ортоистът разкрива и някои от най-важните изводи – „ удължените бутони, с които са популярни най-новите модели са по-добри от тези с кръгла форма, за които преди се мислеше, че се въртят по-добре върху тревата."
Относно работата си в Хетафе, „доктор-стелка" признава – „футболистите са задължени да носят ортопедични стелки, но всеки ден се самообучават по теми, които им помагат да се грижат по-добре за стъпалата си. Вече не са табу хидратантните кремове, които помагат много на работата ми."
Ескобар е ортоист на баскетболния Фуенлабрада и хандбалният Суидад Реал. „Моята работа отнема 45 минути за анализ и още 50 за подготовка на стелката. Има случаи, като например при изработка на стелките на баскетболните центрове, когато е малко по-сложно. Не могат да се съберат в щампата, която използвам и трябва да правя нова, специално за тях. Стелките на футболистите са една по-благодарна работа – издържат по 4-5 месеца."
podolog-1Ортоистът на Хетафе е сигурен, че „ всяко малко неудобство оказва влияние върху начина, по който се стъпва. Ако не се обърне внимание навреме, може да доведе до по-големи неприятности. Като доказателство ще ви кажа, че по време на сезона, отпечатъците на всеки играч се променят и дори може да се предвиди дали е на прага на контузия."
За Франсиско Ескобар е ясно, че бъдещето на футболистите може да бъде предсказано по техните ходила – „Много често се говори, че някой се раждат футболисти и мисля, че това твърдение е много съдържателно. Една от характеристиките на най-добрите играчи е че имат криви крак."
Индивидуалните ортопедични стелки често са простото разрешение на сложните проблеми, които ни създават ходилата. Здравето на опорно-двигателния ни апарат започва с коректното стъпване. След травми, контузии и дълъг период на обездвижване ортоистът може да се окаже нашият ангел-спасител. Къде да го търсим в България? Препоръка на Витаминаспорт - ОРТОТЕХ ООД.
Още в категорията: Водата - тази "дреболия" »

2 коментари

  • Връзка към коментар Елисавета Понеделник, 19 Юли 2010 16:03 от Елисавета

    Много се радвам, че ти харесва. Тази е една от любимите ми теми, което автоматично означава, ще твоето желание ще бъде изпълнено - ще има още практични и полезни неща!? Скоро!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
  • Връзка към коментар rado Понеделник, 19 Юли 2010 11:40 от rado

    доста полезна темичка, продължавайте все така да ни предлагате полезни и практични неща:):)

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment