Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Защо въпреки диетата не свалям килограми?
Понеделник, 13 Септември 2010 20:22

Защо въпреки диетата не свалям килограми?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
Ендокринолозите и специалистите по хранене срещат този проблем ежедневно в своите кабинети. След като се подлагат на диета, някои пациенти успяват да поддържат желаното тегло. Други – веднага надебеляват. Зад това бързо възстановяване, та дори и превишаване на старите килограми, не винаги стои лошото хранене, уверяват нутриционистите. „Виновниците" са други. Ако и вие имате същия проблем, вижте какво са открили група испански учени?
Според данните на въпросното проучване, съществуват 2 хормона, отговорни за регулирането на апетита – лептин и грелин. Тяхната роля за възстановяване на свалените килограми е съществена. Особено когато става въпрос за нискокалорични диети.
 „Чрез изследванията, които могат да помогнат в близко бъдеще и на други хора да запазват теглото си, можем да персонализираме по-лесно програми на хранене за нашите пациенти" – обяснавя пред медиите Ана Белен Крихейрас, автор на проекта и служител в Центъра за изследване на биомедиката и физиопатологията на затлъстяването и здравословното хранене. 13.09-1

Нейният екип е съставен от изследователи по клетъчна и молекулярна ендокринология към Университетската клиника в Сантяго де Компостела. Изследването е реализирано върху 104 души с наднормено тегло или затлъстяване. Доброволците са подложени на нискокалорична диета за срок от 8 седмици.
Освен да следят начина по който се хранят и дали изпълняват препоръчаните им здравословни навици, изследователите измерили и нивата на хормоните глерин и лептин в началато на есперимента. След приключването на режима, всеки един от пациентите получил указания и физически упражнения, които да следва извън клиниката, за да поддържа свалените до момента килограми.

Шест месеца по-късно доброволците са подложени на същите проби, включително и анализ на хормоните. Целта била да се провери как еволюира групата. Генерално - голяма част от изследваните били загубили 5% от телесното си тегло, въпреки че много малко от тях успели да задържат това тегло дълго време. 49% от пациентите увеличили драстично килограмите и то само 2-3 месеца след приключване на ескперимента.

Срявнайки получените резултати, публикувани вече в специализираното списания "The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", станало ясно, че онези които са възстановили повече от 10% от предишното си тегло, притежават високи нива на лептин и грелин. Данните за хормоните на тези пацинети били еднакви както в началото на ескперимента, така и 6 месеца след неговото приключване. „Тези резултати показват, че при някои пациенти, действието на тези два хормона е некоректно. Има нещо, което функционира зле при тях." – индикира д-р Крухейрас.
Въпреки, че не са успели да детерминират механизма, който да обяснява връзката между тези субстанции и възстановяването на сваленити килограми, изследователите уверяват, че „ключът" се крие в откриването на резистентни на тези два хормона лекарства или хомеопатично лечение. Стартирал е проект по тази тема. „Целта е да се намерят терапевтични средства, които да ни позволяват да реставрираме адекватното ниво на хормоните в организма. Ако знаем със сигурност кои са хората, чиито хормони не отговарят на нормалните нива, ще можем превантивно да вземем мерки срещу затлъстяването. Персоналните програми също ще бъдат по-точни и ще дават далеч 13.09-3по-задоволителни резултати." – коментира шефката на екипа от изследователи.

„Важното е на само да направим така, че хората да не напълняват и да водят здравословен начин на живот. Фундаментално е тези, които са успели да редуцират своето тегло в рамките на здравословното, никога повече да не се връщат към наднормените килограми."

Епидемията на затлъстяването расте със скоростта на светлината. Прогнозите на Световната здравна организация казват, че през 2015 година в света ще има 2.300 милиона възрастни с наднормено тегло. Това означава, че автоматично ще се увеличат болестите, свързани директно със затлъстяването - сърдечно-съдовите заболявания, диабет, някои видове рак. Експертите уверяват, че при по-голяма част от хората се налага просто да консумират по-малко калории от тези, които изразходват. Въпреки препоръките, тази рецепта сякаш не функционира в съвременното общество. Само преди 30 години, дебелите деца бяха отделни случаи. Днес в Европа техният процент надвишава 25%.

Add comment