Колко често похапвате риба? Ако готвите тази полезна храна само за Никулден, значи не знаете достатъчно за огромната полза, която бихте имали от редовната консумация на риба. Доказано е, че в държавите, в които населението се храни поне 3 пъти в седмицата с риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по болести на сърдечно-съдовата система, изпреварвана единствено от Унгария. Именно заради това мерлузата с доматен сос на Руми Сарайска, която на всичкото отгоре се приготвя САМО за 15 минути е чудесен начин да се преборим едновременно с глада, забързаното ни ежедневие...и болестите.
Кулинарното изкуство е напреднало толкова много, че в днешно време човек не може да не открие своя любим вкус риба. Печена, варена , пържена, задушена, панирана, пълнена, морска, сладководна, филе, коремче, цяла, дребна, едра, тлъста, постна...Вариантите на видове риба и начини на приготвяне могат да бъдат безброй. Наслаждавайте се на вкуса й и вижте какви продукти трябват за рецептата, която ни предлага Руми Сарайска в рубриката "Рецепта в снимки" на Витаминаспорт:
Продукти:1 мерлуза

400 г консервирани домати или доматено пюре
1 глава кромид лук
1 голям морков
6 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1 непълна чаена лъжичка захар
50 милилитра зехтин
2-3 дафинови листа
Риган и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:1. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в зехтин. След 1-2 мин. добавяме нарязания чесън и настъргания морков.
2. Запържваме за кратко, слагаме и доматите. Поръсваме със сол и захар и задушаваме. Добавяме подправките.
3. Осоляваме рибата и подреждаме върху ястието. Оставяме се задуши на слаб огън.
И още информация за редовното консумиране на риба и неговите ползи:
1. Консумацията на риба в света е 14 килограма годишно на човек.
2. В Европейския съюз 25 килограма.
3. В България малко повече от 4 килограма и половина.
4. Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%.
5. Рибата съдържа така полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят незаменимо върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата.
6. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.