Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Георги Йорданов - българският футболен дракон в Примера
Събота, 23 Април 2011 17:55

Георги Йорданов - българският футболен дракон в Примера Ново

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
снимка: ПЕТРА снимка: ПЕТРА
Естествен. Много по-млад, отколкото показва ЕГН-то му. Модерен. И лъчезарен. И не е нужно много време, за да си дам сметка, че в този ГОЛЯМ български футболист, има нещо миниатюрно. Почти детско. Притежава онзи блясък, присъщ за очите на малките ни наследници, когато възрастните благоволим да разкажем, така желаната от тях приказка. Може би за "Тримата братя и ламята". Може би друга. В неговия случай приказката се резюмира само в една единствена дума - ФУТБОЛ. "По-приятно е от всичко друго на света". Автор е на велики футболни моменти. И на тъжни също. На голове. И на много нарушения. Играл е на "Камп Ноу", "Сантяго Бернабеу", "Герена", "Българска армия", националния стадион "Васил Левски"...но голямата му любов остава в Хихон и неговия "Спортинг". Вечната му дружба е с "Левски". Пропускам ли нещо!? Ми да разбира се...днес ще говорим за живота след ФУТБОЛА на Георги Йорданов-Ламята!
"Бате Ламя". И аз се смях много, когато колегата и добър приятел от ТВплюс Иван Угринов ми заяви съвсем сериозно, че пристига в Мадрид за дербито Реал - Барса, придружен от оператор и бате Ламя. Трябваше ми време да проумея. Така де. Живея в Испания над петилетка и не ми се случва често да гледам българска телевизия. Въпреки, че съм чедо на Lamqta-33телевизията. След кратък "разбор", ми става ясно, че Иван, Антон Дангъров и Георги Йорданов са командировани в испанската столица с цел да отразят първото от 4-те "ел класико" за 2011 година. Основната задача на бившия български национал е да "осигури легенди на испанския футбол за интервюта" - продължава да докладва Иван. Първото, което правя е равносметка. Та легендата е в моето поле. Дошла ми е на крак, дето се вика. Нямам време за губене. Започнах проучването.

Оказва се, че футболните колеги на Георги Йорданов-Ламята, същите онези, с които е делил съблекалня и се е борил за сантиметрите по терена, днес не правят нищо по-различно от него самия - футболни коментатори са. Е да де. В Испания футболът е повече от религия. Няма да сгреша ако нарека Примера дивисион съвременна гладиаторска арена, върху която има място само за най-добрите. Именно този факт налага пред камерата и зад микрофона (така и не се научих да различавам дали журналистът стои пред или зад микрофона, но в случая е важна личността, а не оръдието на труда), да застанат най-добрите. Кико Нарваес, Джика Крайовяну, Санти Канисарес, Майкъл Робинсън, Уго Санчес, Хулио Салинас, Рафа Маркес, Пако Буйо...и едно много дълго и така нататък! За медиите тези луксозни футболни коментатори, не са само въпрос на чест, но и на сериозни финансови разходи. За бившите футболни звезди, тази работа не е само въпрос на чест, но и на сериозни финансови приходи. Не е нужно сравнение с българската действителност, нали!?

Lamqta-11


За това си бъбрим с Георги Йорданов, когато най-сетне имам честта да се запозня с него лично. Оттам са и впечатленията ми, споделени в началото на статията. Бързичко прехвърляме ежедневието в Примера. Връщаме се и към не толкова далечното минало на Спортинг Хихон. Сирияко Кано, технически директор и треньор на астурийския клуб, също е тема за разговор. Научавам за псевдо-изрядния договор на Георги със Спортинг, подписан в долари, но плащан в испански песети. За Оскар Селада, съотборник на българския футболист в Хихон, по настоящем доктор на испанския национален отбор. За Сарагоса и Наско Сираков. За Еспаньол на Наско Сираков. За Радомир Антич и неговата слабост към Георги. За Валенсия и Любослав Пенев. За Атлетико Мадрид, Радомир Антич и Любослав Пенев.

Еухенио Прието, президент на Овиедо, Просинечки, Йоканович, Ривас също са обект на нашия разговор. Не остава по назад и мениджъра Алехандро Менендес, офертата от Анортозис и другата от Китай. Завръщането в България, Септември, ЦСКА с Георги Василев. Разбира се не пропускаме и темата за българския национален отбор. Говорим за "гениалния ход на стратега от Мировяне", който пуска Георги като ляв бег. Или по друг начин казано. За хода на Георги, който се предлага на Пенев да излезе като ляв бег в мача срещу Швейцария. Както и да ги подредим фактите, все ще стане ясно, дори и за най-върлия НЕпочитател на футболната игра, че Георги Йорданов-Ламята е наша си, българска легенда в Примера от последните 20 години.

Lamqta-22


Сърбят ме ръцете да направя справка с глобалналния мозък на 21 век, наречен Гугъл. Резултатите с името на Георги Йорданов Хихон са 1070. Променям ключовите думи с Георги Йорданов футболист и излизат 1550. Всичко това на кастеяно (испански език). Превключвам клавиатурата на кирилица и получавам следното за Георги Йорданов футболист - 365 000. Максимата е същата, като тази от преди 2000 години, независимо че консултирам резултатите с БОГ-а на новото хилядолетие - интернет. "Камъкът си тежи на мястото". Чудя се обаче защо вместо да го полират, все се намират хора, които предпочитат да замерят с него!?

Едва 19-годишен става част от националния отбор на България. Една от малкото съвременни български звезди, които "излежават" наказание. Георги просто отказва да играе за ЦСКА. И Lamqta-88тренира с Левски цели две години без право на картотека. И после за ужас на наказалите го, взема че играе полуфинал за Купата на Краля срещу Реал Мадрид. Па взема,че и вкарва гол. На Пако Буйо (отметка на автора - днес един от най-добре платените тв коментатори на арабската Ал Джазира). Пък и на Барселона отбелязва. От дузпа с екипа на Хихон.

В биографията на Георги Йорданов има място и за Локомотив Пловдив, Сливен, Марбея, Спартак Плевен, Черноморец Бургас. За опита му да се сдобие с лиценз за агент на футболисти. За това, че има кетап да тренира подрастващи футболисти. За това, че футболът все още го може.

Очевидци и съотборници на Георги от мачлетата в събота и неделя, твърдят, че няма кой да го надбяга на неговите 47 години. "Пък ако му видиш бедрата, като камък са" - споделят още, впечатлените от добрата физическа форма на Ламята. И как няма "като ябълките с листата ги яде". Опс, май че сбърках! Тази реплика от приказката беше за юнака, който успял да надхитри Ламята. Детското повествование завършва с това как "ламята се повила, повила, па се навела да духне огъня. А юнакът се извил, та я цапнал с боздугана между плещите и я разцепил на две половини. Братята му излезли живи из корема й. Той ги взел и ги завел у дома си, като им казал: Друг път да не се хвалите, че сте пò юнаци от мене."

Без да се хваля, че съм голяма юначка, но успях да изпреваря колегата Иван Угринов с едно рамо информация. Попитах Георги Йорданов откъде му е този прякор - Ламята!? "Нося си го още от Пловдив.Lamqta-99 Тогава бяхме хлапета, играехме уличен футбол. Еду Ераносян ми го "лепна". Твърдеше, че съм "изяждал" съперниците като Ламя. Пък и по онова време похапвах като Ламя. Големи количества храна. Особено тортички!" Години по-късно тортичките все още са любимото ядене на Георги Йорданов. И в Испания хората, които обичат да си похапват сладичко, също се наричат "lamia". Испанците обаче не превеждат буквално прякора му и наричат Георги "Йорда" или "Горо".

Аз пък се сещам за легендата за китайските дракони, които притежават огромна мъдрост, но са съгласни да я споделят само след дълги разговори, убеждения, а понякога и подаръци. Чудя се как с какво да "подкупя" Георги Йорданов, за да продължи да ми разказва от неговите "легендарни истории" и "истории за легенди"!? Защото съм убедена, че мъдростта и опитът, цена нямат. Налага се да бъдат споделени, ако искаме футболът ни да прогресира.

За това от днес обявявам официално: СПЕШНО издирвам "специалисти-подкупвачи", с които заедно да убедим българския футболен дракон, да сподели мъдростта си? Какво ще кажете в една футболна книга?

Fabrika_klin-1
ПРОДУКТ на седмицата - неопренов клин за ОТСЛАБВАНЕ. Само 23 лева. Поръчай сега - тук!

Галерия

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610