Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Във футбола няма приятели или имаш КАПАЦИТЕТ или не!
Събота, 04 Юни 2011 13:41

Във футбола няма приятели или имаш КАПАЦИТЕТ или не!

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
www.google.es www.google.es
"Не е мой помощник, той е моята проекция", уточнява всеки път Жозе Моуриньо, когато бъде попитан за Руи Фария. Откак настоящият треньор на Реал Мадрид започна своята кариера като треньор в елита на световния футбол, вторият треньор в екипа винаги е бил постоянно присъствие. Руи Фелипе да Куня Фария (Барселос, 1975) вече 10 години формира работен екип със "Специалния". Какви са усещанията от работата с най-добрия треньор на Планетата? Методите на тренировка, които използват? Физическата подготовка и мотивацията? Разликата в шампионатите на Португалия, Англия, Италия и Испания и как се отразяват върху отношенията с футболистите? За всичко това, Руи Фария говори пред в-к "Марка" - човекът, който най-добре познава Жозе Моуриньо, излиза от анонимност и ни помага да опознаем по-добре другото лице на португалеца.
1. Какъв баланс ще направите на вашия първи сезон в Реал Мадрид?
В генерални линии, записахме добър сезон. Изплъзнаха ни се две от трите възможни титли, но все пак спечелихме Купата на Краля и стигнахме до полуфинал в Шампионска лига, завършихме втори в Примера...аз съм доволен най-вече защото съм убеден, че следващият сезон ще сме много по-добри.
Внимание - за безплатно ползване на материали от Витаминаспорт, подробности тук!

2. Голяма ли е разликата да работиш в Реал Мадрид и в Интер?
Да, различно е. В Интер всичко беше много по-фамилиарно, с много малко хора в управленската структура на клуба и беше много по-лесно да се комуникираш с ръководството. Тук всичко е огромно, но пък имаме и много по-добри условия да реализираме нашата работа. Говоря както за инфраструктурни условия, така и за човешки капацитет. Всеки клуб JoseMourinhoRuiFariaпредоставя различна реалност и тези, които трябва да се адаптираме сме ние, а не клубът към нас. Фактът, че работим в Реал Мадрид обаче не промени нашия начин на работа, нито нашите амбиции. Може би тук отговорностите са малко повече.

 

3. Костваше ли да се адаптирате към испанския футбол, повече отколкото адаптацията към италианския, например?
Всяка Лига е цяла една история. Италианският футбол е много тактически. В Калчото съществува една голяма тактическа култура. Английският футбол е много емоционален, по-бърз и също така има огромно значение в живота на хората. В деня на мача, никой не мисли за нищо друго освен за самия двубой. Играта е много интензивна. В Испания съществува от всичко по-малко.

 

4. Вие сте човекът, който познава най-добре Моуриньо, заедно сте от началото на кариерата му като първи треньор. По време на мач, консултира ли се с вас по тактически теми?
Жозе е много специален (смее се). По време на мач той има свое мнение върху това, което се случва на терена и го споделя. Но също така винаги ни пита за нашето защото иска да разбере дали имаме различни от неговите идеи.

 

5. И лесно ли е да бъде променено неговото мнение?
Той е много наясно какво точно иска във всеки един момент. Идеите му са точни и ясни, но винаги се вслушва. И изслушва всички от екипа, не само мен. Ако искаш да работиш в Моуриньо се налага да имаш твое собствено мнение и да умееш да правиш твоя собствен анализ, защото той НАСТОЯВА да разбере твоето мнение. Не иска да повтаряш и потвърждаваш това, което той мисли или вече е казал.

 

6. Вие се треньор по физическата подготовка, помощник-треньор...? Какъв е вашият пост?
Всички сме асистент-треньори, не само аз.

Внимание - за безплатно ползване на материали от Витаминаспорт, подробности тук!

7. "Екипът с който работя използва методология, която скъсва с всички стари концепции за аналитични тренировки във футбола. Тренираме според една концепция, която наричаме "връзка на всички фактори", където работим едновременно всички аспекти на играта, включително и емоционалния". Това са думи на Жозе Моуриньо. През всичките тези 10 години ли следвате тази концепция на работа?
Филисофията е същата. С натрупания опит, разбира се я подобряваме, логично е. Но базата си остава същата.

 

8. И тази концепция не варира според отбора или държавата?Rui_Faria_-_1
Не. Когато поемаме един нов отбор, правим анализ на характеристиките на играчите и работим съгласно това, което имаме. Може да се смени формата, според която ескплоатираме техните качества, което означава, че адаптираме упражненията към футболистите. Налага се да можеш да оцениш добре това, с което разполагаш и да направиш най-доброто с тези качества.

 

9. Интезивността на играта тренира ли се?
Разбира се и се асоциира с нивото на концентрация, не само с физическата подготовка. Ние тренираме много с топка в краката защото подготвяме реални ситуации, в които ще изпаднат футболистите по време на мач. По този начин постигаме много по-голяма концентраци в играчите.

 

10. А може ли емоционалния фактор да се тренира?
Този фактор е най-решаващият. Ние не вярваме в разделението на физически аспект, тактически и психологически. Всичко е едно цяло. Търсим комплексност във всичко, глобална адаптация с упражнения, които имитират реални ситуации. В такива ситуации влизат както тактиката, така и физиката, но мозъчната емоция е тази, в която се концентрира всичко.

 

11. Лесно ли се адаптираха футболистите на Реал Мадрид в началото на миналия сезон, когато видяха че по време на подготовката няма да стъпят във фитнес залата, нито да правят кросове?
Да, реагираха добре защото това, което най-много им харесва на тях е да игрят футбол и всички наши упражнения са с топка. Звучи много лесно, но зад тази методика стоят години на усилена работа. Но по този начин е много по-лесно да мотивираме футболистите.

 

12. Но имаше и скептици, нали?
Да, имаше, нормално е. Не бяха свикнали на нашите методи на работа и винаги когато рутината се сменя, изисква време за адаптация. Но зад гърба си имаме 10 годишен опит и знаем какво правим и никога не сме се съмнявали, че и в Реал Мадрид нашата форма на работа ще зафункционира. Много бързо всички свикнаха и когато изпробваха в първо лице интензивността на тренировките, "шегичките" секнаха изведнъж.

Внимание - за безплатно ползване на материали от Витаминаспорт, подробности тук!


13. Възможно ли е да се поддържа едно и също ниво през целия сезон или има пикове и спадове?
Пиковете в колективния спорт не съществуват. Не можеш да подготвиш един цял отбор да поддържа определена висока форма в определен момент от сезона. Отборът може да бъдеRui_Faria_-_3 добре физически и после да се окаже, че не играе добре. Физическата форма е далеч по-сложно понятие. Нашата цел е да постигнем добро представяне през целия сезон, в линейна прогресия.

 

14. И как се постига това?
Ако искаш да постигнеш добра организация на играта и си наясно как искаш да играе твоя отбор, кои са отличителните характеристики на футболистите, се налага да подготвиш упражнения, които ще им помогнат да разрешават реални ситуации в реалните двубои. Трябва да има приоритет за упражнения 3 срещу 3 или 5 срещу 5. Разпределянето на упражнения в рамките на седмицата също е много важно и зависи от това колко мача имаш да играеш в рамките на 7 дни.

 

15. Имате ли подготвени много упражнения?
Не знам колко точно са като брой, но за 10 години се е натрупали вече доста голяма база данни...Винаги подготвяме обаче нови и нови упражнения, но с една и съща цел. Мотивационният ефект на упражнението е фундаментален.

 

16. Какво е усещането да се работи с Моуриньо?
Лесно и в същото време много трудно. Лесно е защото винаги всичко трябва да е много добре организирано. И трудно защото е много взискателен. Всичко трябва да функционира добре. На това ниво във футболра не съществуват приятелите. Или имаш капацитет да свършиш работата или не. Няма какво повече да се дискутира.

 

17. И вие ли сте толкова взискателен?
Опитвам се. И след 10 години съвместна работа с Жозе, би трябвало да съм го постигнал. Ако не, нямаше да съм тук.

 

18. Работи ли Моу толкова колкото се разказва в "легендите"?
Да, много, много. Винаги знае всичко и се информира за всичко - даже в най-малките детайли. Много е задълбочен.

Внимание - за безплатно ползване на материали от Витаминаспорт, подробности тук!

19. Виждате ли се като първи треньор в бъдеще?
Моето бъдеще е сега, в този момент. Работя с най-добрия треньор на Планетата и на всичкото отгоре в най-добрия клуб на Планената, и съм мотивиран да продължа да го правя. И не бих работил с друг треньор, който не е Моуриньо. Не би имало смисъл.

 

20. Отговорете с една дума "Жозе Моуриньо - защо толкова победи?" (аналогия със заглавието на книгата за Моуриньо - "Моу, защото толкова победи")
Професионалност. Неговият професионализъм е тайната на успехите му. В неговото мислене, в здравия разум, в работата, в подхода, в начина му на анализиране, в начина му на мотивиране...Огромната страст, която влага във всичко, с което за захване. Огромната страст и желание, които влагаме в нашата работа.

 

Интервюто на Руи Фария пред в-к "Марка" е преведено и публикувано със съкращения

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610