Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Сидни, Австралия
Събота, 30 Април 2011 22:33

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Сидни, Австралия

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(8 оценки)
Нели Райчева е мама-витаминаспорт. А пък и фактът, че почти цяла година в Сидни е слънчево, допринася да прекарва много време навън, на разходка, на площадките, на плажа. Малката Емма е българо-австралийско дете, което "има късмета" бъде отглеждана от професионална майка-детегледачка, освен нейната собствена. След Калгари, Лондон и София дойде ред да отидем виртуално на гости в другия край на Планетата, където е помислено за децата и майките. Във всеки търговски център в Австралия има площадки, специални стаи за кърмене и подмяна на памперсите, микровълнови печки за затопляне на мляко или храна. Има такива места в повече по-малки квартали, има специални паркинг-места за майки с колички. В Сидни излизането с бебе от къщи НЕ е никакъв проблем...какви са проблемите с детските надбавки и майчинството обаче, предстои да разберем от сърдечния разказ на мама Нели!?
Визитка на майката: Нели Райчева - "Честно казано не знам как точно да се опиша...на 30 години, майка и съпруга, живее в Сидни, Австралия, а преди това е живяла 8 години в Лион, Франция. Междудругото - Франция е една от държавите с най-добра социална система! Завършила съм "Международен мениджмънт", голямата ми страст обаче е фотографията."

1. Колко дни трае майчинството и колко се заплаща?
В Австралия намаше платено майчинство до тази година - 2011. Всичко зависеше от работодателя, ако самата фирма има такава вътрешна политика, може и да се облагодателстваш. В повечето случаи обаче единственото нещо, от което можеш да се възползваш е да ти се запази работното място до максимум една година. Държавата не плаща никакви парични добавкиAustralia-1 за периода на майчинството.

Единственото, което можеха да получат бъдещите майки бе т.нар ""Baby bonus" ("бейби бонус"), който се равнява на 5300 AUD (австралийски долара), равни на 3869 евро или 7545 български лева. Тази сума се разпределя в плащания за 7 месеца, което ще рече по 757 AUD (553 евро, 1077 лева).

От 2011 година влезе в сила нов закон, според който имаш право да избираш между "Baby bonus" и т.нар. платено майчинство, което се равнява на 570AUD (416 евро, 811 лева), на седмица. Платеното майчинство се получава в продължение на 18 седмици или общо четири месеца. По друг начин казано се получават 2240 австралийски долара на месец. След това ако нямаш друг избор, трябва да се върнеш на работа, за да получаваш все пак някакъв доход. Има помощи за самотни майки и се изчисляват в зависимост от персоналната ситуация, но доколкото ми е известно тази помощ е минимална.

 

2. Бащата има ли право на бащинство, платено ли е и колко време трае?
Бащата има право на 2 седмици НЕплатено бащинство.

 

3. Как е устроено здравното осигуряване? Колко плащаш ти?
Здравната каса поема само част от разходите, свързани с бременността. Повечето ехографи и прегледи при гинеколог се плащат 70% от клиента. Самото раждане по нормален път в болница е безплатно, но при усложнения част от разходите се поемат от пациента. Ако не е гражданин на страната, пациентът дори поема по-голяма част от разходите. Ние бяхме в тази ситуация и разходите ни бяха в рамките на 8000 AUD (5840 евро, 11097 български лева) и държавата ни върна около 2000 AUD (1460 евро, 2847 български лева). Добре беше, че имахме частна здравна осигуровка, която ни покри раждането в Neliчастна клиника.

 

4. Получаваш ли детски надбавки и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Детските надбавки се изчисляват като процент от общите доходи в семейството. Ние получаваме 200 AUD (146 евро, 277 лева) на месец. Има допълнителна помощ за децата до 20 години, свързана с разходите по училището и колеж, но не съм сигурна как точно се изчислява.

 

5. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
В Австралия всички ясли са частни и получават минимални субсидии от държавата. В резултат на това, таксите им са адски скъпи. Ясла може да струва от 70 до 150 AUD на ден, взависимост от това в кое предградие се намира. В тази цена не са включени храна, памперси или чаршафи, всичко това се носи допълнително от родителя!!! Държавата поема част от тези разходи, в зависимост от доходите, но помощта достига до максимум 50% от таксите в детските ясли. Списъкът на чакащи, въпреки тези условия, е доста дълъг и понякога трябва да се запишеш 1 година предварително, за да получиш място.


За щастие в Австралия се предлага и друг вид грижа за децата: тип професионални детегледачки, които са приспособили домовете си за гледане на деца и могат да се грижат за максимум 5 деца на различна възраст. Това е държавна система и именно за това е по-достъпен вариант. Естествено там списъкът с чакащи е още по-дълъг. Аз чаках може би 4-5 месеца, докато се освободи място за моето дете (бях къстметлийка). Забравих да спомена, че яслите поемат децата от 2-месечни, което е удобство, ако нямаш семейство, което да се грижи за бебето и трябва да се върнеш на работа.

 

6. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина и училището?
Освен посочените по-горе трудности, може да се прибави, че в детските градини персоналът съвсем не е достатъчен за броя деца. Има един детегледач за 5 деца, което лично според мен съвсем не е достатъчно. Аз бях много недоволна от моята първа ясла - връщаха ми детето мръсно, ненахранено и уморено. За това предпочетох другия вариянт - детска грижа в домовете на детегледачките, тъй като имат много по-личен и добър подход към детето и имам пълна информация как е минал денят и какво ново е научило. Водят се дневници със снимки и придобиваш много по-добра представа какво се случва там през деня и как се развива. За този тип услуга плащаш средно по 38-45 AUD (28 - 33 евро, 55 - 64 лева) на ден и държавата отново поема до 50% от тези такси.

 

7. Кой плаща училището, учебниците, храненето?
До колкото знам държавните училища са почти безплатни или имат минимални годишни такси. В Австралия чудесно реноме имат частните училища и съществува мнение, че те даватAustralia-2 по-добро образование за децата. Таксите там са в рамките на $20,000 на година. В Австралия има училищни униформи и разходите за тях се поемат от родителя, заедно с учебниците и храната. На края на финансовата година, държавата може да ти върне процент от тези разходи.

 

8. Извънучебните занимания...?
Може би има преференциални цени и за тези занимания, но мисля че и те се заплащат от родителите.

 

9. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането...- безплатен ли са, ти пробвала ли си, имаш ли приятелки, които са пробвали...?
Всички тези класове са платени и не са евтини. Курсът за раждане беше около $350 за 6 класа по 2 часа.

 

10. И за бейби партита...правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Да правят се "baby shower" в Австралия и са много популярни с цел да се съберат подаръци за бебето. Организират се около 1 месец преди раждането и приятелките на бременната поемат почти цялата организация. Предстои ми едно такова точно след две седмици и ще мога да дам повече информация за това как се провежда :-)

 

Като цяло Австралия не е най-добрата държава за раждане на деца от финансова/социална гледна точка. Разходите по време на бременността и след това са много големи. Ние лично неsydney-australia сме имали големи фифансови трудности и не сме се лишавали от нещо, което преди това сме си позволявали. Стандартът на живот е като цяло е по-висок, така че донякъде едното се покрива от другото.

 

Положителното е, че има много програми за бебета и майки, които са почти безплатни и които ти позволяват да направиш нови приятелства с майки и деца. Доста майки решават да останат в къщи и да не се връщат на работа и тези най-различни дейности, разнообразяват ежедневието и помагат за развитието на децата.


Аз си спомням, че първите 2-3 месеца ходихме всеки ден на различни групи и занимални и беше много забавно и интересно. Не бях затворена и изолирана сама с бебето в къщи. Даже понякога си взимах "почивни дни", тъй като имах нужда от един ден, в който да си стоя в къщи и да "си почина" :))).

 

Другото нещо, което ми направи впечатление е, че където и да отидеш е помислено за децата и майките. Във всеки търговски център има площадки, специални стаи за кърмене и подмяна на памперсите на бебета, микровълнови печки за затопляне на мляко или храна. Има такива места в повече по-малки квартали, има специални паркинг-места за майки с колички. Направили са го така, че излизането с бебе от къщи да не е никакъв проблем и да ти осигурят удобства навън и да не те спират от излизане. А пък и фактът, че почти цяла година при нас е слънчево, допринася да прекарваме много време навън, на разходка, на площадките, на плажа.


Аз като цяло съм доволна, че родих дъщеря си тук, но мисля че Австралия има още много да работи по социалната система и майчинството.

 

Очаквайте - "Почти идеалното място за отглеждане на български деца - Тулон, Франция"

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610